Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βάση για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ το νέο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας

Βάση για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ το νέο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας
Στα 37 ευρώ ανά MWh η νέα τιμή ρεύματος που προσφέρει η ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ. Τιμολόγιο που διαμορφώθηκε με όρους σωτηρίας για τη ΛΑΡΚΟ το χαρακτηρίζουν παράγοντες της ΔΕΗ
Βάση για την εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ και θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της αποτελεί η νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα (12/1) από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Το νέο τιμολόγιο ρεύματος της ΛΑΡΚΟ θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα αφορά την περίοδο 2016-2020 και εκτιμάται ότι διαμορφώνει ένα περιβάλλον σταθερότητας για τη ΛΑΡΚΟ όσον αφορά το σημαντικότερο από τα λειτουργικά κόστη της, δηλαδή το ρεύμα, ανοίγοντας το δρόμο για την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή που θα προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις για την διάσωση της.
Η νέα σύμβαση προμήθειας προβλέπει εξαιρετικά ευνοϊκή τιμή της τάξης των 37 ευρώ ανά MWh, ενώ περιλαμβάνει και ρύθμιση των παλαιών οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ οι οποίες στο σύνολο τους υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες της ΔΕΗ ο σχεδιασμός της σύμβασης προμήθειας έγινε με γνώμονα τη διευκόλυνση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να εκπονήσει ένα βιώσιμο business plan για την εταιρία, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι αναγκαίες επενδύσεις ώστε εν συνεχεία να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, η ΔΕΗ που αυτή τη στιγμή κατέχει περίπου το 12% της ΛΑΡΚΟ μέσω κεφαλαιοποιήσεων παλαιών οφειλών δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει ρόλο επιχειρηματία στον τομέα του νικελίου αυξάνοντας τη συμμετοχή της στην εταιρία μέσω της κεφαλαιοποίησης οφειλών. Ωστόσο θα μπορούσε, όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε αύξηση κεφαλαίου μαζί με την Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης της εταιρίας με τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα σύμβαση προμήθειας, μέσα από μια σειρά εκπτώσεων καταλήγει σε τιμολόγιο ρεύματος για τη ΛΑΡΚΟ, ανάλογο με αυτό της Αλουμίνιον της Ελλάδος (46 ευρώ ανά MWh), αλλά και με την τιμή διάθεσης του ηλεκτρισμού στο πλαίσιο των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.
Επίσης προβλέπει ρύθμιση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ η οποία με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση της εταιρίας θα είναι δύσκολο να τηρηθεί εάν δεν προχωρήσει γρήγορα ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της.
Τιμολόγιο για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της ΔΕΗ το νέο τιμολόγιο που προσφέρεται στη ΛΑΡΚΟ στοχεύει στη διάσωση της εταιρίας αλλά η ιδιωτικοποίησης είναι απολύτως αναγκαία.
Υπενθυμίζεται το νέο τιμολόγιο προβλέπει ότι η ΛΑΡΚΟ θα εξοφλεί πλήρως κάθε μηνιαίο λογαριασμό που εκδοθεί την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2020.
Επίσης προβλέπεται ότι ποσό τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ από κάθε μηνιαίο λογαριασμό θα εξοφλείται απευθείας από το μεγαλύτερο πελάτη της ΛΑΡΚΟ, μέσω της εκχώρησης απαιτήσεων.
Ενώ περιλαμβάνει και έκπτωση 11% που μπορεί να αυξηθεί σε 15% εφόσον οι συνθήκες επιτρέψουν στη ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει σε αποπληρωμή έναντι ετήσιας κατανάλωσης.
Σε ότι αφορά τις οφειλές της ΛΑΡΚΟ οι οποίες ξεπερνούν τα 300 εκατ ευρώ προβλέπεται ότι:
Εντός του 2017 οι δυο εταιρίες θα προχωρήσουν σε ρύθμιση της συνολικής οφειλής της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ η οποία θα προσδιοριστεί για την περίοδο Ιουλίου 2010 έως και τον Δεκέμβριο του 2015 με βάση σχετική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.
Για την οφειλή της περιόδου Ιανουαρίου Δεκεμβρίου 2016 θα εξοφληθεί σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 με περιορισμό των δόσεων σε 36 εφόσον η τιμή LME υπερβεί τα 18.000 ευρώ ανά τόνο.
 
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης