Ηλεκτρισμός

Τέλος στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα μέχρι το 2038 για τη Γερμανία - Στα 40 δισ. ευρώ η μετάβαση στις ΑΠΕ

Τέλος στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα μέχρι το 2038 για τη Γερμανία - Στα 40 δισ. ευρώ η μετάβαση στις ΑΠΕ
Η μετάβαση στις ΑΠΕ θα κοστίσει στη χώρα περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ
Το κλείσιμο όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα μέσα σε μια 20ετία σχεδιάζει η Γερμανία στο πλαίσιο της μετάβασης της χώρας σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει υπογραμμίσει κατά καιρούς η καγκελάριος της χώρας, Angela Merkel.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους η μετάβαση αυτή θα κοστίσει στη χώρα περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, από τα 84 εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα, το ένα τρίτο των μεγαλύτερων εργοστασίων της (αυτά με χωρητικότητα άνω των 12,5 GW) θα σταματήσουν να λειτουργούν μέχρι το 2022.
Ωστόσο, τα μικρότερα εργοστάσια θα μπορούν να συνεχίσουν αρκετά περισσότερα χρόνια μέχρις ότου κλείσουν τελικά μέχρι το 2038 το αργότερο.

Η κίνηση αποτελεί μέρος της πολιτικής της Γερμανίας για την ενεργειακή μετάβαση, η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ήδη το 40% της τοπικής παραγωγής ενέργειας.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μερίδιο της ενέργειας εξακολουθεί να παρέχεται από σταθμούς παραγωγής άνθρακα, οι οποίοι σήμερα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 42% των αναγκών της Γερμανίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα με τέτοια ταχύτητα είναι απίθανο να πετύχει, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνεχιζόμενη εξάρτηση της Κεντρικής Ευρώπης από τις εγκαταστάσεις με άνθρακα για τις περισσότερες ενεργειακές της ανάγκες. Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι μια προτιμώμενη επιλογή για αντικατάσταση του άνθρακα, αλλά οι τοπικοί φορείς χάραξης πολιτικής απομακρύνονται από την πυρηνική ενέργεια για ιδεολογικούς λόγους.
«Κανείς δεν θέλει να εξαφανίσει άνθρακα. Ωστόσο, μια τέτοια τολμηρή απομάκρυνση από τον άνθρακα είναι γεωπολιτικά απερίσκεπτη για μια χώρα που δεν έχει άλλες εγχώριες πηγές ενέργειας και αρνείται να χρησιμοποιήσει περισσότερη πυρηνική ενέργεια », υποστηρίζει η Ellen R. Wald, σύμβουλος ενέργειας και γεωπολιτικής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2000, οι σταθμοί παραγωγής άνθρακα αντιπροσώπευαν περίπου το 53% της τοπικής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα επόμενα χρόνια, η Γερμανία άρχισε τη μετάβαση στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, ενισχύοντας την από 1,63% της παραγόμενης ισχύος σε 18,03% μέχρι το 2016.
Επιπλέον, η Γερμανία αλλάζει την στρατηγική της απέναντι και στην παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας. Το 2000, η ​​πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 29% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, και μέχρι το 2016 συνέβαλε λίγο περισσότερο από 13.Μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, η Γερμανία αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της, παρόλο που η πυρηνική ενέργεια αποφεύγει τη ρύπανση και είναι ασφαλής.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι ένα και την απάντηση θα τη δώσει ο χρόνος. Δεδομένου ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι πιθανόν να βρίσκονται σε ένα στάδιο όπου μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες της χώρας και από μόνοι τους έως το 2038, η Γερμανία θα δεσμευτεί. Πρέπει να συμπεριλάβει φυσικό αέριο ως αντικατάσταση του άνθρακα; Ή μήπως πρέπει να ξεκινήσει πάλι η πίστη της στην πυρηνική ενέργεια;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης