Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παραδοχές με πολλά ρίσκα στη νέα πρόταση του YΠΕΝ προς την DG Comp για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών

Παραδοχές με πολλά ρίσκα στη νέα πρόταση του YΠΕΝ προς την DG Comp για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών

Το υπουργείο εκτιμά πως η αποτίμηση του ανεξάρτητου συμβούλου της ΔΕΗ δεν αξιολόγησε επαρκώς σημαντικούς παραμέτρους για τη διαμόρφωση του λειτουργικού κόστους των μονάδων

Επανεργοποίηση του διαγωνισμού με δυνατότητα εισόδου και νέων επενδυτών εάν βρεθεί η κατάλληλη νομική φόρμουλα, τροποιημένους όρους του SPA που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ώστε να ικανοποιηθούν αιτήματα των επενδυτών, αλλά και νέα αποτίμηση των μονάδων περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση του υπουργείου Ενέργειας για το κλείσιμο του φακέλου «λιγνίτες».
Η πρόταση στο βαθμό που «κλειδώσει» στα βασικά της σημεία. θα κατατεθεί πιθανότατα σήμερα (19/2) και το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην DGcomp για να ακολουθήσει αμέσως μετά διαβούλευση η οποία και θα κρίνει την αποδοχή της.
Στο υπουργείο Ενέργειας εκτιμούν ότι η αποτίμηση του ανεξάρτητου συμβούλου της ΔΕΗ δεν αξιολόγησε επαρκώς σημαντικούς παραμέτρους για τη διαμόρφωση του λειτουργικού κόστους των προς πώληση μονάδων με αποτέλεσμα να αυξάνουν το τίμημα για τους επενδυτές, γι’ αυτό και έχουν καταλήξει στην ανάγκη επανεκτίμησης της αξίας τους.
Για παράδειγμα, ο εκτιμητής έλαβε υπόψη του σταθεροποίηση των τιμών των CO2, ενώ όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε ανοδική τάση.
Επίσης, δεν αξιολόγησε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στις μονάδες που θα ιδιωτικοποιηθούν θα λαμβάνουν 13ο και 14ο μισθό που σημαίνει αυξημένο λειτουργικό κόστος για τους νέους ιδιοκτήτες.  
Η υφιστάμενη αποτίμηση, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκτιμούσε την αξία της Μελίτης στα 153 εκατ. ευρώ και των μονάδων της Μεγαλόπολης στα 147 εκατ. ευρώ.
Η μοναδική νόμιμη προσφορά της Μυτιληναίος για τη Μελίτη αναφερόταν σε τίμημα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας SEVEN ENERGY - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ήταν εκτός των όρων του SPA της ΔΕΗ σε τίμημα 103 εκατ. ευρώ για το σύνολο του προς πώληση χαρτοφυλακίου.

Επιμερισμός ζημιών στη νέα πρόταση

Η ελληνοτσεχική κοινοπραξία στην προσφορά της, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, προέβλεπε «εναλλακτική εκδοχή του SPA που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η αναφορά συνδέεται με το αίτημα που είχε υποβάλλει η κοινοπραξία κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης των όρων του SPA για την καθιέρωση μηχανισμού επιμερισμού ζημιών/κερδών για διάστημα εξαετίας, όρο που απέρριψε η ΔΕΗ αλλά τελικά θα συμπεριλάβει η νέα πρόταση του υπουργείου Ενέργειας προς την DGcomp.
Η πρόταση παραβιάζει πλήρως τις κόκκινες γραμμές που έβαλε η διοίκηση του κ. Παναγιωτάκη μέσω των όρων του SPA και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της ΔΕΗ, η οποία επί του παρόντος απέχει από τις εξελίξεις.
Η DGcomp από την πλευρά της για την αποδοχή της πρότασης θα πρέπει να αξιολογήσει τόσο τεχνικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το κατά πόσο το νομικό πλαίσιο επιτρέπει την επανεργοποίηση του διαγωνισμού, όσο και ουσιαστικά όπως το εάν ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών/κερδών αντιβαίνει με τις δεσμεύσεις που έχει εγκρίνει και συγκεκριμένα την 100% ανεξαρτητοποίηση του νέου επενδυτή από τη ΔΕΗ.
Προϋπόθεση για να δώσει η DGcomp την έγκρισή της είναι η εκ των προτέρων διασφάλιση της επιτυχούς έκβασης του νέου εγχειρήματος.
Σε κάθε περίπτωση, το εφιαλτικό για την κυβέρνηση σενάριο της πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών παραμένει στο τραπέζι.

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης