Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι μετοχές στο focus: Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ στο επίκεντρο

Οι μετοχές στο focus: Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ στο επίκεντρο

Ο ενεργειακός αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 από πλευράς προοπτικής και ισχύος επιχειρηματικών ομίλων κλάδος για αξιόλογες αποδόσεις

Η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει ικανή να «ξεκολλήσει» από μια στασιμότητα που την οδήγησε σε ένα εύρος 600 - 650 μονάδων ενόψει των αναβαθμίσεων της οικονομίας, αλλά και την επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης που θα λάβει χώρα μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο ενεργειακός κλάδος αποτελεί βασικό κλάδο επιτυχίας αποδόσεων για τους επενδυτές και αυτό γιατί αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 από πλευράς προοπτικής και ισχύος επιχειρηματικών ομίλων μαζί με τον ευρύτερο βιομηχανικό.
Ο συνδυασμός ενεργειακής και βιομηχανικής δραστηριότητας αποτελεί το καλύτερο μείγμα σε μια περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια χαρακτηρίζουν την υψηλή κερδοφορία.
Αν η αγορά επιβεβαιώσει τις τεχνικές προσδοκίες για ανοδική κίνηση προς τις 680 μονάδες και στην συνέχεια στις 710, τότε θα πρωταγωνιστήσουν οι βασικοί όμιλοι:

•    Μυτιληναίος
Η κερδοφορία αναμένεται να συνεχίσει ανοδικά μαζί με την ανάπτυξη σε νέους τομείς μέσα στην διετία, ενώ τα αποτελέσματα του 2018 εξασφαλίζουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις.
Αποτελεί τον όμιλο με την πιο σύγχρονη κεφαλαιακή δομή και το μεγαλύτερο upside σαν κεφαλαιοποίηση.
Οι τιμές – στόχοι από τους αναλυτές είναι στα 14 ευρώ.
Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο κ. Μυτιληναίος, η μείωση καθαρού χρέους το 2018 θα είναι στα  440 εκατ. ευρώ από 568 εκατ. το 2017 με CAPEX 75 εκατ. ευρώ.
Το 2019 η μείωση καθαρού χρέους αναμένεται κάτω από 300 εκατ. ευρώ με CAPEX 127 εκατ. ευρώ.
Η σχέση net debt προς EBITDA μειώνεται στο 0.7-0.8 για το 2019.
O Όμιλος έχει γραμμές χρηματοδότησης 1.5 δισ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών αναμένεται στα 2,2 δις με τα EBITDA να προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ για το 2019 και το μέρισμα στα 0,36 ευρώ αυξάνεται για το 2018.
Αλουμίνιο: Χρονιά ρεκόρ αναμένεται το 2019
Το Αλουμίνιο για το 2019 έχει κλειδώσει τις τιμές πώλησης υψηλότερα των 2.000 δολαρίων ανά τόνο, ενώ παράλληλα η ισχυροποίηση του δολαρίου του δίνει τη δυνατότητα να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερα τα αποτελέσματα.
Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος στα μέσα του 2019, η παραγωγική δυναμικότητα του αλουμινίου θα φτάνει τους 200.000 τόνους, στην οποία θα προστεθούν άλλοι 35.000 τόνοι από την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ.
Το 2018 ήταν ήδη μια πολύ καλή χρονιά και ειδικότερα στον τομέα της αλουμίνας.
Έμφαση στην ΜΕΤΚΑ EGN για την ανάπτυξη των ΑΠΕ
Το κόστος κατασκευής των ηλιακών πάρκων (solar park) που αφορά την METKA EGN έχει υποχωρήσει στα 500.000 ευρώ ανά MW από τα 5 εκατ.ευρώ
H METKA EGN διεκδικεί έργα στην Μογγολία για λογαριασμό της Total συνολικού χαρτοφυλακίου 250 MW.
O Όμιλος θα αναπτύξει την στρατηγική του με βάση την METKA EGN στην εξής κατεύθυνση, ειδικά από το 2020.
Η ΜΕΤΚΑ θα κατασκευάζει solar parks (ηλιακά πάρκα) δυναμικότητας 200-400 MW.
Η στρατηγική έχει δύο σκέλη:
Κατά πρώτον να αξιοποιεί την παραγόμενη ενέργεια και να την προωθεί για τις ανάγκες του ευρύτερου συστήματος.
Κατά δεύτερον λοιπόν στόχος είναι να μεταβιβάζει τα πάρκα αυτά σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η Total για λογαριασμό των οποίων θα τα κατασκευάζει.
Το περιθώριο κέρδους κινείται μεταξύ 10-12% σε αυτές τις δραστηριότητες.

•    Τέρνα Ενεργειακή
Η αλλαγή θέσεων από ξένους μετά την διόρθωση στα 5,3 έχει φέρει την μετοχή στα επίπεδα του 6,4 ευρώ. Οι αναλυτές μιλούν για 8 ευρώ βασιζόμενοι στην ανάπτυξη ΜW αιολικής στα 1250 την προσεχή τριετία.
Η ανάλυση της Pantelakis σηματοδότησε την ανοδική κίνηση της μετοχής, αφού είχε ολοκληρωθεί η αλλαγή θέσεων fund από την Καλιφόρνια στο Norges Capital, δίνοντας τη σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, και τιμή στόχο στα 8 ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, με εγκατεστημένη ισχύ 986 MW από 42 αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παρά την υψηλή ανάπτυξη, οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν μόλις το 16,5% της ελληνικής κατανάλωσης ενέργειας.
Και η ζήτηση για ΑΠΕ θα συνεχίσει να αυξάνεται με την προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές CO2.
Στο πλαίσιο του σχεδίου 20-20-20 της ΕΕ, η Ελλάδα στοχεύει στην αύξηση της δυναμικότητας των αιολικών πάρκων σε 7,5GW έως το 2020, πολύ πάνω από τα 2,8GW που έχουν εγκατασταθεί έως τώρα το 2018.
Επίσης, η Ελλάδα απολαμβάνει έναν ευνοϊκό μηχανισμό αντιστάθμισης, καθώς οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας έχουν ένα ακόμη αρκετά γενναιόδωρο ρυθμιζόμενο feed-in-tariff (FiT) για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Και η ευχέρεια συνδυασμού παλαιότερων δασμολογικών περικοπών και ταχείας ανόδου τόσο στην οριακή τιμή του συστήματος (SMP) όσο και στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, η διαφορά μεταξύ του FiT και του SMP περιορίστηκε σε χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών το 2018, ενώ η Ελλάδα RES ειδικού λογαριασμού μπορεί να υπερηφανεύεται για πλεόνασμα ύψους 152 εκατ. ευρώ.
Την τελευταία πενταετία η Τέρνα Ενεργειακή διπλασίασε τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά επιπλέον 277 MW στα 1.263MW το 2020.
Ως εκ τούτου, μεταξύ του 2017 και 2020, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ανέλθει σε στο 7% των CAGR, επί του μοναδιαίου κόστους μονάδας και της αυξημένης συμβολής των αιολικών πάρκων.
Έτσι, τα καθαρά κέρδη θα είναι στο 21% CAGR κατά την ίδια περίοδο.
Επίσης, σύμφωνα με την Pantelakis, οι ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF0 θα ανέλθουν στα 120 εκατ. ευρώ από το 2013 και εξής, δηλαδή μόλις ολοκληρωθούν όλα τα έργα αιολικής ενέργειας, επιτρέποντας έτσι την πλήρη κάλυψη τόσο του χρέους όσο και των μετόχων.
Μάλιστα, εκτιμούν ότι περίπου 70 εκατ. ευρώ ετησίως θα διατεθούν στους μετόχους, γεγονός που υποδηλώνει απόδοση 10%, σε σύγκριση με την απόδοση 4,0% επί των 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

•    ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Ο όμιλος θα καταγράψει τις ωφέλειες από την στροφή στην εξωστρέφεια, αύξηση των τιμών των μετάλλων και είσοδό του σε νέους κλάδους όπως η ανάπτυξη εξαρτημάτων για αυτοκίνητα προηγμένης τεχνολογίας και ηλεκτρικά.
Η κεφαλαιοποίησή του δεν μπορεί να παραμείνει χαμηλότερα από το 1 δις ευρώ, δεν υπάρχει όμως ακόμα ανάλυση καθώς αναμένονται οι λογιστικές καταστάσεις 2018.
Αποτελεί τον κοιμώμενο γίγαντα που θα πρέπει να ξαναδοκιμάσει τα 4 ευρώ.
Οι θυγατρικές ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία. Ιδιαίτερα η δεύτερη θα ευνοηθεί από έργα όπως οι υποθαλάσσιες διασυνδέσεις νησιών με επίκεντρο την διασύνδεση Αττικής – Κρήτης αλλά και διεθνή  έργα.

•    ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Σε σταθερή πορεία ανάκαμψης είναι και η μετοχή του ομίλου, ο οποίος έχει ισχυροποιήσει την δομή του, έχει αποκαλύψει τις ζημίες του παρελθόντος και βρίσκεται σε πορεία αναδιάρθρωσης με στόχο να ξεκαθαρίσει απόλυτα την στρατηγική του προς του επενδυτές.
Στα 2,90 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως, αύξησε την τιμή στόχο του Ελλάκτωρα η Euroxx, διατηρώντας τη σύσταση για overweight, ήτοι για αποδόσεις μεγαλύτερες από αυτές της αγορές, σταθερή.
Όπως αναφέρει η Euroxx, το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, με στόχο την αλλαγή στις δομές, τις λειτουργίες και τη στρατηγική του ομίλου, επιβεβαιώνει την κεντρική στρατηγική εστίαση στις κατασκευές, τις παραχωρήσεις, τις ΑΠΕ και τη διαχείριση αποβλήτων.
Η Euroxx το κρίνει ισορροπημένο, αφού αντιμετωπίζει τις ελλείψεις του παρελθόντος και φιλοδοξεί να ευθυγραμμίσει την εταιρική διακυβέρνηση με τις καλύτερες πρακτικές.
Πιστεύει, δε, ότι το νέο σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση των περιθωρίων, επιστροφή στην κερδοφορία και διανομή μερισμάτων.
Σε γενικές γραμμές θα καταφέρει να μεταμορφώσει τον Ελλάκτωρα και να ξεκλειδώσει την αξία των μετόχων.
Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, η Ελλάκτωρ ξεκίνησε την 28η Δεκεμβρίου 2018 την προτεινόμενη απορρόφηση της δεύτερης μεγαλύτερης εγχώριας εταιρείας Ελετεχ Άνεμος.
Συνολικά, η Euroxx θεωρεί ότι η συμφωνία είναι θετική για τον όμιλο, καθώς α) απλοποιεί τη δομή των ομίλων και βελτιστοποιεί την κατανομή κεφαλαίου, β) αποφέρει σημαντικές λειτουργικές, οικονομικές και φορολογικές συνέργειες και γ) ενισχύει την αξία και το EPS ακόμη και από το 2019.
Επιπλέον, η συμφωνία αποτελεί καλό παράδειγμα των σημαντικών δυνατοτήτων αναδιάρθρωσης της Ελλάκτωρ.
Κατά την άποψή της, η ποικιλία δραστηριοτήτων της Ελλάκτωρ προσφέρει έναν ελκυστικό συνδυασμό προβλέψιμων ταμειακών ροών από παραχωρήσεις και ΑΠΕ, συμπληρώνοντας τις πιο κυκλικές κατασκευές και μειώνοντας αποτελεσματικά το προφίλ κινδύνου του ομίλου.
Επιπλέον, μέσω της απορρόφησης της ταχέως αναπτυσσόμενης ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ο Ελλάκτωρ λαμβάνει καλύτερη θέση για την κερδοφόρα ελληνική αγορά των ΑΠΕ.
Τέλος, ως ο μεγαλύτερος κάτοχος παραχωρήσεων στην Ελλάδα, η Ελλάκτωρ πρέπει να είναι βασικός δικαιούχος της αναμενόμενης οικονομικής ανάκαμψης και της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων.

•    ΑΔΜΗΕ
Διαθέτει χαμηλή κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τα την σταθερή απόδοση του σαν διαχειριστής δικτύου αλλά και τις προοπτικές που μπορεί να υποστηρίξει κανείς από την ανάπτυξη του έργου διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης που θα υλοποιήσει σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ακόμα και αν μια επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει να τον ιδιωτικοποιήσει θα πρέπει να σίγουρα να ζητήσει μια πολύ καλύτερη τιμή από την τρέχουσα ανά μετοχή.

Οι παρούσες αναλύσεις δεν αποτελούν σύσταση για αγορά ή πώληση μετοχής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης