Απόψεις

Χρ. Λαδάς (Νομικός): Tι πρέπει να κάνει η ΔΕΗ για να παραμείνει ισχυρή; - Ψηφίστε στο poll

Χρ. Λαδάς (Νομικός): Tι πρέπει να κάνει η ΔΕΗ για να παραμείνει ισχυρή; - Ψηφίστε στο poll
Η ΔΕΗ πουλούσε μέρος του παραγόμενου ηλεκτρισμού μέσω των ΝΟΜΕ για να μειώσει την έκθεση της ως εθνικό μονοπώλιο
Η ΔΕΗ σύντομα θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις για την αναπτυξιακή της πορεία.
Η ανάγκη συμμόρφωσης της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν της επιτρέπει να κατέχει πάνω του 50% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2020.
Παράλληλα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμο μείγμα ώστε να ικανοποιεί η Ελλάδα τους πράσινους στόχους. Η ΔΕΗ είναι και θα παραμείνει σχετικά ο μεγαλύτερος ηλεκτροδότης της χώρας.

Μέχρι σήμερα η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με προσωρινές λύσεις.
Η ΔΕΗ πουλούσε μέρος του παραγόμενου ηλεκτρισμού μέσω των ΝΟΜΕ για να μειώσει την έκθεση της ως εθνικό μονοπώλιο.
Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τροχοδρόμησε σχέδια ενίσχυσης του πράσινου μείγματος και στα αιολικά, και στα φ/β, και στην βιομάζα που όμως άμεσα δεν μετέτρεψαν τον χαρακτήρα της σε μία πράσινη, μοντέρνα, ανταγωνιστική εταιρεία.
Οι Ευρωπαϊκές πιέσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα για την οριστικό περιορισμό του ποσοστού της ΔΕΗ στην Ελληνική αγορά ηλεκτρισμού επέβαλαν την λύση πώλησης μονάδων της τελικά για να ικανοποιηθούν οι στόχοι.

Ως η καταλληλότερη μέθοδος αποφασίστηκε η πώληση λιγνιτικών μονάδων. Οι πλειστηριασμοί όμως έληξαν άγονοι.
Οι επιλογές που έχει πλέον η ΔΕΗ είναι συγκεκριμένες με την πίεση του χρόνου και των θεσμών να εντείνονται.
Ή θα πουλήσει εργοστάσια πράσινου μείγματος, ιδίως υδροηλεκτρικά -κάτι ιδιαίτερα αρνητικό για την αναπτυξιακή της πορεία αφού θα μειώσει το πράσινο αποτύπωμα της και θα γίνει λιγότερο ελκυστική σε επενδύσεις.
Ή θα επιμείνει στην πώληση λιγνιτικών μονάδων, με χαμηλότερες τιμές που όμως και πάλι έχουν εξαιρετικά αβέβαιο αποτέλεσμα, ενώ ο πολιτικός χρόνος πιέζει ασφυκτικά για οριστική λύση μέχρι το 2020.
Η τελευταία επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Αν οι πλειστηριασμοί λιγνιτικών μονάδων καταστούν αναμενόμενα πάλι άκαρποι, θα πρέπει εσπευσμένα και άμεσα η ΔΕΗ να προβεί σε πωλήσεις πράσινων σταθμών, με μικρότερο έως ευτελές τίμημα για να βρει αγοραστές.

Ίσως η λύση στο δύσκολο σταυρόλεξο που πρέπει να διαχειριστεί η διοίκηση της ΔΕΗ, συνδέεται απλά με το χρόνο απόφασης πώλησης πράσινων σταθμών της.
Πρέπει να γίνει άμεσα ή αργότερα για να εξαντληθούν οι απόπειρες πώλησης λιγνίτη που όμως μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες απώλειες πράσινων σταθμών;
Είναι δεδομένο ότι αν η ΔΕΗ πρέπει να πουλήσει εσπευσμένα πράσινους σταθμούς, που είναι ελκυστικοί στους επενδυτές, οι αγοραστές θα είναι σε πιο ισχυρή θέση, θα ορίσουν την τιμή και θα επιβάλλουν μικρότερο τίμημα για να αποκτήσουν περισσότερες μονάδες.

Κάτι ασφαλώς ακόμα πιο επιζήμιο για την χώρα και τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού αφού μπορεί να γίνει βορά σε κερδοσκόπους.
Όπως και να έχει το πιθανότερο είναι ότι οδηγούμαστε σε λύση απώλειας πράσινων μονάδων. Ερευνάται ο χρόνος και ο αριθμός. Επομένως η λύση για το επενδυτικό μοντέλο της ΔΕΗ μπορεί να είναι να επενδύσει ακόμα πιο έξυπνα και πιο αποφασιστικά στο ανανεώσιμο μείγμα.

Θα χρειαστεί ένα business plan που θα φανεί ελκυστικό σε νέους μετόχους, για να αποκτήσει επενδυτικά κεφάλαια και να μεγαλώσει ανταγωνιστικά.
Ως άλλη λύση θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της ΔΕΗ έναν φορέα με τους λιγνίτες που θα σχεδίαζε την αξιοποίηση τους μέχρι το οριστικό τους τέλος, και ο κύριος φορέας που θα ανέπτυσσε τα πράσινα συστήματα στα οποία στηρίζεται το παρόν και το μέλλον της ενέργειας.
Στην τελευταία περίπτωση η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα ήταν η επενδυτική αιχμή του δόρατος.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΕΗ


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης