Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Δεν συμβάλλουν όλα τα δάση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων

Δεν συμβάλλουν όλα τα δάση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων
Το φύλλωμα των δένδρων απορροφά μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας και απελευθερώνει προς το έδαφος μεγάλου μήκους ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο και να μειώνει τη θερμοκρασία
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα δάση βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Και αυτό γιατί τα δάση δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και το μετατρέπουν σε βιομάζα.
Το φύλλωμα των δένδρων απορροφά μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας και απελευθερώνει προς το έδαφος μεγάλου μήκους ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο και να μειώνει τη θερμοκρασία, αναμεταδίδει το sustainability Times.
Ωστόσο, νέες μελέτες από επιστήμονες μας καλούν να επανεξετάσουμε το όλο ζήτημα με το ρόλο των δέντρων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ιδιαίτερα, τα δέντρα όχι μόνο δροσίζουν τον πλανήτη, καθώς πολλά δάση δε διάφορα μέρη του κόσμου διαθέτουν ποικίλα φαινόμενα ψύξης και θέρμανσης που εξαρτώνται από τις μοναδικές συνθήκες γεωγραφίας, τοπικού κλίματος και σύνθεσης ειδών.
Για παράδειγμα, τα δέντρα εκπέμπουν μια ποικιλία χημικών και χάρη στα σκοτεινά φύλλα τους, ορισμένα φυλλοβόλα δέντρα απορροφούν επίσης περισσότερη θερμότητα από πολλά άλλα είδη επιφανειών, μειώνοντας την ικανότητα της Γης να αντανακλά το ηλιακό φως.
Τα κωνοφόρα, όπως τα πεύκα και τα έλατα, έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα και απορροφούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και θερμότητα από άλλα είδη δέντρων, όπως οι βελανιδιές και οι σημύδες, παγιδεύοντας έτσι θερμότητα. Επίσης απελευθερώνουν λιγότερο νερό στην ατμόσφαιρα (άρα δημιουργούν λιγότερα σύννεφα που μπλοκάρουν την ηλιακή ακτινοβολία), ενώ δεσμεύουν και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.
Ωστόσο, η εξέταση των δασών μόνο από τη στενή κλιματική άποψη θα ήταν άδικο όχι μόνο όσον αφορά τα ίδια τα δάση, αλλά και σε έναν από τους πλουσιότερους βιοτόπους της ζωής στη Γη που δημιουργούν ατελείωτες λειτουργίες του οικοσυστήματος , πολύ πέρα ​​από την ρύθμιση του κλίματος.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την επιστήμη, απαιτείται να εξετάσουμε για άλλη μια φορά τη μεγάλη ποικιλία επιλογών μετριασμού που μπορούν να μας κρατήσουν μπροστά στην ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών.
Έτσι, η νέα έρευνα είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό κουδούνι για όσους πιστεύουν ότι μπορούμε να επιλύσουμε την αλλαγή του κλίματος με τη φύτευση ολόκληρου του πλανήτη με δάση, χωρίς να αλλάζουμε λίγο τον τρόπο ζωής μας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης