Απόψεις

Γ. Μανιάτης: «Εθνικά επικίνδυνος στα ενεργειακά ο ΣΥΡΙΖΑ»

Γ. Μανιάτης: «Εθνικά επικίνδυνος στα ενεργειακά ο ΣΥΡΙΖΑ»
Ομιλία, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για ενεργειακά θέματα
1. Μάτι, 101 νεκροί και ούτε 1 παραίτηση: 101 ψυχές άδικα χαμένες και δεν υπήρχε τσίπα σε κανέναν να παραιτηθεί. Πλημμέλημα για τη δικαιοσύνη, κακούργημα για όποιον στοιχειωδώς έχει συνειδητοποιήσει το χάος, την ανοργανωσιά, την έλλειψη υπευθυνότητας, τον κυνισμό, την αδιαφορία για τα καθήκοντα που τους είχε αναθέσει η κοινωνία και η πολιτεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε κάποτε ότι ήταν κυβέρνηση, αλλά δεν είχε την εξουσία  και τη διεκδικούσε με κάθε τρόπο. Στο Μάτι είχε όλη την εξουσία. Δικός τους ο αρχηγός της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειάρχης, ο Πρωθυπουργός που έστησε τη θεατρική παράσταση εκείνο το μοιραίο βράδυ ότι δήθεν δεν ήξερε, ενώ υπήρχαν επίσημες ενημερώσεις ότι υπάρχουν ήδη νεκροί. Δικός του και ο υπουργός προπαγάνδας, κ. Ν. Παππάς, που παρουσίαζε δήθεν 23 ταυτόχρονες πυρκαγιές, και όταν του ζήτησα με ερώτησή μου να καταθέσει στη Βουλή τις δορυφορικές εικόνες και τα πορίσματα των εργαστηρίων που τεκμηρίωναν ότι υπήρξαν 23 ταυτόχρονες πυρκαγιές, αρνήθηκε να τα καταθέσει. Δική τους όλη η πολιτική και ηθική ευθύνη.
2. ΔΕΠΑ: Παρέλαβαν μία, ακόμη και σήμερα, πολύ ισχυρή εταιρία του λιανεμπορίου στο φυσικό αέριο και μια από τις πιο ισχυρές εταιρίες της ΝΑ Μεσογείου σε θέματα διεθνοπολιτικά. Και συμμετοχή σε κορυφαίους γεωστρατηγικούς αγωγούς. Θα την καταντήσουν, με τη ρύθμισή τους,  αδειανό πουκάμισο. Και τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, και θα συνεχίσουν δυστυχώς να κρατούν σε ομηρία τους εργαζομένους της εταιρίας.
Δεν μας λένε όμως τίποτα για τα 155.000.000€ που χάρισαν χωρίς καμία τεκμηρίωση στη Shell, που εδώ και μια 10ετία έχει στρατηγική να αποχωρήσει από τη λιανική αγορά όλης της Ευρώπης. Ούτε για τον Μανώλη Πετσίτη και τα 120.000.000€ που χρωστάει ο Λαυρεντιάδης. Έχουν παρθεί τα αναγκαία εσωτερικά μέτρα από τη ΔΕΠΑ, ώστε να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα; Τεράστιο το ερώτημα πια και προς τη δικαιοσύνη. Όταν γίνεται δημόσια αναφορά, και φανταζόμαστε υπάρχει στο φάκελο της δικογραφίας, σε ονόματα υπουργών που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη – ΔΕΠΑ, ο φάκελος αυτός δεν θα έπρεπε να έρθει αμελλητί στη Βουλή;
3. Παράνομες προσλήψεις: Ούτε σ’ αυτό το νσχ δεν μπόρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην επαναλάβει τις ντροπιαστικές και ουσιαστικά παράνομες προσλήψεις κολλητών εκτός ΑΣΕΠ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ένας σπουδαίος φορέας που τον καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν φέραμε τη νομοθεσία για τη λειτουργία του, που έχει ως ευθύνη να μην επιτρέπει κρυφές συνεννοήσεις και καρτέλ στις εταιρίες της ενέργειας, απαξιώθηκε σε παραμάγαζο του υπουργείου, και θέλουν να την στελεχώσουν τώρα με τους κολλητούς τους, αδιαφορώντας για τους νέους επιστήμονες, για τα παιδιά που μαθαίνουν γράμματα, που σπουδάζουν, που κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Και γι αυτό, τους ζήτησε η διοίκηση της ΡΑΕ να περάσουν την προκλητική και απαράδεκτη ρύθμιση, που κανένας υπουργός πριν από εσάς δεν είχε διανοηθεί να περάσει, δηλ. να απαλλάσσονται τα μέλη της ΡΑΕ από τις αστικές τους ευθύνες.    
Και συνεχίζουν προκλητικά με ουσιαστικά παράνομες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, επιπλέον 30 ατόμων στο ειδικό επενδυτικό όχημα «Αριάδνη», που υποτίθεται θα κατασκευάσει ως εθνικό έργο, την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.

4.  Ηλεκτρική Διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Αττική, ο γνωστός EuroAsia Interconnector: Πρόκειται για το 1ο καλώδιο που συνδέει 2 ηπείρους, την Ασία με την Ευρώπη. Ένα έργο το οποίο σχεδιάσαμε την περίοδο 2011-2014, το εντάξαμε στα Χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα PCIs, με προοπτική να πάρει περίπου 350.000.000€ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, έχει ήδη πάρει 70.000.000€ για να ωριμάσει τις μελέτες κι εκτός όλων των άλλων, αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και την ηλεκτρική απομόνωση της Κρήτης, και βοηθά πολύ στη διασφάλιση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας.
Ένα έργο που προχωρούσε κανονικά, και 4 χρόνια τώρα, υπηρετώντας ύποπτες σκοπιμότητες και ύποπτα συμφέροντα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Καταθέτω στα πρακτικά το από 27.02.2019 κοινό ανακοινωθέν της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε., η Κυπριακή Κυβέρνηση, όλοι οι φορείς της Κύπρου, ο κύπριος Υπουργός Ενέργειας με επιστολή του, καθώς και ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. κ. Κανιέτε με δική του επιστολή, ζητούν από τον κ. Σταθάκη να προσέλθουν σε διάλογο, γιατί θέλουν να άρουν την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Έχω ζητήσει με ερωτήσεις μου να κατατεθούν στη Βουλή οι συγκεκριμένες επιστολές, καθώς και οι απαντήσεις του κ. Σταθάκη. Ουδέποτε έχουν κατατεθεί. Τι θέλουν να κρύψουν;
Η σημερινή κυβέρνηση δήθεν ηρωικά λέει ότι θα κάνει εθνικό έργο το «Κρήτη – Αττική». Εθνικό έργο σημαίνει δεν υπογράφω την αίτηση για να πάρει το καλώδιο 350.000.000€ από τα ευρωπαϊκά χρήματα κι επιβαρύνω τον Έλληνα πολίτη με 400.000.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Επιπλέον, καθυστερεί 2 χρόνια τουλάχιστον η υλοποίηση της μεγάλης διασύνδεσης «Κρήτη – Αττική». Ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του είπε ότι κάθε χρόνος καθυστέρησης της σύνδεσης της Κρήτης με την Αττική κοστίζει 450.000.000€. Άρα, τα 2 χρόνια καθυστέρησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κοστίζουν επιπλέον στον Έλληνα πολίτη (450.000.000€ + 450.000.000€) 900.000.000€. Αν σ’ αυτά προστεθούν και τα 350.000.000€ που θα χάσουμε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, φτάνουμε σε ποσό πάνω από 1,1 δις €. Αυτή είναι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική βλαπτική για την πατρίδα, για το δημόσιο συμφέρον και για τον Έλληνα πολίτη.
5. Ανακάλυψη κοιτάσματος Υδρογονανθράκων «Γλαύκος» στην Κύπρο: Ο κ. Σταθάκης στο ερώτημα τι κάνει 4 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των Υδρογονανθράκων, απάντησε ψευδώς ότι είχε προκηρυχθεί ένας κακός διαγωνισμός από την προηγούμενη κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Καταθέτω στα πρακτικά την Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., όπου έγινε η διεθνής προκήρυξη του διαγωνισμού στις 13.11.2014. Στη σελίδα 9 της Εφημερίδας της Ε.Ε. καταγράφεται ότι οι προσφορές θα κατατεθούν μέσα σε 6 ημερολογιακούς μήνες, δηλ. τον Μάιο 2015. Επομένως, αν υπάρχει αποτυχία στο διαγωνισμό, πρόκειται για αποτυχία ΣΥΡΙΖΑ, που απέτρεψε τους επενδυτές να καταθέσουν προσφορές, γιατί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έγινε με τους δύο κορυφαίους επιστημονικούς συμβούλους του κόσμου, οι οποίοι ήταν οι επίσημοι σύμβουλοι της ελληνικής πολιτείας κι έκαναν τη χάραξη των οικοπέδων: της νορβηγικής PGS που κάνει τις σεισμικές έρευνες και του κρατικού Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP. Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει καλύτερους συμβούλους, να κάνει νέες χαράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποσκάπτει μια εθνική προσπάθεια, η οποία αν προχωρούσε με τον ρυθμό που είχε την περίοδο 2011-2014, σήμερα θα συνεισέφερε 500.000.000€ το χρόνο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και σε βάθος 5ετίας 3.000.000.000€ το χρόνο. Με βάση το νόμο μας 4162/2013 για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και που πριν 10 μέρες η Κύπρος, ακολουθώντας εμάς, υιοθέτησε τη λογική του νορβηγικού μοντέλου κι έφτιαξε το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών της Κύπρου.
Η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σπαράσσεται από αναταραχές – πολέμους. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει μαζί με την Κύπρο να διαμορφώσουν ένα πολύ ισχυρό εθνικό πατριωτικό μέτωπο γεωστρατηγικής αναβάθμισης των δύο χωρών, ως μοναδικής νέας πηγής τροφοδοσίας με ενεργειακά αγαθά ολόκληρης της Ε.Ε. Ο κολοσσός ExxonMobil ζητά να της δοθούν δύο θαλάσσια οικόπεδα Ν-ΝΔ της Κρήτης, που διασφαλίζουν την πλήρη επήρεια της Γαύδου και ανοιχτό τον κόλπο της Σύρτης. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε προκηρύξεις για τα δύο οικόπεδα στα Ν-ΝΑ της Κρήτης, για να πάψουν οι Τούρκοι να προκαλούν με χάρτες, δείχνοντας την ΑΟΖ της Τουρκίας να φτάνει μέχρι τα νότια της Κρήτης. Είναι κατοχυρωμένα στους χάρτες εδώ και 4 χρόνια από τον διαγωνισμό και η κυβέρνηση αρνείται να προσελκύσει ισχυρούς παίχτες που μπορούν να παίξουν το ρόλο του συνεργάτη της ελληνικής πολιτείας, όπως και στην Κύπρο.
Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο νσχ και καταθέτουμε την εθνική μας αγωνία ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί σε βάρος του εθνικού συμφέροντος. Γι’ αυτό ζητάμε να γίνουν εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης