Διεθνή

Η Σλοβακία θα καταργήσει στις επιδοτήσεις άνθρακα έως το 2023

Η Σλοβακία θα καταργήσει στις επιδοτήσεις άνθρακα έως το 2023
Η σλοβακική κυβέρνηση επιχορηγεί την εξόρυξη στη μοναδική εταιρεία άνθρακα της χώρας, ιδιοκτησίας της Hornonitrianske Bane Prievidza (HBP), με την καταβολή περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως
Η Σλοβακία θα καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις στα ορυχεία άνθρακα που προμηθεύουν έναν από τους πιο ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας από το 2023, νωρίτερα από το αναμενόμενο, δήλωσε τη Δευτέρα 19/11/2018 ο υπουργός Οικονομίας Peter Ziga.
Η σλοβακική κυβέρνηση επιχορηγεί την εξόρυξη στη μοναδική εταιρεία άνθρακα της χώρας, ιδιοκτησίας της Hornonitrianske Bane Prievidza (HBP), με την καταβολή περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Η εταιρεία παρήγαγε 1,8 εκατομμύρια τόνους άνθρακα πέρυσι, προμηθεύοντας τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Novaky στην κεντρική Σλοβακία. Η εγκατάσταση λειτουργεί από την Slovenske Elektrarne, μια επιχείρηση κοινής ιδιοκτησίας από το κράτος, την ιταλική Enel και τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο EPH.
Η Slovenske Elektrarne δήλωσε φέτος ότι η επέκταση της διάρκειας ζωής του εργοστασίου Novaky των 266 μεγαβάτ πέραν του 2023 θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο περιβάλλοντος ότι το εργοστάσιο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πομπός άνθρακα στη χώρα.
Το κλείσιμο των ορυχείων  είναι από καιρό αμφιλεγόμενο, καθώς απασχολεί περίπου 4.000 άτομα άμεσα και 11.000 έμμεσα. Εντούτοις, η αυτοκινητοβιομηχανία της Σλοβακίας παρουσιάζει ανοδική πορεία, δίνοντας την ευκαιρία σε έμπειρους εργαζόμενους να εξασφαλίσουν άλλη δουλειά.
"Σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο δράσης και θα ανακοινώσουμε έως το 2023 το τέλος των επιδοτήσεων για τα ανθρακωρυχεία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ziga στο περιθώριο ενός ενεργειακού συνεδρίου στη Μπρατισλάβα.
"Δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουν αμέσως. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δείξουμε στους ανθρώπους εναλλακτικές λύσεις ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης