Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Με όρους free on board το υπό διαπραγμάτευση συμβόλαιο ΔΕΠΑ - Cheniere για την προμήθεια αμερικανικού LNG

Με όρους free on board το υπό διαπραγμάτευση συμβόλαιο ΔΕΠΑ - Cheniere για την προμήθεια αμερικανικού LNG

Η επιχείρηση σχεδιάζει την οργάνωση τμήματος διεθνούς εμπορίου

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχει πάντως επέλθει οριστική συμφωνία, επισημαίνουν στο World Energy News πηγές της ΔΕΠΑ πως έχει σημειωθεί κατά τις επαφές της εταιρείας με την αμερικανική Cheniere από τον Σεπτέμβριο, όταν και έγινε γνωστό ότι οι δύο πλευρές έχουν στα σκαριά μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας αμερικανικού LNG.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τρίμηνο που μεσολάβησε υπήρξαν αρκετές συναντήσεις εκπροσώπων των δύο εταιρειών, με πιο πρόσφατη κατά την περίοδο των εγκαινίων της 3ης δεξαμενής του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, όταν στελέχη της Cheniere βρέθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό στην Ελλάδα.
Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, είναι πλέον πιο ώριμη η προοπτική συνεργασίας των δύο εταιρειών.
Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι κύκλοι της ΔΕΠΑ, μένουν ακόμη αρκετά σημεία για να διευκρινισθούν, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να μην μπορεί να δοθεί ένας συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του deal.
Υπενθυμίζεται ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία είχε γίνει γνωστή από τον CEO της ΔΕΠΑ, Δημήτρη Τζώρτζη, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «SouthEast Europe Energy Forum», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη, στόχος είναι η σύναψη μακροχρόνιου συμβολαίου, 20ετούς διάρκειας.

Ευκαιρία αναβάθμισης σε διεθνή trader

Πάντως, μία παράμετρος που καθυστερεί τη συμφωνία είναι η ιδιαιτερότητα του συμβολαίου, καθώς θα αφορά τις παραδόσεις ποσοτήτων αμερικανικού LNG με όρους free on board (ελεύθερο επί του πλοίου, FOB) οι οποίες δηλαδή θα περνούν στην κυριότητα της ΔΕΠΑ ήδη από το λιμάνι αποστολής, στις εγκαταστάσεις υγροποίησης της Cheniere στις ΗΠΑ.
Κάτι που σημαίνει πως εκτός από τη χώρα μας, η ΔΕΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να τις διοχετεύσει σε οποιαδήποτε άλλη αγορά στον κόσμο.
Η διοίκηση της ΔΕΠΑ «βλέπει» τη συγκεκριμένη φόρμουλα προμήθειας στο πλαίσιο αναβάθμισης της εταιρείας σε ρόλο διεθνούς trader, αφού με αυτό τον τρόπο το αμερικανικό LNG θα αποτελέσει «διαβατήριο» για την είσοδο της στο διεθνές εμπόριο φυσικού αερίου.
Μάλιστα, η διοίκηση της επιχείρησης θεωρεί πως η προοπτική διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που η ΔΕΠΑ βρίσκεται ενόψει ιδιωτικοποίησης, σχεδιάζει ήδη να οργανώσει εντός της επιχείρησης ένα τμήμα για το διεθνές trading και την αντιμετώπιση ρίσκου (hedging).
Με την απόσχιση, όπως είναι φυσικό, το τμήμα αυτό θα περάσει στη «ΔΕΠΑ Εμπορίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης