Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση "κλίνει" προς το σχέδιο Αριάδνη για τη διασύνδεση Κρήτη - Αττική

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση

Κρίσιμες οι θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το έργο - σταθμό, ενώ η Κομισιόν ακόμα δεν έχει δώσει το στίγμα της

Η στήριξη που παρέσχε η ομιλία στο Αthens Energy Forum του τομεάρχη Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Κώστα Σκρέκα χθες 28/1/2019 για την ανάπτυξη του σχεδιασμού της Αριάδνης στην διασύνδεση Αττικής - Κρήτης, όπως έχει προετοιμασθεί μέχρι τώρα από τον ΑΔΜΗΕ, αφήνει να εννοηθεί ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση εφόσον γίνει κυβέρνηση, κλίνει προς την συνέχιση των παρόντων επιλογών.
Θεωρητικά δείχνει να απομακρύνεται από μια ανατροπή που ενδεχομένως να επιδιώξει η πλευρά του Euroasia που ήδη με επιστολές του απαιτεί να αλλάξει τελείως ο σχεδιασμός της Αριάδνης.
Όπως είναι γνωστό στον ορισμό εκπροσώπου της στην πενταμελή Τεχνική Επιτροπή για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, προχώρησε η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection».
Όπως προβλέπεται από την απόφαση 1190/2018 της ΡΑΕ, το έργο της Επιτροπής είναι ο καθορισμός των ελάχιστων τεχνικών απαιτήσεων για τη διαλειτουργικότητα των τμημάτων του PCI με σκοπό την τμηματική υλοποίησή του, αρχής γενομένης από το τμήμα Αττική-Κρήτη που είναι πιο ώριμο και κατεπείγουσας σημασίας για την διασφάλιση της επάρκειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης. Οι απαιτήσεις αυτές θα αξιοποιηθούν στις τεχνικές προδιαγραφές των τευχών διακήρυξης των διαγωνισμών της «Αριάδνη Interconnection».
Το πόρισμα της Επιτροπής θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2019, ικανοποιώντας έτσι τις προϋποθέσεις του χρονοδιαγράμματος του έργου Αττική-Κρήτη, σύμφωνα με το οποίο η «Αριάδνη Interconnection» θα έχει ξεκινήσει τις διακηρύξεις για τα επιμέρους τμήματα του έργου (καλωδιακά τμήματα, Σταθμοί Μετατροπής) εντός του α’ τριμήνου του 2019.
Σε αντίστοιχη διαδικασία όμως προχωρά και ο Euroasia Interconnector, στοιχείο που έχει αφήσει μεγάλες αμφιβολίες για το τι πραγματικά πρόκειται να προκρίνει η Κομισιόν, την ώρα μάλιστα που ο Επίτροπος Κανιέτε δεν έχει δώσει καμία κατεύθυνση.
Σημειωτέον ότι ο ίδιος ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει πρόσφατα την αμφιβολία του για την εξασφάλιση των κοινοτικών κονδυλίων για την εκτέλεση του έργου με τις παρούσες προϋποθέσεις.
Όπως πάντως εξελίσσονται τα πράγματα και με τα πρόντα δεδομένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση κλίνει προς την λύση της Αριάδνης.
Η τεχνοκρατική και υπέυθυνη αντιμετώπιση αλλά και η συνέχεια της πολιτείας είναι ίδιο μιας υπεύθυνης πολιτικής, που ειδικά ο ενεργειακός χώρος θα χρειασθει για όλη την προσεχή δεκαετία μίνιμουμ.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης