Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλία: Οι ανταγωνιστές της EDF υπέβαλλαν προσφορά για 133 TWh πυρηνικής ενέργειας το 2019

tags :
Γαλλία: Οι ανταγωνιστές της EDF υπέβαλλαν προσφορά για 133 TWh πυρηνικής ενέργειας το 2019

Οι μικρότεροι ανταγωνιστές της EDF έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν έως και 100 TWH, περίπου στο ένα τέταρτο της ετήσιας πυρηνικής τους παραγωγής, έναντι 42 ευρώ ανά μεγαβάτ (MW)

Οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία ζήτησαν 132,93 τεραβατ/ώρα (TWH) πυρηνικής ενέργειας από την EDF για το 2019, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας CRE.
Στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού ARENH, οι μικρότεροι ανταγωνιστές της EDF έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν έως και 100 TWH, περίπου στο ένα τέταρτο της ετήσιας πυρηνικής τους παραγωγής, έναντι 42 ευρώ ανά μεγαβάτ (MW) σε ένα πρόγραμμα που τους δίνει δίκαιη πρόσβαση σε φτηνή πυρηνική ενέργεια.
Η CRE δήλωσε ότι, δεδομένου ότι η ζήτηση υπερβαίνει το όριο των 100 TWH, θα γίνει κατανομή στις 69 εταιρείες που συμμετείχαν στην προσφορά (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μονάδες λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας της EDF).
Πέρυσι, οι εναλλακτικοί προμηθευτές υπέβαλαν προσφορά για 94,6 TWH.
Το 2016 και το 2015, είχαν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τη δημοπρασία, καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά είχαν υποχωρήσει κάτω από την τιμή ARENH.
Η κρατική EDF – η οποία εξακολουθεί να έχει μερίδιο αγοράς πάνω από το 80% των γαλλικών νοικοκυριών - λέει ότι η τιμή ARENH είναι πολύ χαμηλή και ο μηχανισμός είναι μονόπλευρος, καθώς οι ανταγωνιστές της το χρησιμοποιούν μόνο όταν τους συμφέρει.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει μια αναθεώρηση του μηχανισμού, η οποία αναμένεται να είναι πιο ευνοϊκή για την EDF.
Στους εναλλακτικούς πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται η Total Engelli και η ιταλική Eni ENI.MI, μαζί με δεκάδες μικρότερους παίκτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης