Τελευταία Νέα

Αγώνας δρόμου για τη συνέχιση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ – Οι απαιτήσεις και οι κόκκινες γραμμές της ΔΕΗ

Αγώνας δρόμου για τη συνέχιση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ – Οι απαιτήσεις και οι κόκκινες γραμμές της ΔΕΗ

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης έχει ανασταλεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία πριν την εκπνοή της χρονιάς

Ένα κρίσιμο δεκαήμερο, από το οποίο θα εξαρτηθεί η περεταίρω επιβίωση της ΛΑΡΚΟ, ξεκινάει σήμερα.
Το Σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση συνεδριάζει σήμερα (20/12) το πρωί στη Λάρυμνα προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και να αποφασίσει κινητοποιήσεις, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τη συνεχιστή της ηλεκτροδότησης και μετά τις 31 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα αύριο (21/12) αναμένεται να συνεδριάσει η κοινή Επιτροπή ΔΕΗ –ΛΑΡΚΟ, η οποία συστάθηκε μετά από παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Πάντως για να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ μετά τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υπογραφεί νέα σύμβαση μεταξύ των δυο εταιριών για την οποία η ΔΕΗ έχει θέσει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές.
Η υπογραφή νέας σύμβασης είναι αναγκαία αφού η ΔΕΗ έχει καταγγείλει τη σύμβαση που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2017 και έχει προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης άρσης εκπροσώπησης προς τον ΑΔΜΗΕ.
Οι ενέργειες αυτές έχουν ανασταλεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία θα ενεργοποιηθούν.
Οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η ΔΕΗ για την υπογραφεί νέας σύμβασης είναι να διασφαλιστεί ότι το χρέος δεν θα αυξηθεί περεταίρω (δηλαδή θα εξυπηρετούνται πλήρως οι τρέχουσες οφειλές), καθώς και να διασφαλιστεί ότι το νέο χρέος που δημιουργήθηκε τη διετία 2017-2018 (μετά την υπογραφή της σύμβασης)  θα ρυθμιστεί και η αποπληρωμή του θα εξασφαλιστεί πλήρως. 

Τελευταία ευκαιρία

«Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτό είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγός της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Σε διαφορετικό περίπτωση, η παύση εκπροσώπησης την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος» δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των οφειλομένων της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 290 εκατ. ευρώ.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ είναι μέτοχος της ΛΑΡΚΟ σε ποσοστό 11,4% λόγω κεφαλαιοποίησης παλαιών οφειλών.
Στην αυριανή συνάντηση η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της στη ΔΕΗ, αν και τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σταθάκης με την παρέμβαση του πρότεινε εξοικονόμηση πόρων από τη ΛΑΡΚΟ μέσω της μείωσης της παραγωγής της και άρα της κατανάλωσης ρεύματος.
Ωστόσο η πρόταση αυτή βρίσκει απέναντι τους 1.000 εργαζομένους της επιχείρησης, οι οποίοι ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους.
Τα πράγματα είναι άσχημα για τη ΛΑΡΚΟ και σε ότι αφορά την τιμή του νικελίου που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και η εταιρία το τελευταίο διάστημα δεν κάλυπτε παρά ένα μικρό ποσοστό, περί το 40%, της αξίας των τρεχουσών καταναλώσεων ρεύματος.
Σήμερα το νικέλιο κινείται σε τιμές, περί τα 9.000 ευρώ ανά τόνο, όταν το κόστος της επιχείρησης είναι 13.000 ευρώ.

«Τέχνασμα» με τη διακοψιμότητα

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια από το ΥΠΕΝ για να εισπράξει η ΛΑΡΚΟ ένα ποσό περί τα 5 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από τον ΑΔΜΗΕ για διακοψιμότητα, ώστε και αυτό το ποσόν να δοθεί στη ΔΕΗ ως άμεση οικονομική ρευστότητα.
Πάντως και σε αυτό το σημείο ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα δεδομένου ότι ο μηχανισμός της διακοψιμότητας όπως έχει εγκριθεί από την ΕΕ δεν μπορεί να αποζημιώσει εταιρίες που έχουν καταδικαστεί για κρατικές ενισχύσεις.
Και βεβαίως η ΛΑΡΚΟ είναι σε αυτή την κατηγορία αφού της έχει επιβληθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο 136 εκατ. ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Το πρόστιμο αυτό, που βεβαίως δεν έχει πληρωθεί από τη ΛΑΡΚΟ, φθάνει πλέον στα 160 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις.
Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πολιτεία ελέγχεται ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί δεν έχει κινήσει της διαδικασίες ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων από τη ΛΑΡΚΟ.        

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης