Ηλεκτρισμός

Ελληνικοί και ξένοι όμιλοι στη «μάχη» για το έργο του Διαδρόμου Β του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο

Ελληνικοί και ξένοι όμιλοι στη «μάχη» για το έργο του Διαδρόμου Β του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 118 εκατ. ευρώ

Αρκετοί ελληνικοί και ξένοι όμιλοι, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, έδωσαν το «παρών» στους διαγωνισμούς που προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ για δύο από τα βασικά τμήματα του «Διαδρόμου Β» στην Πελοπόννησο, δηλαδή το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην Κόρινθο και για τη γραμμή μεταφοράς Μεγαλόπολη - Κόρινθος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν για τα έργα, ώστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στην ανακήρυξη των αναδόχων.
Τα συγκεκριμένα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021, ενώ η ολοκλήρωση του «Διαδρόμου Β» θα γίνει με την κατασκευή του σκέλους Κόρινθος - Αττική, το οποίο προγραμματίζεται να περατωθεί εντός του 2024, όπως καταγράφεται στο ΔΠΑ του ΑΔΜΗΕ.
Ωστόσο, ο Διαχειριστής έχει αιτηθεί να χαρακτηρισθεί και το έργο αυτό ως έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης, οι οποίοι θα επιτρέψουν την ολοκλήρωσή του πριν από το 2024.

Άρση του κορεσμού του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του «Διαδρόμου Β» αγγίζει τα 118 εκατ. ευρώ, ενώ σε συνδυασμό με τον «Διάδρομο Α» θα άρει πλήρως τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου, με την επέκταση από τον ΑΔΜΗΕ του συστήματος 400 kV.
Ο «Διάδρομος Α», ο οποίος θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης μέσω Πάτρας με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς 400 kV Αχελώου - Διστόμου, έχει συνολικό προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ και βρίσκεται υπό εξέλιξη. 
Αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019, φέρνοντας άμεσα οφέλη στην Πελοπόννησο, όπως ανέφερε ο  υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, το έργο θα δημιουργήσει ηλεκτρικό χώρο για πρόσθετη παραγωγή από ΑΠΕ και ενεργειακές κοινότητες, ενώ θα επιτρέψει τη λειτουργία στη μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας Μεγαλόπολη V της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης μονάδας φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης