Τελευταία Νέα

Η πράσινη ενέργεια θα ξεπεράσει τον άνθρακα έως το τέλος του έτους στη Γερμανία

Η πράσινη ενέργεια θα ξεπεράσει τον άνθρακα έως το τέλος του έτους στη Γερμανία

Θα φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 38% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Η «Πράσινη» ενέργεια αναμένεται να ξεπεράσει τον άνθρακα ως τη βασική πηγή ενέργειας της Γερμανίας φέτος, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το ρεκόρ του 38% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, 2% υψηλότερα από το 2017.
Τα στοιχεία του  βιομηχανικού ομίλου ενέργειας BDEW και του ερευνητικού ινστιτούτου ZSW επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις τους, στις αρχές Νοεμβρίου, για αύξηση του μεριδίου της πράσινης ενέργειας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα η παραγωγή  από ανανεώσιμες πηγές ως κατηγορία κλείνει την «ψαλίδα» με τα ορυκτά καύσιμα στη Γερμανία, καθώς η χώρα στράφηκε στην αιολική και ηλιακή ενέργεια την τελευταία δεκαετία.
Η συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολιτικά σημαντική στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία θέλει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να φτάσει το 65% έως το 2030.
Οι τελικοί αριθμοί κάθε χρόνο εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες καθώς πρέπει να υπάρχουν υψηλές ταχύτητες ανέμου  και ηλιοφάνεια για να τροφοδοτούν στροβίλους και ηλιακούς συλλέκτες.
Μια εκτεταμένη ξηρασία από την άνοιξη του 2018 οδήγησε σε πτώση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 16% σε ετήσια βάση η οποία διαμορφώθηκε συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια kWh.
Αλλά η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνεχίσθηκε,  επιτρέποντας στην «πράσινη» ενέργεια να ξεπεράσει το μερίδιο του εισαγόμενου λιθάνθρακα και του εγχώριου καφέ άνθρακα.
Τα δύο καύσιμα κάλυπταν το 36% της κατανάλωσης ενέργειας τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.
Η Γερμανία βασίζεται σε ένα μείγμα άνθρακα, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πυρηνικών και φυσικού αερίου για την ενέργειά της.
Για ολόκληρο το έτος, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή, η βιομάζα και οι υδροηλεκτρικές μονάδες θα συμβάλουν συνολικά με 229 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh).
Αυτό αντιπροσωπεύει το 38% της εγγεγραμμένης χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας των 599 δισεκατομμυρίων kWh.
Στο 38% ο παράκτιος αιολικός ανεφοδιασμός συμμετέχει με 16%, η υπεράκτια αιολική ενέργεια με 3%, η βιομάζα με 8%, τα φωτοβολταϊκά με 8%, η υδροηλεκτρική ενέργεια με 3% και τα απόβλητα και γεωθερμία προμηθεύουν το 1%
Το μερίδιο της πράσινης ενέργειας έφθασε το 36,1% της κατανάλωσης πέρυσι.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BDEW, Stefan Kapferer, δήλωσε ότι ο στόχος της Γερμανίας για το 65% θα απαιτήσει περαιτέρω προσπάθειες για την επέκταση των συνδέσεων αιολικής ενέργειας και μεταφοράς ενέργειας.
Ο πρόεδρος της επιτροπής ZSW, Frithjof Staiss, δήλωσε ότι λόγω του αυξανόμενου μεριδίου της μεταβλητής παραγωγής πράσινης ενέργειας απαιτείται επίσης βελτίωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας και της διαχείρισης της ζήτησης.
Παράλληλα η βιομηχανία ενέργειας ζητά από την κυβέρνηση να επιβάλει περισσότερες μειώσεις του διοξειδίου του άνθρακα από τους τομείς της θερμότητας και των μεταφορών για να βοηθήσει τη Γερμανία να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης