Χρηματιστήριο

Στις 5 Μαρτίου οι ανακοινώσεις, στις 6/3 το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο 2 δισ. με επιτόκιο 3,90%

Στις 5 Μαρτίου οι ανακοινώσεις, στις 6/3 το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο 2 δισ. με επιτόκιο 3,90%
Η έκδοση 10ετούς ομολόγου θα θεωρηθεί credit positive από τους οίκους αξιολόγησης ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και κάποια εμπροσθοβαρής έκπληξη...στις αξιολογήσεις
Στις 5 Μαρτίου 2019 θα ανακοινωθεί η έκδοση 10ετούς ομολόγου και στις 6 Μαρτίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο λήξης Μαρτίου 2029 με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. με επιτόκιο 3,90%.
Οι ανάδοχοι της έκδοσης είναι η J P Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, BNP Paribas, Credit Suisse, και HSBC
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ελληνικό δημόσιο πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που θα εκδώσει 10ετές ομόλογο αναφοράς - benchmark - και σίγουρα αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός.
Εάν και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία δανείζονται με πολύ καλύτερους όρους από την Ελλάδα π.χ. το Πορτογαλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,48% και το Κυπριακό 10ετές στο 1,86%...ωστόσο εκτιμάται ότι προσεχώς το ελληνικό 10ετές θα υποχωρήσει προς την ζώνη των 3,50% με 3,40%...
Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδος είναι ότι σε κάποιο βαθμό επηρεάζεται από την Ιταλία (Ιταλικό 10ετές 2,73%) οπότε δεν μπορεί να κλείσει σε υπερβολικό βαθμό το spread Ελλάδος - Ιταλίας.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews έχει αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία έκδοσης 10ετούς από τις 6 και 11 Φεβρουαρίου 2019.

Μετά μάλιστα την αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s σε Β1 από Β3 η έκδοση 10ετούς έχει κλειδώσει.
Οι εκτιμώμενες προσφορές θα μπορούσαν να φθάσουν στα 8 με 10 δισεκ. ευρώ αλλά ακόμη δεν αναμένονται pension funds, η σύνθεση των επενδυτών στην πρόσφατη έκδοση 5ετούς θα είναι περίπου αντίστοιχη.... 
Η έκδοση 10ετούς ομολόγου θα θεωρηθεί credit positive από τους οίκους αξιολόγησης ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και κάποια εμπροσθοβαρής έκπληξη...στις αξιολογήσεις. 

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά στην Ελλάδα με το 10ετές (9ετές) στο 3,64% και το νέο 5ετές στο 2,80% από 3,60% που εκδόθηκε πρόσφατα.
Το ελληνικό CDS το Credit Default Swaps έχει υποχωρήσει στις 372 μονάδες βάσης…
Η αγορά έχει επανατιμολογήσει τον ελληνικό κρατικό κίνδυνο και έτσι εξηγείται η πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Αντίστοιχα και στο χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες σημειώνεται ένα ράλι εκτόνωσης ή κατά το ορθότερο ράλι που έχει τιμολογήσει τα οφέλη των τραπεζών από τον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Παρά το veto της ΕΚΤ…οι τελικές τροποποιήσεις θα κάμψουν τις σοβαρές ενστάσεις της εποπτικής αρχής και οι τράπεζες δυνητικά θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα έσοδα τους κατά 600 εκατ ευρώ (200 εκατ η επιδότηση για το 1/3 της δόσης σε ετήσια βάση και 2/3 η συμμετοχή των δανειοληπτών συνολικά 600 εκατ ευρώ).
Τα 600 εκατ ευρώ επιπλέον έσοδα αυξάνουν τα κέρδη κατά 400 εκατ σε ετήσια βάση όπερ σημαίνει βελτιώνεται η εικόνα των τραπεζών με βάση τις αποτιμήσεις.
Όλα αυτά επανατιμολογούνται οπότε η αγορά αναζητάει νέες ισορροπίες σε προφανώς πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το χάος του προηγούμενου διαστήματος.
Μπορεί η δεύτερη έκθεση αξιολόγησης να ήταν αρνητική για την Ελλάδα αλλά στην πράξη δεν είχε επίδραση στις αποτιμήσεις.
Το χρηματιστήριο και ειδικά οι τράπεζες ανέκαμψαν, τα ομόλογα βελτιώθηκαν και εσχάτως σημειώθηκε ένα αναπάντεχο ράλι που μεταξύ άλλων συνδέθηκε και με rebalancing δεικτών.
Το έδαφος όμως έχει καλλιεργηθεί για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο.
Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 στην κλίμακα Β1 από Β3 βοηθάει το σχέδιο έκδοσης του 10ετούς ομολόγου αλλά ακόμη και χωρίς αναβάθμιση η έκδοση θα πραγματοποιείτο.
Όμως φαίνεται ότι η αγορά σε κάποιο βαθμό έχει αυτονομηθεί…δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο αναφοράς.
Θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά είτε για επαναγορά παλαιών εκδόσεων του PSI+ ή για αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ….
Ως προς την συμπεριφορά τιμών και αποδόσεων…το πιθανότερο σενάριο είναι εφόσον η έκδοση βγει στο 3,90% να υποχωρήσει στην δευτερογενή αγορά κάτω από 3,5% με 3,4% σε εύλογο διάστημα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης