Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στη ΔΕΗ οι μισές ζημιές της διετίας των πωλούμενων λιγνιτικών - Πρώτα ΑΔΙ και μετά πώληση θέλει ο Παναγιωτάκης

Στη ΔΕΗ οι μισές ζημιές της διετίας των πωλούμενων λιγνιτικών - Πρώτα ΑΔΙ και μετά πώληση θέλει ο Παναγιωτάκης

Αναγκαία θεωρεί ο Μανόλης Παναγιωτάκης μία νέα παράταση στο διαγωνισμό έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τα λιγνιτικά ΑΔΙ

Συμμετοχή της ΔΕΗ κατά 50% στις ζημίες που τυχόν θα εμφανίσουν οι μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης κατά την πρώτη διετία λειτουργίας τους από τους ιδιώτες αγοραστές τους, προβλέπει το σχέδιο της συμφωνίας αγοραπωλησίας (SPA) που έχει καταρτίσει η επιχείρηση στο πλαίσιο του διαγωνισμού.
Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της χθεσινής (22/11) τελετής εγκαινίων της τρίτης δεξαμενής του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η συνολική επιβάρυνση της ΔΕΗ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% του τιμήματος της αγοραπωλησίας.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, το SPA θα «έρθει» την προσεχή Δευτέρα στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ η παραπάνω παράμετρος απαντά σε σχετικό αίτημα υποψήφιων επενδυτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ θεωρεί εύλογη τη συμμετοχή σε ενδεχόμενες ζημίες, για ένα μικρό όμως χρονικό αρχικό διάστημα (μικρότερο από αυτό που ζητούσαν οι επενδυτές), έως ότου οι αγοραστές των μονάδων εξοικειωθούν με την εμπορική λειτουργία των μονάδων. 
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ΔΕΗ εκτιμά πως δεν έχουν βάση οι αιτιάσεις άλλων «μνηστήρων» για υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσωπικού στις μονάδες της Μεγαλόπολης, σημειώνοντας πως 400 εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει συντάξιμα έτη και, κατά συνέπεια, θα αποχωρήσουν σύντομα.
Επίσης, εκτιμά ως ήσσονος σημασίας ζήτημα το γεγονός ότι έχει λήξει η παραχώρηση του ενός ορυχείου που τροφοδοτεί τη Μελίτη, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ευκαιρία ώστε οι νέοι αγοραστές να διαπραγματευθούν νέους όρους προμήθειας.

Παράταση της προθεσμίας για τις προσφορές με βασικό κριτήριο τα ΑΔΙ

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παναγιωτάκης επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να δοθεί επιπλέον παράταση για να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, και ειδικότερα με το δικαίωμα αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σαφείς ενδείξεις ότι η δυνατότητα αποζημίωσης θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν, πριν υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως λέει, αν και οι επενδυτές θα γνωρίζουν πως είναι εξασφαλισμένη η συμμετοχή των λιγνιτικών εργοστασίων στον Μηχανισμό, αν το ζήτημα παραμένει «ανοικτό» μέχρι την υποβολή των προσφορών, αυτό θα τους δώσει το δικαίωμα να μην συμπεριλάβουν στις προσφορές τους την αποζημίωση.
Ο ίδιος σημείωσε πως έχει συζητήσει για το θέμα με τον Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, ο οποίος βρήκε λογικό το αίτημα παράτασης.
Έτσι, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, η ΔΕΗ πρόκειται να το διατυπώσει προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα γίνει δεκτό, καθώς όπως ανέφερε η Γενική Διεύθυνση ενδιαφέρεται περισσότερο για την επιτυχία του διαγωνισμού, παρά για το αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ένα με δύο μήνες αργότερα.

Αρχές του 2019 ο διαγωνισμός για το Αμύνταιο

Ο κ. Παναγιωτάκης τοποθετήθηκε επίσης για την προοπτική περιβαλλοντικής αναβάθμισης των δύο λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου, σημειώνοντας ότι ο διαγωνισμός θα γίνει το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2019.
Νωρίτερα, σε πρώτη φάση θα γίνει διαβούλευση με τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές (Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, Όμιλος Κοπελούζου, Ιntrakat), καθώς έχουν υποβάλει διαφορετικές προτάσεις.
Έτσι, θα διαμορφωθεί μία ενιαία βάση για την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ δήλωσε επίσης ότι χαίρεται για την έρευνα που έχει ξεκινήσει η οικονομική εισαγγελία για την εξαγορά της εταιρείας EDS στα Σκόπια, καθώς θα τεκμηριώσει πως επρόκειτο για μία καθαρά επιχειρηματική κίνηση.
Μάλιστα, σημείωσε πως από προχθές η ΔΕΗ έχει προσκομίσει στην εισαγγελία τα σχετικά έγγραφα, τις εισηγήσεις και τις αξιολογήσεις.
Τέλος, αναφορικά με τα χρέη της ELFE, σημείωσε πως η ΔΕΗ έχει δικαιωθεί δικαστικά για τις οφειλές της βιομηχανίας, ύψους 12 εκατ. ευρώ που σήμερα αγγίζουν περί τα 14 εκατ., με συνέπεια να μπορεί να διακόψει ανά πάσα στιγμή την ηλεκτροδότησή της.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, με τη ΔΕΗ να ζητά από τα ELFE έναν ικανοποιητικό διακανονισμό για την εξόφληση του χρέους.
Οι προτάσεις που έχει κάνει η ELFE έως τώρα δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης