Ενέργεια

Πυρά Moody's για το πακέτο διάσωσης της Pemex – Απειλή για την πιστοληπτική ικανότητα του Μεξικού

tags :
Πυρά Moody's για το πακέτο διάσωσης της Pemex – Απειλή για την πιστοληπτική ικανότητα του Μεξικού

Οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και Fitch, εκτιμούν ότι το χρέος της Pemex ανέρχεται σε μόλις μια βαθμίδα πάνω από το επίπεδο junk

H Moody's ανακοίνωσε την Τρίτη 26/2/2019 ότι διαπίστωσε σημαντική πίεση στην πιστοληπτική ικανότητα του Μεξικού, καθώς η κυβέρνηση του Προέδρου Andres Manuel Lopez Obrador επιδιώκει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της για αύξηση των κοινωνικών δαπανών και την αναζωογόνηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Pemex.
Το κυβερνητικό πακέτο διάσωσης για την μεξικανική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex απέτυχε καθώς είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς και η προβληματική εταιρεία πιθανότατα θα χρειαστεί περαιτέρω κυβερνητική στήριξη μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της Moody's.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 3,9 δισ. δολαρίων και φορολογικές περικοπές προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά της Pemex και να αποφύγει τυχόν περαιτέρω υποβάθμιση  από τους επενδυτικούς οίκους.
Η Moody's με έδρα τη Νέα Υόρκη επέκρινε το σχέδιο που είχε ήδη ανακοινωθεί, με μόνο περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, σύμφωνα με έκθεση του οίκου που εκδόθηκε στα τέλη της περασμένης Παρασκευής.
Η Moody's και η Fitch, εκτιμούν ότι το χρέος της Pemex ανέρχεται σε μόλις ένα βαθμό πάνω από το status junk.
"Αν το συναίσθημα της αγοράς δεν βελτιωθεί, η Pemex θα απαιτήσει πρόσθετη κρατική στήριξη το 2020 και μετά, υποσκάπτοντας περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά", ανέφερε η Moody's στην έκθεση.
Ο επενδυτικός οίκος  πρόσθεσε ότι το κυβερνητικό πακέτο διάσωσης ήταν αρνητικό (“credit negative”) για το πιστωτικό προφίλ της κυβέρνησης του Μεξικού, σε μεγάλο βαθμό λόγω συνολικών φορολογικών εσόδων 750 εκατομμυρίων δολαρίων που δεν θα εισπραχθούν ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων φόρων της Pemex.
Η παραγωγή πετρελαίου Pemex μειώνεται κάθε χρόνο από το 2004, σχεδόν κατά το ήμισυ έως το μέσο όρο περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πέρυσι, γεγονός που έχει βαρύνει τόσο την εταιρεία όσο και τα δημόσια οικονομικά.
Η παραγωγή τον Ιανουάριο υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα μόλις στα 1,62 εκατομμύρια bpd.
Την περασμένη εβδομάδα, ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, Andres Manuel Lopez Obrador, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στην Pemex να υπογράψει πρόσθετες συνεργασίες με ιδιωτικές ή ξένες εταιρείες πετρελαίου μέχρις ότου αρχίσουν να ολοκληρωθούν τρεις υφιστάμενες συμφωνίες.
Από την προηγούμενη κυβέρνηση εγκρίθηκε στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης ενεργειακής μεταρρύθμισης, οι κοινοπραξίες να επιτρέπουν στην Pemex να προσελκύει εξωτερικές επενδύσεις για να βοηθήσει στην ανάπτυξη υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων,
και δύο από αυτά - που καλύπτουν τα χερσαία πεδία Cardenas-Mora και Ogarrio -ήδη παράγουν σχετικά μικρές ποσότητες πετρελαίου και αερίου.
Ο Lopez Obrador, που δεσμεύθηκε να ενισχύσει την Pemex χωρίς να δημιουργήσει νέο χρέος, έχει σκιαγραφήσει μέχρι στιγμής σχέδια για ενίσχυση της παραγωγής μέσω ενός νέου γύρου συμβάσεων παροχής υπηρεσιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης