Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επένδυση - μαμούθ 4,8 δισ. δολαρίων στη Χιλή ετοιμάζει η Rio Tinto για την Teck

tags :
Επένδυση - μαμούθ 4,8 δισ. δολαρίων στη Χιλή ετοιμάζει η Rio Tinto για την Teck

Η Καναδική Teck ανέφερε ότι ένας εταίρος θα μπορούσε να συνεισφέρει 2 δισ. δολάρια για ποσοστό 30% έως 40% στο project του χαλκού

H Rio Tinto είναι μεταξύ αυτών που καταθέτουν τελική προσφορά για μειοψηφικό μερίδιο στην επένδυση χαλκού Quebrada Blanca της Teck Resources Ltd στη βόρεια Χιλή, έργο αξίας 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο σχεδιάζει να ενισχύσει τα περιουσιακά στοιχεία του χαλκού, το μέταλλο που θεωρείται στον κλάδο να έχει μία από τις ισχυρότερες προοπτικές. Τα υπάρχοντα αποθέματα μειώνονται και η αύξηση της ηλεκτροδότησης σημαίνει ότι η ζήτηση είναι πιθανό να είναι ισχυρή.
Η Καναδική Teck δήλωσε ότι ένας εταίρος θα μπορούσε να συνεισφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για ποσοστό 30% έως 40% στο project του χαλκού, μια συμφωνία επένδυσης που αναμένει να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο σύμφωνα με το Reuters.
Τελικές  προσφορές αναμένονται επίσης από τις ιαπωνικές Mitsubishi Corp και Sumitomo Corp οι οποίες αναζητούν να  αγοράσουν   με αυξανόμενα κέρδη, λόγω των υψηλότερων τιμών των βασικών προϊόντων.
Η Mitsubishi, η οποία πρόσφατα συμφώνησε να αυξήσει το μερίδιό της στο project χαλκού Quellaveco στο Περού που μοιράζεται με την Anglo American Plc (AAL.L), και η Sumitomo δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για να σχολιάσουν.
Η κινεζική Chinalco και η καναδική Lundin Mining Corp είναι επίσης πιθανό να βάλουν προσφορές, ενώ έχει εξασθενήσει  το ενδιαφέρον της καναδικής Freeport σύμφωνα με πηγές του Reuters .
Δεν υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία χαλκού που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά και μεγάλες υγιείς επιχειρήσεις εξόρυξης - μετά τη πτώση του 2015-16 -  που εξακολουθούν να επιδιώκουν να εξορθολογίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να αναζητήσουν μόνο ορυχεία καλύτερης ποιότητας.
Ο μεγαλύτερος ανθρακωρύχος του κόσμου BHP κατάφερε να αγοράσει ένα μερίδιο στην SolGold's  υποσχόμενη ανακάλυψη χαλκού-χρυσού στον Ισημερινό, αφού προηγουμένως συμφώνησε να πουλήσει το ορυχείο Cerro Colorado στη Χιλή στην αυστραλιανή EMR Capital.
Η Rio Tinto συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της στο Grasberg της Ινδονησίας, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, ως μέρος μιας σειράς σύνθετων συμφωνιών που καταρτίστηκαν ως απάντηση  στους περιορισμούς της χώρας  που αφορούν την απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου των φυσικών πόρων της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης