Ευρώπη

Oι δασμοί Τrump στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κόστος 75 δισ δολ σύμφωνα με τo ΒΙ

Oι δασμοί Τrump στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κόστος 75 δισ δολ σύμφωνα με τo ΒΙ
Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας εκτιμούν ότι μία 25% αύξηση των δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ θα οδηγούσε σε μία 0,4% υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη για το 2019.
Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή αυξημένων δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης, κοστίζοντας στην Ευρώπη 75 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ομάδα αναλυτών της Barclays.

Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας εκτιμούν ότι μία 25% αύξηση των δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ θα οδηγούσε σε μία 0,4% υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη για το 2019.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει για την επιβολή δασμών σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά από την ΕΕ και τον Καναδά, ώστε να αποκτήσει φορολογικό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους του.

Αν και ακόμα δεν έχει κάνει πράξη τις εξαγγελίες του, νωρίτερα μέσα στο μήνα στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυκλοφορούσε μία έρευνα, η οποία μελετούσε το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, και με το διεθνές εμπόριο να είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα της G20, οι απειλές για επιβολή δασμών αναμένεται να επανέρθουν στην επιφάνεια.

«Υψηλότεροι δασμοί στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων έχουν αναφερθεί άμεσα και παραμένουν μία σοβαρή απειλή», ανέφερε η έκθεση της ομάδας αναλυτών της Barclays.

«Εξετάζουμε σενάρια αύξησης των δασμών από 2,5% μέχρι 25%», συνεχίζουν το δημοσίευμα της έρευνας.

«Προβλέπουμε ότι μία αύξηση, από 2,5% μέχρι 25%, στους δασμούς θα οδηγούσε σε μία περίπου 2% πτώση των καθαρών εξαγωγών της ευρωζώνης , ενώ το άμεσο αποτέλεσμα που θα είχε μια τέτοια κίνηση στο διεθνές εμπόριο θα συρρίκνωνε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά περίπου 0,1 ποσοστιαίες μονάδες», αναφέρουν οι ερευνητές της Barclays.

Συνδυάζοντας την παραδοσιακή μηχανική ανάλυση με το ειδικό μοντέλο εκτίμησης ρίσκου της Barclays, η τράπεζα εκτιμά ότι η επιβολή δασμών θα οδηγούσε σε μία πτώση του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη για το 2019 από 1,6% στο 1,2%.

Μία τέτοια πτώση στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ θα ανάγκαζε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «λάβει μέτρα», όπως χαρακτηριστικά τονίζει η έκθεση.

Αν και στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα, πιθανό σενάριο θα ήταν η επανεκκίνηση της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία αναμένεται να σταματήσει στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ακόμα συζητείται και μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, κάτω από 0,4%, που είναι το σημερινό επίπεδο τους.

Αν και η ομάδα αναλυτών της Barclays δεν θεωρεί μία 0,4% μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ ως το επικρατέστερο σενάριο, προσθέτει «πώς οι πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια μείωση είναι αρκετά σοβαρές, ώστε να αξίζουν βαθύτερη ανάλυση».

Τέλος, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μία μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες θα μπορούσε να αυξηθεί σε δεύτερη φάση «καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνεται, θα πιέζεται περαιτέρω η κινεζική οικονομία και αυτό μπορεί να μεταφερθεί και στην Ευρώπη».

Πηγή: Business Insider
Online
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης