Τελευταία Νέα
Απόψεις

Φέγγος (VERSAL): Ανακούφιση στο Χ.Α. από την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος για την εκλογή του ΠτΔ

tags :
Φέγγος (VERSAL): Ανακούφιση στο Χ.Α. από την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος για την εκλογή του ΠτΔ
Άρθρο του Κωνσταντίνου  Φέγγου, Προέδρου VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Μετά από μια πτωτική …ανάσα, το Χρηματιστήριο συνέχισε την βδομάδα που πέρασε την ανοδική του πορεία, αποδεικνύοντας έτσι, πως οι διορθώσεις είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί μια τάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα νέα ότι η κυβέρνηση άρχισε να ασχολείται με τα σημαντικά για τους δανειστές και τους επενδυτές θέματα όπως η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, η πολιτική για τα φάρμακα, η κατάθεση νόμου για επενδυτική τράπεζα, οι συζητήσεις για ταχύτερη επίλυση των κόκκινων δανείων και άλλα, είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα, αλλά δεν ήταν αρκετά για να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δις από το Eurogroup.
Η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση, εξάλειψε τον κίνδυνο η επόμενη κυβέρνηση να είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη, λόγω της λήξης της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 και της αλλαγής του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική για τις μεθεπόμενες εκλογές.
Πλέον ο Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με 151 ψήφους, οπότε το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών το 2020 με απλή αναλογική, απομακρύνεται.  
Επίσης με την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επικεντρωθεί στα διαδικαστικά θέματα καθώς ανασχηματισμός μόλις έγινε και δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες για τα λεγόμενα «θέματα υψηλής πολιτικής».  
Τα παραπάνω έπεισαν κάποιους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να κωλυσιεργεί και θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση που αναβλήθηκε την περασμένη βδομάδα. Εξάλλου η έκδοση 10ετους ομολόγου έχει μειώσει τις ταμειακές απαιτήσεις της χώρας για το 2019.
Σύντομα αναμένονται νέες αξιολογήσεις από τους Διεθνείς οίκους που φημολογείται ότι θα είναι θετικότερες και παραδόξως σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι όποια κυβέρνηση εκλεγεί από τις επερχόμενες εκλογές θα είναι το ίδιο ή περισσότερο θετική προς την επιχειρηματικότητα με τη σημερινή.
Με τη λήξη των παραγώγων του Μαρτίου, η αγορά βρίσκεται σε νέο έδαφος που προγραμματίζει τη στρατηγική για τον Ιούνιο.
Μέχρι τον Ιούνιο φυσικά θα έχουν παρεμβληθεί τουλάχιστον οι εκλογικές αναμετρήσεις για Αυτοδιοίκηση και Ευρωβουλή.
Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δώσουν πιο ξεκάθαρα δείγματα για το ποια θα είναι αυτή η στρατηγική και που θα μας οδηγήσει.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, και βρισκόμενοι στο επίπεδο των 720 μονάδων σε επίπεδο δείκτη, πρώτος στόχος για τους αγοραστές είναι η διατήρηση των τιμών πάνω από αυτό το επίπεδο για τουλάχιστον λίγες ημέρες.
Η στήριξη των 700 μονάδων επίσης έχει ενδυναμωθεί με την πρόσφατη διόρθωση, ενώ στις 682 μονάδες υπάρχει πιο μακροπρόθεσμη στήριξη.  
Προς τα πάνω στόχος είναι οι 750 μονάδες και μετά οι 780, στις οποίες όμως θα πρέπει να δούμε σημαντική αύξηση του τζίρου για αισθανθούμε ασφαλείς.
Τα βλέμματα όλων παραμένουν στις τράπεζες και κάποιες άλλες μετοχές ίσως να αδικούνται από αυτή την επικέντρωση των δυνάμεων. Όμως οι τράπεζες είναι ο ευμετάβλητος κρίκος του χρηματιστηρίου και εκεί θα σηματοδοτηθεί ή άνοδος ή η πτώση.

Κων. Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης