Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μ. Σπυράκη (ΝΔ): Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την καθαρή ενέργεια δημιουργούν ευκαιρίες για δουλειές και ανάπτυξη

Μ. Σπυράκη (ΝΔ): Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την καθαρή ενέργεια δημιουργούν ευκαιρίες για δουλειές και ανάπτυξη

Eκδήλωση για την"Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την Καθαρή Ενέργεια : Ευκαιρία για ανάπτυξη και δουλειές" διοργάνωσε το ΕΛΚ και η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας

Oι ευρωπαϊκές πολιτικές για την καθαρή ενέργεια δημιουργούν ευκαιρίες "για δουλειές και ανάπτυξη" επεσήμανεη ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, προσερχόμενη σε εκδήλωση, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
"Η ευρωπαϊκή νομοθεσία στην Ε.Ε. έχει δημιουργήσει το λεγόμενο πακέτο καθαρής ενέργειας. Εκεί μπορεί κανείς, ξεκάθαρα, να δει ευκαιρίες για δουλειές και ανάπτυξη και στη Θεσσαλονίκη" δήλωσε η κ. Σπυράκη και συνέχισε: "Ευκαιρίες που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ευκαιρίες που έχουν να κάνουν με την πράσινη μετακίνηση, ευκαιρίες που έχουν να κάνουν με αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά, κυρίως, που έχουν να κάνουν με την κυκλική οικονομία".
Την εκδήλωση με θέμα: "Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την Καθαρή Ενέργεια : Ευκαιρία για ανάπτυξη και δουλειές" διοργάνωσαν το ΕΛΚ και η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς

"Έχουμε αναλάβει μια σειρά νομοθετικών και μια σειρά χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών" υπογράμμισε μιλώντας για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμος Θωμάς και πρόσθεσε: "Υπάρχει συμφωνία ότι μέχρι το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθούν από το 20% τουλάχιστον στο 32%, σε σχέση με αυτό που θα είναι το 2020. Επίσης θα υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υποχρεώνουν σε όλη την Ε.Ε. η εξοικονόμηση ενέργειας να αυξηθεί από το 20% στο 32,5% . Και σε όλους αυτούς τους στόχους θα υπάρχουν δύο ραντεβού το 2023 και 2027 να υπάρχει περαιτέρω αύξηση αυτών των ποσοστών, ούτως ώστε να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο γρήγορα".
Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε και στις πηγές χρηματοδότησης για τις πολιτικές της καθαρής ενέργειας, από ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα. "Στο νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, τα διαρθρωτικά ταμεία θα πρέπει να έχουν το 25% των πόρων τους σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, από το 20% που είναι στο σημερινό κοινοτικό πλαίσιο" είπε ο κ. Θωμάς. Όπως διευκρίνισε, καθώς η Κομισιόν έχει προτείνει συνολικό προϋπολογισμό 1,1 τρισ. ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27, από αυτά διακόσια ογδόντα δισ. θα αντιστοιχούν σε δράσεις που ανταποκρίνονται στους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Από το πρόγραμμα "Horizon 2020", που θα ονομαστεί "Horizon Europe" , το ποσοστό που θα πρέπει  να αφιερωθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε αυτές τις δράσεις θα είναι 35% . Έχουμε προτείνει εκατό δισεκατομμύρια ευρώ, επομένως τριανταπέντε δισεκατομμύρια θα πρέπει να είναι σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή».
«Και στο Invest EU - που είναι ο διάδοχος του πακέτου Γιουνγκέρ -  το 40% των δράσεων θα πρέπει να υποστηρίζουν δράσεις για την κλιματική αλλαγή και με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια υπομόχλευση των ιδιωτικών επενδύσεων» συμπλήρωσε ο κ. Θωμάς.
Ο κ. Θωμάς επεσήμανε ότι «υπάρχουν διαφορετικές δράσεις για τα δημόσια κτίρια, για τα σπίτια και για τη βιομηχανία» και «επομένως και το ποσοστό υπομόχλευσης θα είναι διαφορετικό σε κάθε τομέα», καθώς, όπως είπε, ακόμη και δημόσια κτίρια υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και από ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ  αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» στην Ελλάδα.
«Τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια έχουν δεχθεί επιδοτήσεις γύρω στα εξήντα χιλιάδες νοικοκυριά» είπε ο κ. Θωμάς και συνέχισε : «Στο μέλλον θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σαράντα χιλιάδες νοικοκυριά το χρόνο, όχι στην τριετία. Θα αποτυπωθούν οι στόχοι από την κάθε κυβέρνηση και από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα είναι πολλαπλή η αύξηση των ανανεώσιμων που θα πρέπει να γίνουν στην κάθε χώρα».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρης Μπίλλιας

«Η συνδρομή όλων των μηχανικών είναι σημαντική, γιατί δεν γίνεται να σχεδιάσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς μηχανικούς. Είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, είναι θέματα που απασχολούν και την επιστημονική κοινότητα και την πολιτική, στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρης Μπίλλιας και συνέχισε:
«Είναι γεγονός ότι είμαστε πιο πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιταγές. πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά να μπορέσουμε και να συγκρατήσουμε επιστημονικό δυναμικό, το ανθρώπινο κεφάλαιο, που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της πατρίδας μας».

Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Αγις Παπαδόπουλος

«Η ενέργεια και το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια είναι ο κυριότερος εργοδότης των μηχανικών, δεν είναι πια οι παραδοσιακές κατασκευές, ή η βιομηχανία» σημείωσε ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Αγις Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:
«Στα επόμενα δέκα χρόνια μόνο στον τομέα των κτιρίων εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να ανακαινιστούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά μισό εκατομμύριο κατοικίες» τόνισε ο, κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε :
«Σε κάποια πεδία, χρειάζεται μια ενοποίηση και ένας εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, γιατί σε πολλά σημεία είναι περιπτωσιολογική και αποσπασματική, κυρίως όμως χρειάζεται μια δημόσια διοίκηση που να την εφαρμόζει γρήγορα και αποτελεσματικά».
Σε ότι αφορά την αγορά ενέργειας ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι την τελευταία δεκαετία «σε κάποιους τομείς», όπως των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν γίνει «σημαντικά βήματα προόδου», διευκρινίζοντας ότι «δεν είμαστε πια πίσω, είμαστε κάπου στο μέσο, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε».
«Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια, κυρίως σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, η οποία για την ώρα παραμένει υποτυπώδης» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης