Ηλεκτρισμός

Οι βιομηχανίες έλαβαν προσκλήσεις από τη ΔΕΗ για τα διμερή συμβόλαια - Κλίμα επιφυλακτικότητας

Οι βιομηχανίες έλαβαν προσκλήσεις από τη ΔΕΗ για τα διμερή συμβόλαια - Κλίμα επιφυλακτικότητας

Οι βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης θωρούν πως η ΔΕΗ έχει δείξει τις  προθέσεις της όταν πριν από ένα χρόνο κατήργησε μονομερώς τις εκπτώσεις όγκου και συνέπειας

Οι πρώτες προσκλήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ σε ενεργοβόρες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης σε διμερείς διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να ισχύσουν από το Μάρτιο του 2019 είναι γεγονός.
Όμως είναι βέβαιο ότι ο σκεπτικισμός και η καχυποψία θα χαρακτηρίσουν τις επαφές των δυο πλευρών, καθώς έχουν προηγηθεί μια σειρά από γεγονότα και κινήσεις που έχουν βαρύνει το κλίμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 26 Ιουνίου του 2018 ενέκρινε έως 28 Φεβρουαρίου του 2019  εκπτώσεις όγκου για τις βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης, οι επιχειρήσεις στην πλειονότητα τους αρνήθηκαν να υπογράψουν τις συμβάσεις για το 2018 που τους πρότεινε η ΔΕΗ μετά την γενική συνέλευση.
Και τούτο διότι είχε περάσει ήδη το μισό 2018, αλλά κυρίως διότι η  εισηγητική έκθεση της ΔΕΗ έδινε ήδη ένα αρνητικό μήνυμα για σημαντικές αυξήσεις το 2019.
Αυξήσεις επιπλέον της αύξησης 20% που ήδη έβλεπαν στα τιμολόγια τους λόγω της απότομης ανόδου της τιμής των δικαιωμάτων CO2, τα οποία ως γνωστόν αποτελούν διακριτή χρέωση στα τιμολόγια της βιομηχανίας.
Επιπλέον οι βιομηχανίες θώρησαν ότι η ΔΕΗ έδειξε τις προθέσεις της όταν τον Μάρτιο του 2018, μονομερώς κατάργησε τις εκπτώσεις όγκου και συνέπειας, τι οποίες επανέφερε η γενική συνέλευση στα τέλη του Ιουνίου.
Έτσι ο κύκλος των διαπραγματεύσεων τον οποίο προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, ξεκινάει με ερωτηματικά αλλά και καχυποψία, αφού οι επιχειρήσεις θεωρούν πως η ΔΕΗ τους προηγούμενους μήνες εμφανίστηκε άκαμπτη έναντι της βιομηχανίας, χρησιμοποιώντας τη ως μέσο πίεσης για να αποστάσει ευνοϊκές κυβερνητικές ρυθμίσεις όπως η κατάργηση της ΠΧΕΦΕΛ και του τέλους λιγνίτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία εξεύρεσης λύσης για τα βιομηχανικά τιμολόγια από τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, η οποία ακόμη είναι σε εξέλιξη χωρίς μέχρι τώρα να έχει αποδώσει καρπούς.

Ερωτήματα και προβληματισμοί

Την ίδια στιγμή δε που οι οφειλές των πελατών Υψηλής Τάσης (ΛΑΡΚΟ, ΕΛΦΕ, Χαλυβουργική, Μάνεσης) φθάνουν τα 400 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ έχει υπογράψει προνομιακή σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ.
Πρόσφατα βεβαίως κατήγγειλε τη συγκεκριμένη σύμβαση, λόγω της συνεχούς αύξησης των οφειλών, όμως μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης προχωρεί σε υπογραφή νέας, οι όροι της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν. 
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με κάθε μια από τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση, αναμένεται να είναι δύσκολες και με πλήθος αβεβαιότητες όπως για παράδειγμα το εάν θα ανανεωθούν από το βασικό μέτοχο της ΔΕΗ, δηλαδή το δημόσιο ή με άλλα λόγια την κυβέρνηση, οι εκπτώσεις προς τη βιομηχανία.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να οριστεί γενική συνέλευση της ΔΕΗ και αποτελεί ερώτημα εάν επαρκεί ο χρόνος έως το τέλος Φεβρουαρίου.  
Σε περίπτωση που δεν έχουν υπογραφεί συβάσεις προμήθειας έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι βιομηχανικοί πελάτες αναρωτιούνται αν η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Εξάλλου μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Παναγιωτάκης προανήγγειλε τις διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία μιλώντας για ένα «δώρο» και αύξηση 10%.
Σύμφωνα με πληροφορίες ως «δώρο» προβάλλεται η πρόταση για διετή διάρκεια των νέων συμβάσεων προμήθειας.
Ως προς την αύξηση του 10% όμως, παραμένει ερωτηματικό για τις βιομηχανίες εάν θα εμπεριέχεται και στη νέα σύμβαση της ΛΑΡΚΟ.Κάποιες πληροφορίες λένε ότι η συνέχεια θα κριθεί από τη ΡΑΕ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι βιομηχανίες «φρενάρουν» μέσα σε περιβάλλον αβεβαιότητας, που διαρκεί πλέον πάνω από ένα χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης