Ηλεκτρισμός

Την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου προκρίνει ο ΑΔΜΗΕ για τη ρευματοδότησή τους

Την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου προκρίνει ο ΑΔΜΗΕ για τη ρευματοδότησή τους

Θεωρείται οικονομικότερη λύση σε σχέση με το σενάριο της μετατροπής των υφιστάμενων πετρελαϊκών σταθμών σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με χρήση LNG

Στην ηλεκτρική διασύνδεση κατέληξε η αρμόδια Επιτροπή, ως την οικονομικότερη λύση για την «απεξάρτηση» της ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από το πετρέλαιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, το πόρισμα της Επιτροπής έχει ολοκληρωθεί από το τέλος της περασμένης χρονιάς, με συνέπεια ο ΑΔΜΗΕ να έχει αρχίσει ήδη να εξετάζει τα εναλλακτικά σενάρια για τη σύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος του Διαχειριστή είναι να καταλήξει στο τελικό σχέδιο της διασύνδεσης των νησιών εντός του έτους, ώστε να το εντάξει στην τελική εκδοχή του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) για την περίοδο 2020 - 2029, η οποία θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2019 προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του project τοποθετείται στην τριετία 2027 - 2030.
Όπως είναι γνωστό, το Βόρειο Αιγαίο βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο της Επιτροπής που είχε συστήσει η ΡΑΕ, με συμμετοχή και των εμπλεκόμενων φορέων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ), για το μέλλον της ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Η άλλη εναλλακτική λύση ήταν η μετατροπή των υφιστάμενων τοπικών πετρελαϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε μονάδες φυσικού αερίου και η τροφοδοσία τους με καύσιμο σε μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα, η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί την οικονομικότερη λύση.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως ήδη στο «μικροσκόπιο» του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται οι εναλλακτικοί τρόποι για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.
Αν και ο κατάλογος των νησιών που θα διασυνδεθούν θα εξαρτηθεί από την όδευση που θα προκριθεί στο πλαίσιο του τελικού σχεδίου, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως σε αυτά θα περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα, όπως η Λήμνος, η Μυτιλήνη και η Χίος.
Ανάλογα με τις εναλλακτικές οδεύσεις που μελετώνται, η εν λόγω λίστα συμπληρώνεται από διαφορετικά νησιά, καθώς για παράδειγμα σε κάποια σενάρια περιλαμβάνεται και η Σκύρος.
Πέρα από την όδευση και τα νησιά που αυτή θα περιλαμβάνει, τα εναλλακτικά σενάρια τα οποία εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ αφορούν επίσης και τις τεχνικές παραμέτρους του έργου, όπως τη βέλτιστη τεχνολογία καθώς την τάση των διασυνδέσεων.

Συσχέτιση με τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων

Παράλληλα, ο Διαχειριστής εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδυάσει το έργο με τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, η οποία έχει περιληφθεί ήδη στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020 - 2029 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2027.
Πέρα πάντως από το ότι η διασύνδεση αποδείχθηκε πιο οικονομική λύση, ένα ακόμη πλεονέκτημά της είναι πως θα δημιουργήσει πρόσθετο «ηλεκτρικό χώρο» στα νησιά για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ και επομένως την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού τους.
Μάλιστα, ο Διαχειριστής προτίθεται να έρθει σε επαφή με ενδιαφερόμενους επενδυτές από τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να διερευνήσει την πιθανότητα συνεργασίας μαζί τους στην υλοποίηση των διασυνδέσεων, στο πλαίσιο παλαιότερων επενδυτικών σχεδίων για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε μη διασυνδεδεμένα νησιά του Αιγαίου, σε συνδυασμό με την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων που θα τα συνδέουν με την ηπειρωτική χώρα.
Παράλληλα, η σύνδεση των νησιωτικών περιοχών του Βόρειου Αιγαίου με το ηλεκτρικό δίκτυο συνάδει με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σύμφωνα με το οποίο έως το τέλος της επόμενης 10ετίας θα έχει διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα το 90% των μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας.

Εξάλλου, ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει δρομολογήσει για την επόμενη 10ετία την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2022, καθώς και των Δωδεκανήσων.
Την ίδια στιγμή, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη Β' και Γ' φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ έχει προγραμματισθεί και η Δ’ φάση, που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου. Επιπλέον, το 2020 θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Σκιάθου με το Σύστημα μέσω του υποσταθμού του Μαντουδίου στην Εύβοια, που θα ενισχύσει την αξιοπιστία ηλεκτροδότησης των Σποράδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης