Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα ζητούν μέτοχοι της τράπεζας HSBC

Να σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα ζητούν μέτοχοι της τράπεζας HSBC

Τρεις από τους βασικούς μετόχους καλούν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να υιοθετήσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση της έκθεσής της στα ρυπογόνα καύσιμα

Πόλεμο κατά του άνθρακα έχουν κήρυξαν τρεις ισχυροί μέτοχοι της HSBC, καλώντας την τράπεζα να σταματήσει τις χρηματοδοτήσεις και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή στήριξη δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον άνθρακα ακόμη και σε τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα ομάδα ισχυρών μετόχων της HSBC με επιστολή της προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας John Flint, τον προτρέπουν να «κλείσει το κενό» της ενεργειακής της πολιτικής που επιτρέπει τη χρηματοδότηση έργων άνθρακα σε αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με τον Guardian οι εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων Schroders, EdenTree και Hermes EOS, καλούν την HSBC να απαγορεύσει την παροχή επιχειρηματικών δανείων, αναδοχών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πελάτες τραπεζών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.
Η επιστολή, που συντονίστηκε από το ShareAction (Ίδρυμα με στόχο την προώθηση της επενδυτικής υπευθυνότητας), υπογραμμίζει ότι η HSBC πρέπει να υιοθετήσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση της υπάρχουσας έκθεσής της στα ρυπογόνα καύσιμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η HSBC πέρυσι, είχε επαινεθεί από ομάδες ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace, μετά την παρουσίαση μιας ενεργειακής πολιτικής που αποσκοπούσε στη σταδιακή κατάργηση του δανεισμού νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Ωστόσο η πολιτική αυτή άφησε ένα κενό που επιτρέπει στην τράπεζα να χρηματοδοτήσει νέα εργοστάσια καύσης άνθρακα σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ και η Ινδονησία μέχρι το 2023.
Ο Flint υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή στην περυσινή γενική συνέλευση των μετόχων, λέγοντας ότι είναι ένα «μικρό παράθυρο» χρόνου που καλύπτει περιοχές όπου πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και μπορεί να μην υπάρχει μια λογική εναλλακτική λύση.

Τέλος στην πίστωση χρόνου για τον άνθρακα

Ωστόσο η επιστολή των μετόχων αναφέρει ότι η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα «έχει πάρει υπερβολικά μεγάλη πίστωση χρόνου με στόχο τη μείωση της φτώχειας» και ότι το 84% των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών του κόσμου ζουν σε αγροτικές περιοχές μακριά από ηλεκτρισμό με άνθρακα.
Η πρόκληση αυτή πρέπει να επιλυθεί με την επέκταση του δικτύου ή με την εγκατάσταση αποκεντρωμένων ενεργειακών συστημάτων που μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα από τις ανανεώσιμες τεχνολογίες, αναφέρει η επιστολή.
Μάλιστα ο Roland Bosch, αναπληρωτής διευθυντής της Hermes EOS, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η χρηματοδότηση της παραγωγής νέας ενέργειας από άνθρακα θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη, δεδομένης της αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας των ΑΠΕ, αλλά και διότι είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Παρόλο που η HSBC δεν έχει χρηματοδοτήσει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μετά την ανακοίνωση της νέας ενεργειακής πολιτικής της, θέλουμε να δούμε ότι η τράπεζα εξελίσσει την πολιτική της για να αποκλείσει όλες τις επενδύσεις στον άνθρακα και να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα στις αναδυόμενες αγορές».
Από τη πλευρά της η ShareAction επισημαίνει ότι η HSBC υστερεί έναντι άλλων οίκων όπως η Standard Chartered και η Barclays, που εφαρμόζουν γενικές πολιτικές αποκλεισμού των χρηματοδοτήσεων έργων άνθρακα.
Πάντως η HSBC δηλώνει ότι «έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τους πελάτες μας να κάνουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα με έναν υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο» και ότι το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία είχαν μια «εξατομικευμένη και χρονικά περιορισμένη εξαίρεση μέχρι το 2023, λόγω ανθρωπιστικών αναγκών ταυτόχρονα με την ανάγκη μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
Ωστόσο, η Sonia Hierzig, διευθύντρια στην οργάνωση  ShareAction, δήλωσε: «Ο χρόνος του άνθρακα έληξε. Ο χρόνος για ισχυρή δράση των επενδυτών για την κλιματική αλλαγή είναι τώρα. Είτε απευθύνονται σε εταιρείες με υψηλές εκπομπές άνθρακα είτε σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τους κρατούν ζωντανούς, η δέσμευση των επενδυτών λειτουργεί. Ήρθε η ώρα η HSBC να ακούσει τους μετόχους της και να αντιμετωπίσει τα γεγονότα: Ο άνθρακας δημιουργεί έναν κλιματικό και οικονομικό κίνδυνο που είναι πολύ μεγάλος για να αντέξει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης