Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Πρεμιέρα από 33 νησιά για την πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα υγρά καύσιμα

Πρεμιέρα από 33 νησιά για την πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα υγρά καύσιμα

Η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει με τη χορηγία Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους σε κατόχους άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων

Το δρόμο για την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου στα υγρά καύσιμα ανοίγει τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.
Με βάση την τροπολογία, η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά πιλοτικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε 33 νησιά, ώστε να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του και να βελτιωθούν ενδεχόμενες αστοχίες.
Για τον σκοπό αυτό, έχει προβλεφθεί δαπάνη 6 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα νησιά στα οποία θα κάνει «πρεμιέρα» η επέκταση είναι το Αγαθονήσι, η Αλόννησος, η Αμοργός, η Ανάφη, η Αντίπαρος, η Αστυπάλαια, η Ίος, η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Κέα, η Κίμωλος, τα Κύθηρα, η Κύθνος, οι Λειψοί, η Λέρος, Μεγίστη, η Μήλος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Σαμοθράκη, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Σκύρος, η Σύμη, η Τήλος, η Φολέγανδρος, οι Φούρνοι, η Χάλκη και τα Ψαρά. 
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, η επιλογή τους έγινε με κριτήριο τον αριθμό κατοίκων και την απόσταση από τον πλησιέστερο ηπειρωτικό λιμένα.
Η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει με τη χορηγία Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) σε κατόχους άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων στα παραπάνω νησιά.

Υποχρέωση μείωσης τιμής στα καύσιμα 

Οι δικαιούχοι θα οφείλουν να μειώσουν την λιανική τιμή των καυσίμων κίνησης κατά το ποσό του ΑΝΗΚΟ, οι παράμετροι υπολογισμού του οποίου θα συγκεκριμενοποιηθούν με απόφαση που θα εκδοθεί.
Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΙΝΠ) θα ελέγχει τη μείωση της λιανικής τιμής βάσει των τελικών τιμών των επιλέξιμων καυσίμων που έχουν αναρτηθεί στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων και γι’ αυτό θα απαιτείται έγκαιρη και ακριβής καταχώρηση τους, με ευθύνη του πρατηριούχου.
Σε περίπτωση παράλειψης γνωστοποίησης της τιμής, θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ από τη ΓΓΑΙΝΠ, ενώ για παράλειψη μείωσης τιμής είναι δυνατή η διακοπή της καταβολής ΑΝΗΚΟ, κι αν συμβεί δεύτερη φορά μπορεί να αποκλειστεί η επιχείρηση από το καθεστώς για το επόμενο έτος.
Τα ζητήματα των παραγόντων και του τύπου υπολογισμού του ΑΝΗΚΟ, του είδους των υγρών καυσίμων που θα ενταχθούν στο μέτρο, της διαδικασίας πληρωμής των δικαιούχων και των απαραίτητων δικαιολογητικών, της διαδικασίας επιβολής/βεβαίωσης προστίμου και του χρόνου έναρξης της πλήρους εφαρμογής του μέτρου, θα ρυθμιστούν με απόφαση των υπουργών Ναυτιλίας και Οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης