Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Πρεμιέρα εμπορικής λειτουργίας για την τρίτη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα – Τα οφέλη και οι προσδοκίες

Πρεμιέρα εμπορικής λειτουργίας για την τρίτη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα – Τα οφέλη και οι προσδοκίες

Στις 29 Δεκεμβρίου θα εισρεύσουν οι πρώτες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισάγονται στη χώρα μας από τις ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες δοκιμές της καινούριας δεξαμενής του τερματικού σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, με συνέπεια να τεθεί τελικά σήμερα (21/12) σε εμπορική λειτουργία, ώστε να ξεκινήσει να «υποδέχεται» φορτία.
Έτσι, πλέον μπορεί να αξιοποιηθεί σε εμπορική βάση η αύξηση του αποθηκευτικού χώρου του τέρμιναλ από τα 130.000 στα 225.000 κυβικά μέτρα, η οποία επετεύχθη με την υλοποίηση της τρίτης δεξαμενής.
Η νέα εγκατάσταση κατασκευάσθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού, συνολικού προϋπολογισμού 156,25 εκατ. ευρώ, με τις εργασίες να ξεκινούν μία 5ετία περίπου από την έναρξη λειτουργίας του τέρμιναλ, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας.
Έτσι, η αύξηση του αποθηκευτικού χώρου θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αφού θα αυξήσει τον χρόνο προσωρινής αποθήκευσης LNG πέραν των 18 ημερών που ισχύει σήμερα, αμβλύνοντας έτσι το πρόβλημα διατήρησης αποθεμάτων LNG σε περιόδους υψηλής ζήτησης για φυσικό αέριο.
Παράλληλα, η αύξηση της συνολικής χωρητικότητας του τερματικού δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει πηγή τροφοδοσίας για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι αφαιρώντας το 30% του αποθηκευτικού χώρου, το οποίο αρκεί για να καλύψει την εγχώρια αγορά, το υπόλοιπο 70% θα μπορούσε να καλύψει το 1/3 των εισαγωγών των χωρών της Βαλκανικής, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας.

Αλλεπάλληλες χρονικές μεταθέσεις 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας μετατέθηκε χρονικά τέσσερις φορές από την αρχική ημερομηνία, η οποία είχε ορισθεί σε πρώτη φάση στα μέσα Νοεμβρίου, για να μετατεθεί στη συνέχεια στις αρχές του επόμενου μήνα και κατόπιν μετά στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, παραδίδεται για εμπορική χρήση μία ημέρα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε τελικά προγραμματισθεί, δηλαδή τις 22 Δεκεμβρίου.
Στην τρίτη δεξαμενή θα εισρεύσουν στις 29 Δεκεμβρίου οι πρώτες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισάγονται στη χώρα μας από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της παραγγελίας που έκλεισε η ΔΕΠΑ με την αμερικανική Cheniere.
Όπως έχει γράψει το World Energy News, στην εισαγωγή του πρώτου φορτίου αμερικανικού LNG οδήγησε το «ναυάγιο» της έξτρα παραγγελίας της ΔΕΠΑ 130.000 κυβικών μέτρων LNG από την αλγερινή Sonatrach, το οποίο προκλήθηκε από τις αλλεπάλληλες μεταθέσεις της έναρξης λειτουργίας της εγκατάστασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης