Χρηματιστήριο & Αγορές

Σε ποιές ενεργειακές μετοχές δίνει premium το αδύναμο χρηματιστήριο

Σε ποιές ενεργειακές μετοχές δίνει premium το αδύναμο χρηματιστήριο

Ποιά είναι τα δεδομένα που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς

Η ανάκαμψη της Motor Oil έδωσε τον τόνο στις ενεργειακές μετοχές οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι θα πρωταγωνιστήσουν στο όποιο ρημπάουντ της αγοράς χάρις την υψηλή κερδοφορία και τις προοπτικές τους.
Οι οίκοι που έσπευσαν να σορτάρουν την MOH μετά την εξαγορά του Alpha - Bank of America και Citigroup - θα πέσουν τελείως έξω γιατί οι επιπτώσεις του Alpha στα αποτελέσματα της εταιρίας είναι μηδενικές ενώ ταυτόχρονα η ΙBG μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να δώσει. Με την σχέση καθαρό χρέος προς EBITDA να παραμένει στο 0,49 και το τελευταίο τρίμηνο να δείχνει καλύτερο αλλά και το προμέρσιμα μπροστά, η ΜΟΗ αναμένεται να συνεχίσει να κερδίζει έδαφος.
Παράλληλα ο όμιλος έχει πλέον ένα ευρύ δίκτυο για ανάπτυξη των προιόντων στη λιανική.
Ο Μυτιληναίος, αν βρθεί σε αδυναμία λόγω υποχώρησης της αγοράς, θα δώσει τις ευκαιρίες για τις μεγάλες υπαραξίες του 2019, καθώς ευνοήθηκε και από την πτώση του brent σε σχέση με το κόστος του φυσικού αερίου.Ο όμιλος εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός με κλειδωμένα κέρδη στο Αλουμίνιο και την Αλουμίνα μέχρι το 2019, ενώ το 2018 θα είναι έτος μερισματικής απόδοσης που θα αποτελέσει και ένα από τα νέα χαρακτηριστικά της μετοχής.
Η ιδιωτικοποίηση απομακρύνεται πια σταθερά για τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς εύλογα η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει μεγαλύτερα συμφέροντα για το ελληνικό δημόσιο σε σχέση με τις έρευνες των υδρογονανθράκων, για τις οποίες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τα κοιτάσματα της Κρήτης.
Τούτου δοθέντος θα ήταν άστοχο να δοθούν στις σημερινές τιμές τα ΕΛΠΕ σε κάποιον από τους υποψήφιους επενδυτές, που είναι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του trading.
Η ιδιωτικοποίηση θα είναι έργο της επόμενης κυβέρνησης, κατά συνέπεια παρά το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση είναι εξαιρετικά ελκυστική η αγορά θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη.
Η Τέρνα Ενεργειακή είναι μέχρι στιγμής η μερτοχή της χρονιάς με νέο στόχο από την Eurobank στα 8 ευρώ.Παρά τις υπεραξίες τα περιθώρια ανόδου υπάρχουν και ενδείκνυται για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Παρά το προβληματικό γ τρίμηνο που έχει η ΔΕΗ η κεφαλαιοποίησή της είναι πολύ χαμηλή, όμως από την άλλη πλευρά οι σαφείς ενδείξεις για προβληματική εξέλιξη του διαγωνισμού των λιγνιτικών και η απουσία εναλλακτικού σχεδίου έχει προσωρινά μπλοκάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Χρειάζεται καταλύτης.
Αντίστοιχα η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο έργο Αττικής - Κρήτης δεν επιτρέπει καλύτερες τιμές για τον ΑΔΜΗΕ μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα.
Είναι προφανές ότι οι επιλογές Βιοχάλκο και Cenergy, ιδιαίτερα για την τελευταία λόγω του όγκου ανάληψης έργων είναι βασικές στα τρέχοντα επίπεδα.
Η ΕΛΤΕΧ Ανεμος αποτελεί επίσης μια ακόμα επιλογή για τους μακροπρόθεσμους καθώς οι άδειες και το business plan παραπέμπουν σε μεγάλα περιθώρια ανόδου της κεφαλαιοποίησης.
Όλα δείχνουν τέλος ότι η αγορά δεν θα πρέπει να περιμένει ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια στην προεκλογική περίοδο του 2019.


Οι αποτιμήσεις με βάση την εβδομάδα που έκλεισε στις 16/11/2018



grf 16 . 11

pin 2 16.11

Οι αποδόσεις και οι κεφαλαιοποιήσεις σύμφωνα με την BETA ΑΧΕΠΕΥ

 
pin 16.11


Η ανάλυση της BETA ΑΧΕΠΕΥ
 
Σε μια αγορά που έχει καθηλωθεί μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ ημερησίως το άκουσμα τριών διαγραφών από το δείκτη της Morgan Stanley ήταν επόμενο να κινητοποιήσει αντανακλαστικά πωλήσεων βάζοντας στο επίκεντρο της πίεσης και πάλι τον τραπεζικό κλάδο.
Αντίβαρο σε κάποιο βαθμό στην πίεση των πωλήσεων ήταν το σχέδιο το οποίο προτάθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος με το οποίο οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν έως και 50% τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους. Από εκεί και πέρα οι κινήσεις στην εγχώρια αγορά είχαν λίγο χρώμα αποτελεσμάτων καθώς οι επενδυτές έδειξαν διάθεση να αξιολογήσουν την ικανοποιητική ως τώρα δημοσίευση μεγεθών από τις εισηγμένες εταιρίες.
Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να έχει πιθανότητες να αποτελέσει την βάση για την αλλαγή του κλίματος στις τράπεζες. Οι ανησυχίες της Αγοράς ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPE’s
μπορούν να περιοριστούν ή ακόμα και να ανασταλούν αφού με μία κίνηση επιδιώκεται τα μεγέθη των κόκκινων δανείων να έρθουν στα επιθυμητά επίπεδα των στόχων του 2021. Η αρνητική επίδραση στα
κεφάλαια των τραπεζών (200 - 300 μονάδες βάσης στο βασικό σενάριο ή 3-5 δις ευρώ σε κεφάλαια) είναι εντός των δυνατότητων αναπλήρωσης σε μια μελλοντική έξοδο στις αγορές και σίγουρα πολύ πιο διαχειρίσιμη από το «μαρτύριο της σταγόνας» όπως εξελίσσονται οι πωλήσεις των προβληματικών χαρτοφυλακίων.
Οι τράπεζες στην συνέχεια θα δείξουν πιο καθαρούς ισολογισμούς, θα αφιερώσουν περισσότερους πόρους στο παραδοσιακό τραπεζικό αντικείμενο και θα αναζητήσουν κεφάλαια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία –και την οργανική τους κερδοφορία- και λιγότερο για να κλείσουν τρύπες ή να αγοράσουν «χρόνο». Τεχνικά η πολυπλοκότητα του σχεδίου φαίνεται να εξασφαλίζει τις νομικές
προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να μην θεωρηθεί έμμεση κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες ή αύξηση του χρέους. Η πρώτη εντύπωση από την παρουσίαση του σχεδίου στις διοικήσεις των τραπεζών ήταν θετική και υποστηρικτική για την επιστροφή του συστήματος σε συνθήκες κανονικότητας. Μένει να φανεί επομένως στις 22 Νοεμβρίου, όταν και θα υπάρξει επίσημη δημοσίευση του σχεδίου στο ευρύ κοινό, ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελεστεί η συναλλαγή, τα επιμέρους ρίσκα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εντός της ζώνης συσσώρευσης αφού για μια ακόμη φορά δεν κατάφερε να διασπάσει την αντίσταση των 650 μονάδων επίπεδο από το οποίο διέρχεται πλέον και η πλαγιοκαθοδική αντίσταση από τις αρχές Αυγούστου.
Τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν μεταβληθεί δραματικά καθώς ο δείκτης περισσότερο ανάλωσε χρόνο παρά προχώρησε σε αποφασιστικές κινήσεις. Ο MACD και ο 30αρης κινητός παρέμειναν αγορασμένοι, οι ταλαντωτές κινούνται στην ουδέτερη ζώνη και το στρες είναι μοιρασμένο: Τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές έχουν επέμβει σε κομβικά σημεία της τάσης (650 και 610 μονάδες) δηλώνοντας ότι η αλλαγή των επιπέδων θα είναι μια σκληρή μάχη επιστρατεύοντας όλες τις διαθέσιμες
εφεδρείες (Coca Cola, OTE, OΠΑΠ, Jumbo απέναντι σε Τράπεζες και ΔΕΗ) για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το παιχνίδι αν και φαίνεται προς το παρόν μοιρασμένο σύντομα θα αναδείξει νικητή καθώς όλες οι ενδείξεις λύσης της συσσώρευσης συγκλίνουν το αργότερο προς τις αρχές Δεκεμβρίου. Το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (19/11) φαίνεται να δίνει απαντήσεις στο θέμα των περικοπών των συντάξεων αν και η τελική έγκριση δεν αποκλείεται να έρθει στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 3 Δεκεμβρίου. Από το μέτωπο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου την σκυτάλη παίρνουν οι  Φουρλής (20/11) και Eurobank και Quest (22/11).

Η εβδομάδα που έρχεται από την FAST FINANCE
 
Εβδομάδα με απώλειες κοντά στο 3% για τον ΓΔ και ftse25 με κύριο υπαίτιο τον τραπεζικό κλάδο μιας και μετά την ανακοίνωση για την έξοδο τριών από τις τέσσερις τράπεζες έβγαλε σημαντικές πωλήσεις που φαίνεται να τελειώνουν τέλος του μήνα. Η αγορά τραυματισμένη σε μεγάλο βαθμό καθηλωμένη σε χαμηλούς τζίρους με τα αρνητικά δεδομένα να έρχονται το ένα μετά το άλλο διακινδυνεύει να γίνει όχι απλά μια περιφερειακή αγορά αλλά να περάσει τελείως στο περιθώριο. Χρειάζονται δραστικές λύσεις από τις αρχές αν θέλουμε ο θεσμός και πάλι να αποκτήσει την παλαιά του αίγλη. Πρώτο και σημαντικότερο θέμα είναι η λύση του τραπεζικού προβλήματος όσο πιο σύντομα γίνεται μιας και αυτός είναι ο κλάδος που καλώς ή κακώς δίνει ρευστότητα στο σύστημα.  Είναι λίγο έως πολύ δεδομένο ότι μετά την ολοκλήρωση εκροών του MSCI τέλος του μήνα ο κλάδος μπορεί να πάρει ανάσα αν και θα πρέπει παράλληλα να υπάρξουν εκείνα τα νέα που θα μπορέσουν να διατηρήσουν το όποιο Momentum δημιουργηθεί  το επόμενο διάστημα. Για να καταφέρουν και πάλι οι τράπεζες να μπουν στον δείκτη χρειάζεται αρκετός χρόνος και προϋποθέσεις κάτι που είναι αναγκαίο αν θέλουμε και πάλι να δούμε ένα χρηματιστήριο με σημαντικές προοπτικές.
Υπάρχουν κάποιοι τίτλοι στον ftse25 που δείχνουν ότι κάνουν προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πτώση των δεικτών αλλά παρόλα αυτά δεν φαίνεται να κάνουν την διαφορά μέχρι να τελειώσει η περιπέτεια του MSCI.
Από την άλλη φαίνεται ότι το θέμα των συντάξεων πάει πίσω με τις επίσημες ανακοινώσεις που θα έχουν την σημασία τους να πηγαίνει στο επόμενο EUROGROUP. Φαίνεται ότι το θέμα της Ιταλίας είναι πολύ σημαντικότερο, με την Ευρώπη να έχει βάλει κάτω από το χαλί το θέμα Ελλάδα έχοντας και το μαξιλάρι που ξέρει ότι δεν την προβληματίζει ακόμα και χωρίς δανεισμό το επόμενο διάστημα. Το υπερ πλεόνασμα φαίνεται στην παρούσα να μας καλύπτει αλλά αναρωτιόμαστε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια ειδικά με ένα συμφωνημένο πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%. Τα νούμερα ακόμα και να βγαίνουν  είναι δεδομένο ότι το σκηνικό  είναι εναντίον της ανάπτυξης που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η οικονομία τα επόμενα χρόνια αν θέλει να έχει πιθανότητες να καταφέρει να ανακάμψει
Στα στατιστικά ο ΓΔ βρίσκεται με απώλειες -22,02% από αρχές έτους , ο f25 με απώλειες -21,48%, ο ΔΤΡ με απώλειες -48,11 % ενώ και ο ftsem βρίσκεται στο -16,86% από αρχές έτους. Οι επιλογές μας αντίστοιχα στο -9,55 % υπέραποδίδοντας του ΓΔ κατά 12,47%. ΚΡΙ ΚΡΙ και ΚΟΥΕΣ συνεχίζουν να είναι πρωταθλητές με 50% και 45% αντίστοιχα ενώ στην Τρίτη θέση πλέον βρίσκεται ο Σαράντης με 11% και  τέλος ο ΟΛΘ  με κέρδη  8%. Στο αντίποδα η ΙΝΛΟΤ και η ΔΕΗ με 50% και 35% αντίστοιχα. Από τις επιλογές μας 8  είναι  σε Long κατάσταση.

Η Τεχνική Εικόνα

Η αγορά παραμένει μεσοπρόθεσμα πτωτική με το επίπεδο του 600 να δείχνει ότι κάνει προσπάθεια να φτιάξει μια σημαντική βάση
. Το καινούργιο αρνητικό δεδομένο του MSCI έχει ημερομηνία λήξης το τέλος του μήνα και το επόμενο διάστημα θα δείξει αν η αγορά μπορεί να δώσει και σε τι μέγεθος μια σοβαρή αντίδραση.
Το 700 επίπεδο έχει γίνει πλέον σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση ενώ η αγορά χρειάζεται κάποια σημαντικά νέα αν θέλει να αλλάξει ρότα.
Η παγίωση του τζίρου κοντά στα 40 εκατομμύρια είναι αρνητικό δεδομένο και σίγουρα για να δούμε ένα bull market χρειαζόμαστε σταθεροποίηση τζίρου πάνω από τα 70 εκατομμύρια.
Υπάρχουν κάποιοι τίτλοι που ήδη έχουν βρεθεί σε δελεαστικά επίπεδα με βάση τα αποτελέσματα τους και είναι ίσως και το μόνο δεδομένο που συντηρεί την αγορά.
Ο τραπεζικός έκανε την διαφορά δίνοντας απώλειες κοντά στο 4% για τον ftse και φέρνοντας τον και πάλι κοντά στα χαμηλά.
Ο τραπεζικός πλέον με νέα χαμηλά και αναμονή αν ο υπόλοιπος 25αρης μπορέσει να απορροφήσει την πίεση στις τράπεζες.
Το 1624 πολύ σημαντική στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει αν μη τι άλλο στο 1600. Το 1690 έχει γίνει κύρια αντίσταση στην παρούσα.

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης