Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Στην αποθήκευση ενέργειας επενδύουν οι ισχυρότεροι άνθρωποι του πλανήτη – Ποιοι και γιατί

Στην αποθήκευση ενέργειας επενδύουν οι ισχυρότεροι άνθρωποι του πλανήτη – Ποιοι και γιατί

Ομάδα δισεκατομμυριούχων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχει ήδη διαθέσει περί το 1 δις. δολάρια μέσω του fund «Breakthrough Energy Ventures»

Η αποθήκευση ενέργειας είναι το νέο Ελντοράντο στο οποίο αναζητούν ευκαιρίες για κέρδος δισεκατομμυριούχοι απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και μεγάλα funds που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να στηρίξουν την έρευνα και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών αποθήκευσης. 
Ο Μπιλ Γκέιτς, ο Jeff Bezos, ο Mark Zuckerberg και πολλοί άλλοι μεγιστάνες επενδύουν στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες και πιο συγκεκριμένα στην αποθήκευση ενέργειας, που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Το ότι δεν παράγουν ενέργεια όταν την έχει ανάγκη το σύστημα, αλλά όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Ομάδα δισεκατομμυριούχων από τις ΗΠΑ και αλλού έχει επενδύσει περί το 1 δις. δολάρια, μέσω του fund «Breakthrough Energy Ventures» γνωστό ως BEV, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι η αποθήκευση ενέργειας είναι ένα από τα βασικά του ενδιαφέροντα.
Το ταμείο, που ιδρύθηκε το 2016, υποστηρίζουν επίσης επιχειρηματίες όπως ο ιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman, ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Jack Ma και ο David Rubenstein, εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Carlyle Group.
Πρόκειται για ένα fund που έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να λειτουργεί και ως patient capital, δηλαδή χρηματοδοτεί με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, απέχοντας από την επιστροφή κεφαλαίου ως και 20 χρόνια προκειμένου να δώσει στις starups των μηχανικών και των επιστημόνων τον απαραίτητο χρόνο για να αναπτύξουν τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο. 

Οι πρώτες επενδυτικές κινήσεις 

Οι δύο  πρώτες επενδύσεις του BEV είναι η  Form Energy και η Quidnet Energy.
Πρόκειται για δύο startups που έχουν αναπτύξει δύο διαφορετικές τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, ζήτημα το οποίο αν λυθεί θα μπορέσει να οδηγήσει στην παγκόσμια εξάπλωση των ΑΠΕ.
Η τεχνολογία της Quidnet Energy χρησιμοποιεί το νερό για να αποθηκεύει ενέργεια με ένα καινοτόμο τρόπο.
Με το πλεονάζον ηλεκτρικό ρεύμα αντλεί νερό σε επαναχρησιμοποιούμενα ή αχρησιμοποίητα πηγάδια πετρελαίου και αερίου εντός σχηματισμών πετρωμάτων σχιστόλιθου.
Όταν το υγρό διοχετεύεται στο εσωτερικό του κοιτάσματος γεμίζει τις ρωγμές στα πετρώματα, δημιουργώντας πίεση.
Για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, το Quidnet απελευθερώνει το νερό και η ασκούμενη πίεση  χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των στροβίλων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Form Energy - η οποία στην ηγετική της ομάδα έχει έναν καθηγητή του MIT και έναν πρώην μηχανικό της Tesla  - εργάζεται για την ανάπτυξη μιας υπεραποδοτικής μπαταρίας που θα μπορούσε να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες ενέργειας για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Το κόστος αποθήκευσης ηλεκτρισμού σε μπαταρίες υπολογίζεται γενικά με το πόσο κοστίζει η αποθήκευση ενέργειας ανά κιλοβατώρα.
Η Form Energy αναπτύσσει τεχνολογία μπαταριών που μπορεί να περιορίσει το κόστος σε μόλις 10 δολάρια ανά kWh, τη στιγμή που οι φθηνότερες μπαταρίες αποθηκεύουν ενέργεια στην τιμή των 200 δολαρίων ανά kWh
Η μείωση του κόστους αποθήκευσης σε μπαταρίες και η αύξηση της ποσότητας και του χρόνου αποθήκευσης της ενέργειας μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων και να επεκτείνει την εμβέλειά τους.
Θα μπορούσε επίσης να καταστήσει πολύ πιο αποδοτική την ηλεκτροδότηση κατοικιών με ηλιακή ενέργεια. 

Αισιόδοξες προβλέψεις και φιλόδοξοι επενδυτές

Η εταιρία συμβούλων WoodMac σε σχετική μελέτη προβλέπει ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας θα μπορούσαν να φτάσουν τα 780    GW μέχρι το 2040.
Πριν τα τέλη του 2017, οι αντίστοιχες εκτιμήσεις δεν ξεπερνούσαν τα  3,8 GW.
Στο στοίχημα της αποθήκευσης ενέργειας, ποντάρουν και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες.
Η εταιρεία NantEnergy του Κινέζου Patrick Soon-Shiong αγόρασε τον κατασκευαστή μπαταριών ψευδαργύρου Fluidic, καθώς και το τμήμα SmartStorage της Sharp στις ΗΠΑ.
Άλλος Κινέζος μεγιστάνας, ο Wang Chuanfu, επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας BYD, μετεξέλιξε την εταιρία του σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και μέσων σταθερής αποθήκευσης ενέργειας.
Ο Elon Musk έχει ήδη αναδείξει την Tesla και σε σταθερή αποθήκευση ενέργειας, ενώ ένας από τους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους της ηλιακής βιομηχανίας, ο Jifan Gao, δραστηριοποιείται επίσης στην αποθήκευση ενέργειας.
Μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι όπως εταιρείες δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως η Aggrekko, η Wartsilla και η Total έχουν όλοι πραγματοποιήσει εξαγορές εταιριών αποθήκευσης ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης