Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Να μην υπάρξει διχοτόμηση της ΔΕΠΑ, αλλά να ιδιωτικοποιηθεί ως ενιαία εταιρία ζητούν οι εργαζόμενοί της

Να μην υπάρξει διχοτόμηση της ΔΕΠΑ, αλλά να ιδιωτικοποιηθεί ως ενιαία εταιρία ζητούν οι εργαζόμενοί της

Σύμφωνα με τον Σύλλογο των εργαζομένων, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης οδηγεί σε μια αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ ως ενιαίας εταιρίας και κατά του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις ημέρες στο Κοινοβούλιο, τάσσονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ μέσω των επικεφαλής του Συλλόγου τους, που τοποθετήθηκαν χθες (5/3) στη Βουλή στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Ο Σύλλογος των Εργαζομένων στη ΔΕΠΑ υποστήριξε κατ’ αρχήν ότι ο διαχωρισμός σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, με την προοπτική πώλησης του 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών και του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορία, δεν υπαγορεύεται από κανένα πλαίσιο ανταγωνισμού ή άλλου κανονισμού, του ευρωπαϊκού ή του εθνικού δικαίου.
Αντιθέτως, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν, το ευρωπαϊκό δίκαιο επιβάλλει μόνο το νομικό διαχωρισμό ώστε να μην αυξάνουν τα κόστη του φυσικού αερίου αναιτιολόγητα.
Σύμφωνα πάντα με τους εργαζόμενους, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της ΔΕΠΑ Υποδομών να υλοποιήσει το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για τα επόμενη χρόνια.
Συγκεκριμένα ως προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας επισημάνθηκε ότι τα δικαιώματα αρνησικυρίας που διατηρεί το Δημόσιο σε στρατηγικής σημασίας θέματα της εταιρείας, καθορίζοντας το μίγμα προμηθειών της και διατηρώντας την δέσμια υποχρεώσεων όπως οι δεσμεύσεις ποσοτήτων σε αμφιβόλου οικονομικής σκοπιμότητας έργα, ή οι υποχρεώσεις της έναντι των μακροχρόνιων προμηθευτών της, αποτελούν επιβαρύνσεις που θα μειώσουν το προσφερόμενο τίμημα από τους υποψήφιους επενδυτές.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Ποιος αφελής επενδυτής θα ενδιαφερόταν για μια εταιρεία που τελικά, σε κρίσιμα στρατηγικά θέματα είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου; Ή μήπως δεν είναι αφέλεια και αποτελεί συνειδητή επιλογή υπονόμευσης της ιδιωτικοποίησης και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων;»

Φόβος για απολύσεις

Σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας, η παράκαμψη του ΑΣΕΠ που επιχειρείται από την κυβέρνηση, όπως υποστηρίχθηκε θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις απολύσεων στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι το τακτικό προσωπικό της ΔΕΠΑ σήμερα είναι 40 άτομα γιατί τα τελευταία 12 χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, ενώ περίπου 180 άτομα απασχολούνται στη ΔΕΠΑ εργολαβικά.
Ο Σύλλογος των Εργαζομένων υπογράμμισε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού της ΔΕΠΑ όπως συνέβη τόσο στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όσο και στην περίπτωση του ΙΓΜΕ, οι ρυθμίσεις για το οποίο περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο. Μάλιστα ζήτησαν να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο ειδική παράγραφος με την οποία θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους για πέντε χρόνια ενώ σημείωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση στην πραγματικότητα κλείνει το μάτι στο μελλοντικό επενδυτή να προχωρήσει σε αθρόες απολύσεις. 
Οι εργαζόμενοι κλείνοντας την τοποθέτησή τους τάχθηκαν υπέρ της καταψήφισης του νομοσχεδίου και πρότειναν να καταρτιστεί σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ενιαίας ΔΕΠΑ προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, των εργαζομένων και τελικά της κοινωνίας, όπως υποστηρίζουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης