Τελευταία Νέα
Βιομηχανία

Ο ΣΕΒ στηρίζει την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης

tags :
Ο ΣΕΒ στηρίζει την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης
Συμπεράσματα των συναντήσεων με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης από την επίσκεψη του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη στις 29-30/11
Με συναντήσεις με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΣΕΒ στη Θεσσαλονίκη το διήμερο 29 & 30 Νοεμβρίου 2018, υπό τους Αντιπροέδρους του Συνδέσμου, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο και Κων/νο Μπίτσιο.
Αντικείμενο των συναντήσεων της Διοίκησης του ΣΕΒ με τους εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ήταν η άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, η ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της αυτοδιοίκησης και της επιχειρηματικότητας.
«Βρισκόμαστε κοντά στα μέλη μας αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, καθώς και σε όλους τους φορείς που επιδιώκουν τη δυναμική ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. 
Για το σκοπό αυτό, ο ΣΕΒ θα πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ μια σημαντική μελέτη για τη δημιουργία πόλων ισχυρής περιφερειακής ανάπτυξης, με προτάσεις πολιτικής προς όλα τα επίπεδα –κεντρική κυβέρνηση και περιφερειακή αυτοδιοίκηση»,  τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Μπίτσιος. 
Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο στη συνάντηση με τον κ. Μπουτάρη όσο και στη συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα επισημάνθηκε η ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας ως μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της αναπτυξιακής πολιτικής από εδώ και στο εξής. Είναι χαρακτηριστικό οτι η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) στη μεταποίηση στην Κεντρική Μακεδονία έπεσε κατά 30% την περίοδο 2008-2015, ενώ η απασχόληση στη βιομηχανία την περίοδο 2008-2016 μειώθηκε κατά 36.5%. Το 84% των επιχορηγήσεων (ΕΣΠΑ & Αναπτυξιακοί Νόμοι) εκταμιεύεται εκτός Αττικής εκ των οποίων στην Κεντρική Μακεδονία και Θράκη το 32%. 
Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι καίριας σημασίας η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας του ΕΣΠΑ και όλων των υπόλοιπων αναπτυξιακών/επενδυτικών εργαλείων.
Εξάλλου, την επιτακτική ανάγκη για εθνική σύμπνοια με στόχο την ανάπτυξη, εν μέσω παγκόσμιας κοινωνικοπολιτικής αστάθειας, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος και των εκπροσώπων του ΣΕΒΕ και του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε και με την υποστήριξη της Eurobank, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μυτιληναίος, επισήμανε ακόμη ότι «τα προβλήματα της περιφέρειας μπορεί να είναι μεγάλα αλλά ο παραγωγικός της ιστός αποτελεί απαραίτητο αναπτυξιακό πυλώνα. Πιστεύουμε βαθιά στην υιοθέτηση συνεργιών, καθετοποίησης της παραγωγής, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας, και την προστασία από την αβεβαιότητα. Άλλωστε αυτές οι πρακτικές είναι κομβικές για την ανάπτυξη μας και βασιστήκαμε ουσιαστικά σε αυτά για να περάσουμε στη νέα εποχή.»
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του ΣΕΒ στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται στον κύκλο εξορμήσεων που υλοποιεί ο Σύνδεσμος σε όλη την επικράτεια προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όλης της χώρας, και θα συνεχιστεί στη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στόχος είναι οι επισκέψεις αυτές να επαναληφθούν σε σταθερή βάση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης