Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Απόδειξη της θετικής πορείας της ΔΕΗ η πρόσφατη αναβάθμιση από τον Διεθνή Οίκο S&P

Γ. Σταθάκης: Απόδειξη της θετικής πορείας της ΔΕΗ η πρόσφατη αναβάθμιση από τον Διεθνή Οίκο S&P
Ξεκάθαρη απόδειξη της θετικής πορείας της ΔΕΗ, αλλά και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης από τον αμερικανικό οίκο S&P.
Απαντώντας σε Επίκαιρη Επερώτηση 26 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η επιχείρηση διαθέτει στρατηγική και όραμα για το μέλλον, ενώ σημείωσε ότι η αναβάθμιση από την S&P συνιστά ξεκάθαρη απόδειξη του γεγονότος ότι υπάρχει σαφής βελτίωση στην αντιμετώπιση και την πρόληψη αστάθμητων παραγόντων.
Απαντώντας στις αναφορές των βουλευτών της ΝΔ σχετικά με τον υπέρογκο δανεισμό της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως το πρόβλημα έγκειται στον βραχυχρόνιο δανεισμό της επιχείρησης, ο οποίος ανερχόταν στα 5 δις. ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα «να σκάει το ένα δάνειο μετά το άλλο», γεγονός για το οποίο οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στην προ 2015 περίοδο της ΔΕΗ.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η ΔΕΗ προχώρησε σε απομείωση του δανεισμού της κατά 1 δις και πέτυχε αναδιάρθρωση των υπολοίπων δανείων της με αναχρηματοδότηση ύψους 3,9 δις. ευρώ. «Η Standards & Poors την αναβάθμισε ακριβώς διότι αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα του υπερδανεισμού, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σταθάκης.
Η ΔΕΗ όπως είπε διαθέτει ένα σαφές σχέδιο προσαρμογής στο νέο ενεργειακό περιβάλλον –μελέτη Mckinsey - με βασικούς άξονες, την εξασφάλιση ισχυρής παρουσίας στην εγχώρια αγορά ενέργειας, την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της εταιρίας, την επέκταση της στις ΑΠΕ και την ενίσχυση της εξωστρέφειας προς τις γειτονικές αγορές.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που ευθυγραμμίζεται με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό όπως αποτυπώνεται στον υπό διαβούλευση ΕΣΕΚ και αφορά την περίοδο μέχρι το 2030.
Δεν θα έλεγα πως προκύπτει από κάπου ότι η ΔΕΗ τελεί υπό κατάρρευση, κατέληξε ο κ. Σταθάκης.
Σε ότι αφορά τη γενικότερη ενεργειακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. ΣΔταθάκης είπε πως το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών εταιριών της χώρας που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση διαδέχθηκε ένα νέο σχέδιο που, εκ του αποτελέσματος, σημείωσε επιτυχίες. Ανέφερε χαρακτηριστικά τον ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΠΑ και τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων θεσμικών αλλαγών στην αγορά ενέργειας.
Ειδικότερα, ο Υπουργός υπογράμμισε πως στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει ένα υψηλότίμημα της τάξης των 505 εκατ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συμφωνίας, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να συμπεριληφθούν στην σύμβαση σημαντικά βέτο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ, απόδειξη της επιτυχημένης πολιτικής αποτελεί το γεγονός πως σε μόλις δύο χρόνια ο ΑΔΜΗΕ έχει σημείωσε ρεκόρ νέων έργων, είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ για την ΔΕΠΑ, η πρόταση της κυβέρνησης να διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο το κομμάτι των υποδομών έγινε δεκτή από τους θεσμούς, συμβάλλοντας στην στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου με ταυτόχρονη διατήρηση του ελέγχου στρατηγικών υποδομών στα χέρια του Δημοσίου.
Τέλος, ο υπουργός απάντησε στους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Μικρή ΔΕΗ και τα υδροηλεκτρικά, λέγοντας πως επιτυχία συνιστά το γεγονός ότι τα υδροηλεκτρικά θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ, καθώς αφενός αποτελούν το 9% του ενεργειακού μίγματος της επιχείρησης και αφετέρου, αποτελούν το πιο κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης