Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πρωταγωνιστής στην ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας οι ΑΠΕ με μερίδιο 40% - Ξεπέρασαν τον άνθρακα

Πρωταγωνιστής στην ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας οι ΑΠΕ με μερίδιο 40% - Ξεπέρασαν τον άνθρακα

Στόχος του Βερολίνου είναι ως το 2030 το 65% της ενέργειας στη χώρα να προέρχεται από μονάδες ανανεώσιμων πηγών

Το 2018 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στη Γερμανία, ξεπέρασε την παραγωγή από ανθρακικές μονάδες, καλύπτοντας λίγο πάνω από το 40% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του ινστιτούτου Fraunhofer, που ανακοινώθηκε χθες (3/1).
Πρόκειται για μία αρκετά δαπανηρή μεταβολή του ενεργειακού μείγματος της Γερμανίας, στο πλαίσιο της πολιτικής του Βερολίνου που προβλέπει ότι ως το 2030 το 65% της ενέργειας στη χώρα θα πρέπει να παράγεται από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
Το 2022 η Γερμανία εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια, ενώ ήδη επεξεργάζεται το σχέδιο για την οργανωμένη μακροπρόθεσμη έξοδο από τον άνθρακα.
Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα και υδροηλεκτρικά αυξήθηκε κατά 4,3% το 2018 και έφθασε στις 219 TWh, σε σχέση με το σύνολο των 542 TWh της γερμανικής παραγωγής ηλεκτρισμού από πράσινα και συμβατικά καύσιμα, εκ των οποίων ο άνθρακας αντιστοιχούσε στο 38%.
Έτσι, το 2018 το μερίδιο των ΑΠΕ στη Γερμανία ξεπέρασε το 40% του ενεργειακού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής, έναντι 38,2% το 2017 και 19,1% το 2010.

Καθοριστικός ο ρόλος των καιρικών συνθηκών

Οι σκεπτικιστές πάντως αποδίδουν την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες υποστηρίζοντας ότι ακόμα δεν αποδεικνύεται η συμβολή των ΑΠΕ στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.
Η αιολική ενέργεια το 2018 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στη χώρα, με 111 TWh, από συνολική αιολική ισχύ περίπου 60 GW, που αντιστοιχούν στο 20,4% της  παραγωγής ηλεκτρισμού.
Την πρώτη θέση κατείχε ο εγχωρίως παραγόμενος άνθρακας με 24,1%.
Η παραγωγή από φωτοβολταϊκά αυξήθηκε 16% στις 45,7 TWh, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς Φ/Β αυξήθηκε κατά  3,2 GW στα 45,5 GW.
Τα υδροηλεκτρικά κάλυψαν μόλις το 3,2% της παραγωγής ηλεκτρισμού, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού περιόρισαν την παραγωγή τους, ενώ το μερίδιο των μονάδων φυσικού αερίου ήταν 7,4% και της παραγωγής από ανθρακικές μονάδες που λειτουργούν με εισαγόμενο άνθρακα έφθασε στο 13,9%.
Το μερίδιο της βιομάζας έφθασε στο 8,3%. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης