Ευρώπη

Gazprom: Η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου στη ν/α Ευρώπη δικαιώνει τον Turkish Stream

Gazprom: Η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου στη ν/α Ευρώπη δικαιώνει τον Turkish Stream
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, μόνο στην Ελλάδα η ζήτηση ρωσικού φυσικού αερίου αυξήθηκε το 2016 κατά 35% σε σύγκριση με το 2015.
«Η αυξανόμενη ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία είναι η περιοχή στόχος του αγωγού Turkish Stream, δείχνει σαφώς, ότι το έργο είναι καλά μελετημένο και ότι έχει γινεί εγκαίρως ένα σημαντικό βήμα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών της περιοχής αυτής» αναφέρει σε γραπτή της δήλωση σήμερα (11/1) η Gazprom.
Όπως αναφέρει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, σε σύγκριση με το 2015 ο όγκος των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου αυξήθηκε το 2016 στην Ιταλία κατά 1,1% σε 24,7 δισ. κ.μ., στη Βουλγαρία κατά 2,1% σε 3,18 δισ. κ.μ., στην Ελλάδα κατά 35% σε 2,68 δισ. κ.μ., στη Σερβία κατά 4,3% σε 1,75 δισ. κ.μ., στη Ρουμανία κατά 740% σε 1,48 δισ. κ.μ., στην Κροατία κατά 54,8% σε 76 εκατομμύρια κ.μ. και στην FYROM κατά 56,5% σε 21 εκατομμύρια κ.μ.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή του Turkish Stream τον Δεκέμβριο του 2014, προκειμένου να αντικαταστήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο εγκαταλείφθηκε.
Μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και «πάγωμα» των διμερών σχέσεων λόγω της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στη Συρία από τουρκικά πυρά, οι σχέσεις των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν τον Αύγουστο του 2016, οπότε αποφασίστηκε η έναρξη κατασκευής του αγωγού.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα και ενός διπλού χερσαίου αγωγού στο έδαφος της Τουρκίας από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης