Ενέργεια

«Χτύπημα» στον Trump - Η TVA ψήφισε το κλείσιμο δύο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

«Χτύπημα» στον Trump - Η TVA ψήφισε το κλείσιμο δύο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Η μονάδα παραγωγής άνθρακα 870 μεγαβάτ Bull Run στο Tennessee θα κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 και το εργοστάσιο Paradise 3 971 MW στο Kentucky θα κλείσει το Δεκέμβριο του 2020

Η Tennessee Valley Authority ψήφισε την Πέμπτη 14/2/2019 το κλείσιμο δύο παλιών άνθρακα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, δίνοντας ένα ισχυρό «χτύπημα» στον Trump.
Η μια εκ των δύο μονάδων που βρίσκεται στο Kentucky, προμήθευε κυρίως εταιρεία της οποίας ο πρόεδρος ήταν δωρητής  του Προέδρου Donald Trump, ο οποίος με την σειρά του είχε ζητήσει από την αμερικανική εταιρείας κοινής ωφέλειας να διατηρήσει το εργοστάσιο ανοικτό.
Η μονάδα παραγωγής άνθρακα 870 μεγαβάτ Bull Run στο Tennessee θα κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 και το εργοστάσιο Paradise 3 971 MW στο Kentucky θα κλείσει το Δεκέμβριο του 2020. Και οι δύο μονάδες είναι περίπου 50 ετών.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TVA Bill Johnson δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι τα εργοστάσια, τα οποία λειτουργούσαν μόνο σποραδικά τα τελευταία χρόνια, είχαν γίνει πολύ ακριβά για να λειτουργήσουν.
"Δεν πρόκειται για άνθρακα. Αυτή η απόφαση αφορά τα οικονομικά ", δήλωσε ο Johnson. "Πρόκειται για τη διατήρηση των τιμών όσο το δυνατόν χαμηλότερα".
Ο Johnson δήλωσε στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι η TVA θα συνεχίσει να μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα επόμενα χρόνια, αφού αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των εργοστασίων άνθρακα με μονάδες φυσικού αερίου, πυρηνικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το Paradise 3, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1970, προμήθευε με άνθρακα πέρυσι την Murray Energy, πρόεδρος της οποίας είναι ο Robert Murray, δωρητή της προεκλογικής εκστρατείας του Trump το 2016.
Νωρίτερα από την προεδρία του Trump, ο Murray παρουσίασε μια λίστα με περιβαλλοντικούς κανονισμούς που ήθελε να μειώσει.
Ο Trump, του οποίου η βάση αποτελείται εν μέρει από ψηφοφόρους οπαδούς του άνθρακα, έχει δώσει προτεραιότητα στην ανατροπή των περιβαλλοντικών κανονισμών και στο άνοιγμα των αμερικανικών εδαφών σε γεωτρήσεις και εξορύξεις.
Ο πρόεδρος προέτρεψε το TVA σε ένα μήνυμα στο Twitter τη Δευτέρα να εξετάσει το ρόλο του άνθρακα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πριν από την ψηφοφορία.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησής του να υποστηρίξει τον άνθρακα με προτάσεις για επιχορήγηση δεν ήταν επιτυχείς.
 Περισσότεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στις Η.Π.Α. έκλεισαν στα πρώτα δύο χρόνια της κυβλέρνησηςTrump από ό, τι είχαν αποσυρθεί σε ολόκληρη την πρώτη θητεία του πρώην προέδρου Barack Obama.
Συνολικά, περισσότερα από 23.400 MW ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έκλεισαν το 2017-2018 έναντι 14.900 MW το 2009-2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των Η.Π.Α. (EIA).
Την Τρίτη, η ΕΙΑ ανακοίνωσε ότι αναμένεται η συμβολή του άνθρακα στο αμερικανικό μείγμα ενέργειας να υποχωρήσει στα επόμενα χρόνια.
Φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 26% της αμερικανικής παραγωγής από 28% το 2018 και να μειωθεί σε 24% το 2020.
Αντιθέτως, το 2019 θα αντιπροσωπεύει το 36% και το 37% της παραγωγής  το2020, από 35% πέρυσι.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης