Επικαιρότητα

Η πρωτοβουλία Φλαμπουράρη και η πρόταση για λύση στο Λογαριασμό Επικούρησης της Εθνικής τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ)

Η πρωτοβουλία Φλαμπουράρη και η πρόταση για λύση στο Λογαριασμό Επικούρησης της Εθνικής τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ)
Μένει να φανεί αν η λύση που προκρίνεται είναι αποδεκτή και από τα συνδυκαλιστικά σωματεία των εργαζόμενων στην ΕΤΕ
Φρένο στην εμπλοκή που έχει περιέλθει η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης της ΕΤΕ) μετά και τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις αλλά και στο συστημικό κίνδυνο που δημιουργεί για την τράπεζα επιχειρεί σύμφωνα με πληροφορίες να βάλει ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.
Κινούμενος σε αντίθετη τροχιά από τον υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο ο οποίος λειτούργησε ως Πόντιος Πιλάτος νίπτοντας τας χείρας του(στο παρελθόν έχει διατελέσει και νομικός σύμβουλος του ΛΕΠΕΤΕ), ο Υπουργός Επικρατείας βάζει στο τραπέζι προς συζήτηση σχέδιο το οποίο προβλέπει την υπαγωγή όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ και ταυτόχρονα τη διατήρηση του λογαριασμού Επικούρησης ως συμπληρωματικού αλλά με δεσμεύσεις από την πλευρά της Εθνικής για την κάλυψη ποσοστού της τάξεως του 35% έως 40% των ετήσιων υποχρεώσεών του λογαριασμού που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 150 εκ ευρώ.
Η μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες  θα ελαφρύνει το ετήσιο κόστος της ΕΤΕ ενώ η εισαγωγή νέων εργαζομένων θα αλλάξει τα στοιχεία μελλοντικής βιωσιμότητας του ΛΕΠΕΤΕ.
Επισημαίνεται ο ΛΕΠΕΤΕ δια νόμου είναι κλειστός λογαριασμός και δεν δέχεται εργαζόμενους.
Έτσι με μαθηματική ακρίβεια η ΕΤΕ θα πρέπει να χρηματοδοτεί με τεράστια ποσά προκειμένου να πληρώνονται οι Επικουρήσεις και στο μέλλον θα φτάσει να μην εισπράττει ο λογαριασμός τίποτα από εισφορές καθώς ήδη οι σχέση υπαγόμενων υπαλλήλων και μη υπαγόμενων έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα του 1 προς 1.
Η ετήσια χρηματοδότηση της Εθνικής με ποσό της τάξεως των 50 εκ ευρώ σε συνδυασμό με εισροή νέου αίματος στο ΛΕΠΕΤΕ εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια έσοδα του λογαριασμού περί τα 60-70 εκ ευρώ.
Αυτό σε συνδυασμό με την περικοπή των πολύ υψηλών επικουρήσεων και την επιβολή πλαφόν στα επίπεδα των 700 ευρώ και μέση επικουρική στα 500 ευρώ εκτιμάται ότι καθιστά το λογαριασμό βιώσιμο και διατηρεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των σημερινών συντάξεων δεδομένου ότι πέρα από την Επικούρηση του ΛΕΠΕΤΕ θα καταβάλλεται επικούρηση και από το ΕΤΕΑΕΠ.
Ταυτόχρονα όμως μειώνεται ο τεράστιος κίνδυνος για την ΕΤΕ η οποία από τα 130 εκ ευρώ ετησίως που χρηματοδοτούσε το λογαριασμό έως και το τρίτο τρίμηνο του 2017 σύντομα θα έφτανε στα 200 εκ ευρώ γεγονός που στην ουσία απειλούσε ακόμα και την ίδια τη βιωσιμότητα της τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση στη συγκεκριμένη κατεύθυνση αναμένονται εξελίξεις.
Μένει να φανεί αν η λύση που προκρίνεται είναι αποδεκτή και από τα συνδυκαλιστικά σωματεία των εργαζόμενων στην ΕΤΕ τα οποία βρίσκονται στα χαρακώματα τους τελευταίους μήνες χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει δοθεί οριστική λύση.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης