Ηλεκτρισμός

Συγκατάθεση Κομισιόν στο χρονοδιάγραμμα πώλησης των λιγνιτικών – Στις 11 Ιανουαρίου ο πλειοδότης

Συγκατάθεση Κομισιόν στο χρονοδιάγραμμα πώλησης των λιγνιτικών  – Στις 11 Ιανουαρίου ο πλειοδότης

Αύριο Πέμπτη (20/12) το Δ.Σ. της ΔΕΗ πρόκειται να εγκρίνει τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) για τις προς πώληση μονάδες

Με επιστολή που έφτασε πριν από λίγα 24ωρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν έδωσε και επίσημα το «πράσινο φως» στο χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΝ για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, με την επιστολή η DG Comp συναινεί στην αποπεράτωση της αποεπένδυσης στις 15 Ιανουαρίου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, όταν το υπουργείο θα ενημερώσει εγγράφως την Κομισιόν για την αποκατάσταση των συνθηκών ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, μετά την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, η οποία θα έχει γίνει στις 11 Ιανουαρίου.
Όπως έγραψε το World Energy News τη Δευτέρα 10/12, ο «οδικός χάρτης» του ΥΠΕΝ προβλέπει ότι η διορία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών θα λήξει στις 7 Ιανουαρίου, ώστε να ανοίξουν την ίδια ημέρα.
Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα αύριο Πέμπτη (20/12) το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα εγκρίνει τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) για τις προς πώληση μονάδες, κάτι που επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της πρόσφατης έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας.
Όπως είναι γνωστό, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ στις 7 Ιανουαρίου, παράλληλα με τις δεσμευτικές προσφορές θα ανοίξει και τη μελέτη του πιστοποιημένου διεθνή ανεξάρτητου εκτιμητή, η οποία θα προσδιορίζει το δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range).

Βελτίωση των αρχικών οικονομικών προσφορών

Αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες από αυτή την ανεξάρτητη εκτίμηση, τότε η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες προσφορές, με τη διορία υποβολής των οποίων να ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου.
Με βάση τις βελτιωμένες προσφορές, μία ημέρα αργότερα, το Δ.Σ. θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του πλειοδότη, ώστε στις 15 Ιανουαρίου να ενημερωθεί και επίσημα η Κομισιόν για τη συμμόρφωση της χώρας στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη, η οποία αποτέλεσε και την αιτία για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Παναγιωτάκης εμμένει στην άποψη ότι η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών θα έπρεπε να μετατεθεί τον Φεβρουάριο, κάτι που επανέλαβε στο περιθώριο της πρόσφατης έκτακτης συνέλευσης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η παράταση είναι απαραίτητη ώστε να οριστικοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και κατά συνέπεια το προβλεπόμενο μερίδιο της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής με ορίζοντα το 2030, καθώς και για να αποσαφηνισθεί η στάση της Κομισιόν στην ελληνική πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης