Περιβάλλον

Λιγότερες εκπομπές CO2 με την μείωση της κατανάλωσης κρέατος, σύμφωνα με νέα μελέτη

Λιγότερες εκπομπές CO2 με την μείωση της κατανάλωσης κρέατος, σύμφωνα με νέα μελέτη
Οι επιστήμονες κατατάσσουν τις δίαιτες με βάση την ποσότητα αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπεται ανά 1.000 θερμίδες που παρέχεται από ένα τρόφιμο
Οι διατροφικές συνήθειες είναι υπεύθυνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πολλές χώρες μπορούν να βελτιώσουν το αποτύπωμα άνθρακα αν τις μεταβάλουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ειδικότερα, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Νορβηγία) θα μπορούσαν να μειώσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές CO2, υιοθετώντας πιο βιώσιμη διατροφή.Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane, οι υγιεινές και σωστές διατροφές είναι απαραίτητες για μια υγιεινή ζωή και ένα καθαρό περιβάλλον.
Οι επιστήμονες κατατάσσουν τις δίαιτες με βάση την ποσότητα αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπεται ανά 1.000 θερμίδες που παρέχεται από ένα τρόφιμο, όπως αναμεταδίδει το Sustainability Times.
Αξιολόγησαν επίσης τη θρεπτική αξία των τροφίμων που καταναλώνονται σε πέντε διαφορετικές δίαιτες κοινές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δίαιτες που είχαν τα χαμηλότερα αποτυπώματα άνθρακα ήταν εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τα χόρτα και λιγότερο από τα κρέατα.

«Τα άτομα των οποίων η δίαιτα είχαν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα έτρωγαν λιγότερα κόκκινα κρέατα και γαλακτοκομικά - τα οποία συμβάλλουν σε μεγαλύτερο μερίδιο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Diego Rose, καθηγητής διατροφής και επισιτιστικής ασφάλειας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το κόκκινο κρέας απαιτεί 28 φορές περισσότερη γη για παραγωγή και εκπέμπει πέντε φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου.
Δεν μπορούμε πλέον να αγνοήσουμε τα οφέλη για την υγεία και για ολόκληρο τον πλανήτη που πηγάζουν από τροφές πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά, αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης