Τελευταία Νέα
Απόψεις

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Ανησυχητικά τα απολογιστικά στοιχεία του ΑΕΠ…

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Ανησυχητικά τα απολογιστικά στοιχεία του ΑΕΠ…
Σαφής επιβράδυνση που καταδεικνύει ότι μόλις τελειώνει η τουριστική περίοδος  η ελληνική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα
O απολογισμός των τριμηναίων στοιχείων των εθνικών λογαριασμών συνιστά αρνητική έκπληξη ακόμη και για όσους συστηματικά παρακολουθούν τις μακροοικονομικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας. Απολογιστικά λοιπόν, το ΑΕΠ σε όρους όγκου ήταν 190,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,9% σε σχέση με το 2017.
Όμως, ο ρυθμός αύξησης στο 4ο τρίμηνο ήταν μόλις 1,6% όταν στο 3ο τρίμηνο έτρεχε με +2,2%.
Σαφής επιβράδυνση δηλαδή που καταδεικνύει ότι μόλις τελειώνει η τουριστική περίοδος  η ελληνική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η σύνθεση του ΑΕΠ: η συνολική κατανάλωση για το 2018 ήταν 169,7 δις. και τρέχει με ρυθμό αύξησης μόλις+0,3%  στο 4ο τρίμηνο.
Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ήταν μόλις 21,3 δις ευρώ (11,2% του ΑΕΠ δηλαδή μόνο !) και έτρεχε με ρυθμό μείωσης ύψους 27,2% (ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ) στο τελευταίο τρίμηνο !
Η βελτιωμένη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αντισταθμίζει κάπως τη δυσμενή εικόνα, καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται δηλαδή ο τουρισμός και τα πετρελαιοειδή ύψους 10,7 δις. ευρώ έχουν δεσπόζουσα θέση ) έφτασε τα 64,9 δις. ευρώ το 2018 και έτρεχε με ρυθμό +10,6% στο 4ο τρίμηνο.
Όμως, ο εξωτερικός τομέας της ελληνικής οικονομίας (διαφορά εξαγωγών από εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών) συνεχίζει και έχει αρνητική συμβολή ύψους 2,6 δις, ευρώ στο ΑΕΠ, καθώς η υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές βασικών πρώτων υλών (πετρελαίου κυρίως) αλλά και των περισσοτέρων καταναλωτικών ειδών ελέω της αναιμικής παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, διατηρούνται ως οι «αχίλλειες πτέρνες της».
Συμπερασματικά, ο κίνδυνος να διαψευστούν οι προσδοκίες για ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ πάνω από 2% (στο +2,5% προβλέπει η κυβέρνηση, +2% το ΙΟΒΕ, +2,4% το ΔΝΤ)  το 2019 είναι ορατός.
Ιδιαίτερα αν η  φετινή τουριστική σεζόν δεν εκπληρώσει τις προσδοκίες για συνέχιση της βελτίωσης αφίξεων και εισπράξεων.
Ταυτόχρονα, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει: η ελληνική οικονομία πρέπει με την υιοθέτηση «μιας άλλης πολιτικής» να επιδιώξει την αντιστροφή της ανησυχητικής πτωτικής πορείας των επενδύσεων.
Διαφορετικά, η επιβράδυνση της μεγέθυνσης είναι το πιθανότερο σενάριο, οδηγώντας σε εκτροπή για το σύνολο των προβλέψεων που ως παραδοχή τους έχουν το αισιόδοξο σενάριο οικονομικής μεγέθυνσης.

Δημήτρης Τζάνας
Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης