Εξοικονόμηση

«Εξοικονομώ... εν δήμω»: Προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων της Αττικής

«Εξοικονομώ... εν δήμω»: Προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων της Αττικής
Σ. Φάμελλος: Ιδιαίτερης σημασίας τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας - Ρ. Δούρου: Παρέμβαση διαρκείας για την ενεργειακή θωράκιση της Αττικής
Τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας μέσω δράσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής με περίπου 25 εκατ. ευρώ, ανέδειξε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου «ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή και των συνεπειών της», σε ημερίδα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχετικό Εθνικό Σχέδιο Επενδύσεων (περιόδου 2020- 2030) ύψους 10 δισ. ευρώ.
Η ημερίδα με τίτλο «Εξοικονομώ... εν δήμω» αφορά στην ενημέρωση των ΟΤΑ α' βαθμού για τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας δημοτικών κτιρίων. Διοργανώθηκε σήμερα 27/2/2019 στο Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος», από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής με πρωτοβουλία της περιφερειάρχη.

Ο ΑΝ. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος

Στον χαιρετισμό του, ο Σ. Φάμελλος χαρακτήρισε ιδιαιτέρα υψηλή την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα των κτιρίων, που το 2018 άγγιξε το 73,8% της συνολικής κατανάλωσης σε εθνικό επίπεδο.
Συνεχάρη την Περιφέρεια για τη συμβολή της στην προώθηση δράσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων σε συνεργασία με τους δήμους. Μάλιστα επισήμανε ότι αυτές οι δράσεις αποφέρουν στις τοπικές κοινωνίες τριπλό όφελος. «Πέραν της εξοικονόμησης στην ενέργειας, ενισχύουν την οικοδομική δραστηριότητα και εκφράζουν κοινωνική μερινά για τα παιδιά και τους νέους καθώς τα κτίρια ευθύνης των δήμων κατά κύριο λόγο είναι σχολεία και παιδικοί σταθμοί, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Επισήμανε ακόμη ότι αυτά τα μέτρα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας οι οποίοι στη δεκαετία 2020-2030 πρέπει να επιφέρουν 32% ενεργειακή εξοικονόμηση μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 δισ. ευρώ. Βεβαίως, πρόσθεσε «η αναγκαιότητα ενός τέτοιου σχεδίου δεν βασίζεται μόνο στην αναγκαιότητα αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων, αλλά και στην πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της κατάλληλης μεθοδολογίας προκειμένου να δημιουργηθεί μια καλά λειτουργούσα αγορά στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων» σημείωσε ο υπουργός.

Η περιφερειάρχης Αττικής

Νωρίτερα η περιφερειάρχης κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας, τόνισε, ότι «η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της, τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής και των ραγδαίων επιπτώσεών της, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά σε επίπεδο πόλεων, είναι ίσως ένα από τα κρισιμότερα εργαλεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του».
Η Ρ. Δούρου αναφερόμενη στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, επισήμανε ότι αποτελεί μέρος ενός κορυφαίου στοιχήματος που «έχουμε την υποχρέωση, απέναντι στις νέες γενιές, αυτές που σήμερα πληρώνουν το βαρύ τίμημα της περιβαλλοντικά στρεβλής ανάπτυξης του παρελθόντος, να το κερδίσουμε όλοι μαζί. Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα».
Παρατήρησε ότι «Στην Περιφέρεια δεν περιμέναμε τις θλιβερές καμπάνες των πρόσφατων φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Αττική, για να συνειδητοποιήσουμε την κρίσιμη διάσταση της ολιστικής αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής». Σημείωσε ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια «δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με τη διοργάνωση διεθνών ημερίδων».
Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό «είτε πρόκειται για την ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων Αττικής είτε για τη χρηματοδότηση του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ' οίκον" με περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ -για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος». Έκλεισε, τονίζοντας ότι «έτσι αντιλαμβανόμαστε την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως συστηματική, αθόρυβη και δυνατή, παρέμβαση διαρκείας, με συνέργειες με όλους τους συναρμόδιους φορείς, με στόχο την ενεργειακή θωράκιση των πόλεων της Αττικής».

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής

Λεπτομερή ενημέρωση για το περιεχόμενο και τις ωφέλειες της πρόσκλησης προς του ΟΤΑ, με συνολικό προϋπολογισμό δράσεων 24.900.000 ευρώ -όπως ανακοίνωσε ό προϊστάμενος ΕΥΔΕΠ Δημήτρης Δρόση-ς έκαναν στελέχη της υπηρεσίας
Τέλος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης, στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε αναγκαία τόσο την αναθεώρηση ενεργειακών στερεότυπων όσο και την ταχύτατη δράση. Η ΠΕΔΑ, παρατήρησε, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής, όπως δράσεις και ημερίδες, συναντήσεις δημάρχων με υπουργούς, εκπόνηση μελετών για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία στην Αττική κ.ά.», τόνισε μεταξύ άλλων.


 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης