Τελευταία Νέα

Εξομοιώνονται οι ταρίφες των αγροτικών φωτοβολταϊκών με εκείνες των ενεργειακών κοινοτήτων

Εξομοιώνονται οι ταρίφες των αγροτικών φωτοβολταϊκών με εκείνες των ενεργειακών κοινοτήτων

Το όριο ισχύος των έργων για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά διατηρείται πάντως στα 500 KW

Μεγαλύτερες ταρίφες για τα φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών θα έχουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, καθώς με νομοτεχνική ρύθμιση που προστέθηκε στο ενεργειακό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, εξομοιώνονται με τις ενεργειακές κοινότητες.
Έτσι, όπως και στην περίπτωση των ενεργειακών κοινοτήτων, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα αποζημιώνονται με προσαύξηση 10% στη μεσοσταθμική τιμή των τριών προγενέστερων διαγωνισμών για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Το πλεονέκτημα που διατηρούν οι ενεργειακές κοινότητες αφορά το όριο ισχύος των έργων που μπορούν να υλοποιήσουν εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών, το οποίο είναι 1 MW.
Αντίθετα, για τους αγρότες (όπως και για τα υπόλοιπα φυσικά και νομικά πρόσωπα) το όριο αυτό είναι στα 500 KW.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, για τα υπόλοιπα φυσικά και νομικά πρόσωπα, η προσαύξηση επί της μεσοσταθμικής τιμής είναι 5%.
Κάτι που, όπως είναι φυσικό, σημαίνει ότι θα «κλειδώνουν» μεγαλύτερες αποζημιώσεις.
Παράλληλα, ανακοινώνοντας τη νομοτεχνική ρύθμιση από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει στο προσεχές διάστημα ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.
Όπως ανέφερε, μία τέτοια δράση θα «τρέξει» στα πρότυπα του προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα για την οικονομική ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων.

Διαφοροποίηση στον υπολογισμό της μεσοσταθμικής τιμής

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, στο ενεργειακό νομοσχέδιο υπάρχει μία μικρή διαφοροποίηση στην αλλαγή που είχε εξαγγείλει ο υπουργός, σχετικά με την επιλογή των τριών διαγωνισμών από τους οποίους θα προκύπτει η μεσοσταθμική τιμή, επί της οποίας θα υπολογίζεται η προσαύξηση.
Η αναφορά του υπουργού είχε γίνει στη συζήτηση του νομοσχεδίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου είχε δηλώσει θετικός στην πρόταση του εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), ώστε να λαμβάνεται υπόψη μόνον ο πρώτος διαγωνισμός του προηγούμενου έτους από την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και οι δύο ανταγωνιστικές διαδικασίες που έγιναν δύο χρόνια νωρίτερα.
Ωστόσο, η νομοτεχνική ρύθμιση που εισήχθη στο νομοσχέδιο είναι ελαφρώς διαφορετική από την πρόταση, καθώς προβλέπει την εξαίρεση του αμέσως προηγούμενου διαγωνισμού από την ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Επομένως, η μεσοσταθμική τιμή θα υπολογίζεται με βάση τις αμέσως τρεις προηγούμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες, ανεξαρτήτως από το πότε αυτές διεξήχθησαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης