Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Barkindo: Έτοιμος για δράση ο ΟΠΕΚ αν τα αποθέματα συνεχίσουν να αυξάνονται

Barkindo: Έτοιμος για δράση ο ΟΠΕΚ αν τα αποθέματα συνεχίσουν να αυξάνονται

Στις 17 και 18 Απριλίου η συνάντηση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν αποκλείουν την ανάληψη περαιτέρω δράσης στην επόμενη συνάντησή τους τον Απρίλιο εάν καταγραφεί αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ στο Reuters.
Ανησυχώντας για την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την αύξηση των προμηθειών, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να επιστρέψουν στις περικοπές παραγωγής το 2019.
Οι παραγωγοί συναντιούνται στις 17-18 Απριλίου για να αναθεωρήσουν το σύμφωνο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo σε δηλώσεις προς το Reuters, δεν απέκλεισε περαιτέρω δράση εάν τα εκβιομηχανισμένα εθνικά αποθέματα συνεχίσουν να αυξάνονται πάνω από τον πενταετή μέσο όρο.
«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε ο Barkindo από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. "Η πρόκληση μας είναι να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης".
"Έχουμε δει τα αποθέματα να αυξάνονται πέρα από τον πενταετή μέσο όρο. Πριν από δύο μήνες διαπιστώσαμε έλλειμμα. Σκοπεύουμε να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα παραμένουν εντός του πενταετούς μέσου όρου. "
Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου φέτος θα ενισχύσει τις ελπίδες των παραγωγών ότι η συμφωνία για την περικοπή των προμηθειών, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου, λειτουργεί. Η τιμή του πετρελαίου LCOc1 αυξήθηκε πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι, μετά από μια βουτιά κάτω από τα $ 50 στα τέλη του 2018.
Ωστόσο, τα αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ -που χρησιμοποιούνταν ως κριτήριο από τους παραγωγούς για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα των περικοπών τους- ήταν πάνω από τον πενταετή μέσο όρο τον Νοέμβριο.
Γνωστοί ως OPEC +, δεσμεύθηκαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τις 1 Ιανουαρίου. Το μερίδιο του ΟΠΕΚ είναι 800.000 bpd.
Ο Barkindo δήλωσε ότι πραγματοποιούνται σημαντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά το πρώτο τρίμηνο και η αγορά πετρελαίου είχε αντιδράσει καλά.
Η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος εξαγωγέας, έκανε μονομερείς περικοπές στην δική της παραγωγή το Δεκέμβριο, πριν από την έναρξη της συμφωνίας.
"Έχουμε δει επιθετικές περικοπές από κορυφαίους παραγωγούς για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση αποθεμάτων το πρώτο τρίμηνο", δήλωσε. "Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση της αγοράς."
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έχουν μειώσει την παραγωγή τους από το 2017 για να υποστηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, και παραγωγοί οι οποίοι δεν συμμετέχουν στις περικοπές, αυξήσουν την παραγωγή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης