Ενέργεια

Στα ύψη ζήτηση και Οριακή Τιμή Συστήματος ελέω «Τηλέμαχου» - Εντός συστήματος Αμύνταιο και υδροηλεκτρικά

Στα ύψη ζήτηση και Οριακή Τιμή Συστήματος ελέω «Τηλέμαχου» - Εντός συστήματος Αμύνταιο και υδροηλεκτρικά

Το ψύχος εκτοξεύει τη ζήτηση σε επίπεδα άνω των 9.000 MW και την ΟΤΣ στα 90 ευρώ

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, γεγονός που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα και την Οριακή Τιμή του Συστήματος που για κάποιες ώρες της ημέρας ξεπερνάει τα 90 ευρώ ανά MWh.
Η αυξημένη ζήτηση αναδεικνύει την ανάγκη λειτουργίας όλων των υφιστάμενων μονάδων υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να τεθεί εκτός λειτουργίας ο σταθμός του Αμυνταίου, αλλά και την ανάγκη διατήρησης εργαλείων ελέγχου της ζήτησης σε περιόδους κρίσης.
Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι η διακοψιμότητα, καθώς η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές και βεβαίως δεν είναι δυνατόν να βασίζεται στις ΑΠΕ λόγω της στοχαστικότητάς τους.
Βεβαίως υπό τις παρούσες συνθήκες οι ΑΠΕ και ειδικά τα αιολικά φαίνεται ότι «σώζουν την παρτίδα», αφού η συνεισφορά τους στην κάλυψη των αναγκών προσεγγίζει τα 2.000 MW. 
Η ζήτηση είναι υψηλή κυρίως τις απογευματινές ώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες (7/1) στις 7 το απόγευμα ξεπέρασε τα 9.000 MW και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε σε 9.072 MW, ενώ με βάση τον προγραμματισμό της προημερήσιας αγοράς για σήμερα 8/1, στις 7 το απόγευμα προβλέπεται να φθάσει τα 8.984 MW, ενώ το pick προβλέπεται για τη 1 το μεσημέρι οπότε και θα φθάσει τα 9.024 MW.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ζήτηση κινείται σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, ξεκινώντας από 6.061 MW στη 1 τα μεσάνυχτα ενώ ξεπερνάει τα 8.000 MW για 13 ώρες.

Σε λειτουργία όλες οι διαθέσιμες μονάδες

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εντός του συστήματος βρίσκονται όλες διαθέσιμες μονάδες παραγωγής τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών.
Η ΔΕΗ εκτός του συστήματος έχει μόνο τον Άγιο Δημήτριο 1 και την Καρδιάς 1 λόγω συντήρησης, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου που έχουν εξαντλήσει τον επιτρεπόμενο χρόνο λειτουργίας τους με βάση τους κανόνες της ΕΕ, λειτουργούν όλο το 24ωρο και για περισσότερες από 16 ώρες σε ισχύ 200 MW η κάθε μια.
Το γεγονός αυτό δείχνει την αναγκαιότητα λειτουργίας του Αμυνταίου για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.  
Εξάλλου η ΔΕΗ έχει θέσει εντός του συστήματος τα υδροηλεκτρικά της τα οποία τις ώρες αιχμής παρέχουν περισσότερα από 1.000 MW.
Περιορισμένη είναι η συνεισφορά και των εισαγωγών για την κάλυψη της ζήτησης, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά των ΑΠΕ και προφανώς κυρίως των αιολικών τα οποία δίνουν στο σύστημα έως και 2.000 MW.      
Σε ότι αφορά την ΟΤΣ, το χαμηλότερο επίπεδο της είναι 67,69 ευρώ στη διάρκεια της νύχτας, ενώ ξεπερνά τα 92 ευρώ για τρεις ώρες στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και τα 80 ευρώ φθάνοντας στα 89 ευρώ για εννέα ώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης