Επιχειρήσεις

Σε αμηχανία η διοίκηση της ΔΕΠΑ για το θέμα της ELFE – Διστάζει να αιτηθεί αναγκαστική διαχείριση

Σε αμηχανία η διοίκηση της ΔΕΠΑ για το θέμα της ELFE – Διστάζει να αιτηθεί αναγκαστική διαχείριση

Το θέμα εξέτασε ήδη το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ, αλλά δεν κατέληξε σε οριστική απόφαση

Μπροστά στην κρίσιμη απόφαση να κινήσει τη διαδικασία αναγκαστικής διαχείρισης της εταιρίας λιπασμάτων ELFE ή να διακόψει την παροχή αερίου, βρίσκεται πλέον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης μετά την απόφαση 855/2019 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας με την οποία απερρίφθη το αίτημα της πλευράς Λαυρεντιάδη για συνέχιση της παροχής αερίου έναντι μεταχρονολογημένων επιταγών.
Πρόκειται για μια απόφαση που φέρνει τη διοίκηση της ΔΕΠΑ αντιμέτωπη με τις ευθύνες της τόσο για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας - η οποία έχει επιβαρυνθεί ήδη με οφειλές ύψους 126 εκατ. ευρώ από την ELFE - όσο και για την εξέλιξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην οποία θα μεταβιβαστούν οι οφειλές.
Ο ίδιος ο κ. Τζώρτζης μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο των Δελφών χαρακτήρισε την διαδικασία της αναγκαστικής διαχείρισης ως το τελευταίο μέτρο που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν ευθύνες».
Το ενδεχόμενο να κινηθεί η χρονοβόρα δικαστική διαδικασία περί αναγκαστικής διαχείρισης των ELFE συζητήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής οριστικές αποφάσεις και χωρίς να έχει ξεκινήσει η προετοιμασία.    
Πάντως το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με την απόφαση 855/2019 απέρριψε το αίτημα των ELFE για συνέχιση της παροχής αερίου με τη μέθοδο των μεταχρονολογημένων, καταργώντας έτσι την προηγούμενη απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου της Καβάλας, βάσει της οποίας η ΔΕΠΑ συνέχιζε να τροφοδοτεί τα ELFE με αέριο. 
Η αγωγή της ELFE είχε αίτημα να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, ενώ ζητούσε από τη ΔΕΠΑ 1 εκατ. ευρώ χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.

Δύο χρόνια δικαστικής διαμάχης

Η ιστορία των αγωγών αυτών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, όταν η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στη ΔΕΠΑ για τα χρέη της ELFE.
Ακολούθησε επείγον έγγραφο του τότε προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Γ. Παντελή προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκο, από τον οποίο ζητούσε διευκρινίσεις για τις σχέσεις ELFE– ΔΕΠΑ.
Μετά τις εξελίξεις αυτές η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ (ΤΑΙΠΕΔ 65% και ΕΛΠΕ 35%) αποφάσισε την αυστηροποίηση του πλαισίου προμήθειας της ELFE από τη ΔΕΠΑ και την καταβολή μετρητών αντί μεταχρονολογημένων επιταγών.
Η ELFE προσέφυγε σε ασφαλιστικά μέτρα στην Καβάλα και κατόπιν στην Αθήνα υποστηρίζοντας ότι η αυστηροποίηση του πλαισίου συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των συμβατικών όρων που είχαν συμφωνηθεί με τη ΔΕΠΑ και έλαβαν προσωρινή διαταγή και στη συνέχεια ασφαλιστικά μέτρα.
Με βάση αυτά τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία επικαλέστηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή το Δεκέμβριο όταν συζητείτο σχετική ερώτηση της αντιπολίτευσης, η ΔΕΠΑ συνεχίζει να τροφοδοτεί τα ELFE με αποτέλεσμα το χρέος πλέον να προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προοπτικές είσπραξης των οφειλών αυτών από τη ΔΕΠΑ έχει η σχετική αναφορά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας η οποία σημειώνει: «Ουδόλως εξασφαλίζονται εμπραγμάτως, καθώς η βασική ακίνητη περιουσία την οποία διαθέτει η ενάγουσα (ELFE) αφενός φέρει εμπράγματα βάρη υπέρ τραπεζών, αφετέρου έχει δεσμευθεί με την αριθμό 27/10-3-2014 διάταξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη και επομένως δεν είναι δυνατή η άμεση εκποίησή τους. Επιπλέον, το ακίνητο στην περιοχή Διαβατών έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και η μεταβίβαση χωρίς τη συναίνεσή του είναι άκυρη».
«Επιπρόσθετα, πρέπει να επισημανθεί ότι ο πιστωτικός κίνδυνος της εναγομένης (ΔΕΠΑ) διογκώθηκε από το έτος 2015, όταν η ενάγουσα (ELFE) διέκοψε την κύρια παραγωγική της δραστηριότητα και άρχισε να εκμισθώνει τα ακίνητά της σε τρίτες εταιρείες, οι οποίες αποτελούν εταιρείες ιδίων συμφερόντων». Με τον τρόπο αυτόν η ELFE «απομείωσε την αξία της επιχείρησής της, καθώς δεν ασκεί πλέον παραγωγική και επιχειρηματική αρμοδιότητα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης