Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Για έκτη διαδοχική χρονιά μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 του Ηνωμένου Βασιλείου - Καταλυτική η υποχώρηση του άνθρακα

Για έκτη διαδοχική χρονιά μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 του Ηνωμένου Βασιλείου - Καταλυτική η υποχώρηση του άνθρακα

Από το 1990, η Βρετανία έχει μειώσει τις εκπομπές της ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη σημαντική παγκόσμια οικονομία

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά μειώθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2018, προσεγγίζοντας κάποια από τα χαμηλότερα επίπεδα που παρατηρήθηκαν από το 1888.
Τα στοιχεία της ερευνητικής ομάδας Carbon Brief ισχυρίστηκαν ότι η πτώση του 2018 σηματοδότησε την μεγαλύτερη σειρά ετήσιων μειώσεων εκπομπών.
Ωστόσο, η μείωση κατά 1,5% ήταν η μικρότερη στην εξαετή πορεία, την οποία η Carbon Brief είπε ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της ύφεσης.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές CO2 του Ηνωμένου Βασιλείου το 2018 ήταν περίπου 361 εκατομμύρια τόνοι - 39% χαμηλότερες από ό, τι το 1990.
Εξαιρουμένων των τριών ετών - όταν έγιναν μαζικές απεργίες το 1893, το 1921 και το 1926 - οι περσινές εκπομπές ήταν το χαμηλότερο από το 1888.

Τα πορίσματα της οργάνωσης βασίστηκαν σε ανάλυση των επίσημων δεδομένων της βρετανικής κυβέρνησης.

Σε παρακμή ο άνθρακας

Από το 1990, η Βρετανία έχει μειώσει τις εκπομπές της ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη σημαντική παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση της Carbon Brief.
Βασικός μοχλός για τη συνεχιζόμενη μείωση ήταν η μείωση της χρήσης άνθρακα, η οποία μειώθηκε κατά 16% μεταξύ 2017 και 2018.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές άνθρακα αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% της συνολικής ετήσιας παραγωγής CO2 του Ηνωμένου Βασιλείου, μειώνοντας κατά 80% τα τελευταία έξι χρόνια.
Αυτό αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται από άνθρακα συνεχίζουν να κλείνουν πριν από μια προθεσμία σταδιακής κατάργησης του 2025.
Εν τω μεταξύ, η χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν επίπεδη, έδειξαν τα στοιχεία. Ενώ οι εκπομπές από τη χρήση φυσικού αερίου παρέμειναν αμετάβλητες, οι εκπομπές από το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 4% το 2018.
Ο Simon Evans, αναπληρωτής συντάκτης της Carbon Brief, δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: "Αυτά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειώσει και πάλι τις εκπομπές ακόμη και όταν η οικονομία του αυξάνεται. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσφατη μείωση των τιμών θα μπορούσε να τερματιστεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιταχύνει την εργασία σε τομείς όπως οι κατασκευές και οι μεταφορές για την επίτευξη των μελλοντικών στόχων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης