Ηλεκτρισμός

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Τα πεπραγμένα του 2018 αποτελούν μόνο την προθέρμανση για τη μεγάλη πρόκληση του 2019

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Τα πεπραγμένα του 2018 αποτελούν μόνο την προθέρμανση για τη μεγάλη πρόκληση του 2019
Ο Διαχειριστής εμφάνισε όχι μόνο μεγάλη αύξηση κερδών, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία του κατόρθωσε να υλοποιήσει περισσότερες επενδύσεις από αυτές που είχε προγραμματίσει, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη
Αναφορά στις σημαντικές προοπτικές και προκλήσεις που ανοίγονται το επόμενο διάστημα για τον ΑΔΜΗΕ έκανε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο πρώτο ενεργειακό συνέδριο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», σήμερα (19/3).

Ειδικότερα:
«Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση.
Είναι τιμή μου να είμαι ένας από τους βασικούς ομιλητές στο πρώτο ενεργειακό συνέδριο της Ναυτεμπορικής, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα συζητήσεων των εξελίξεων στον δυναμικότερο ίσως κλάδο της ελληνικής οικονομίας στην παρούσα φάση.
Πριν μιλήσω για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο ΑΔΜΗΕ ως πρωταγωνιστής στην εποχή των διασυνδέσεων και των καθαρών πηγών ενέργειας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα οικονομικά αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ για το 2018.
Ο Διαχειριστής εμφάνισε όχι μόνο μεγάλη αύξηση κερδών, αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία του κατόρθωσε να υλοποιήσει περισσότερες επενδύσεις από αυτές που είχε προγραμματίσει.
Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη EBITDA του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν στα 183 εκατ. ευρώ για το 2018, με αύξηση 6,3%. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 85,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα σχεδόν κατά 40%
(38,6% για την ακρίβεια) συγκριτικά με το 2017. Αν αφαιρέσουμε τα έκτακτα γεγονότα της χρονιάς, έχουμε αυξήσεις της τάξης του 10%.
Κομβικό στοιχείο της κερδοφορίας ήταν η εντυπωσιακή βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ της εταιρείας, που αποτυπώθηκε στην δραστική μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών κατά 73%, με παράλληλη αύξηση των χρηματοοικονομικών εσόδων. Ο υγιής ισολογισμός του ΑΔΜΗΕ σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή του θέση επιτρέπουν στην εταιρεία την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων (ύψους 4 δις. περίπου έως το 2027) που θα εδραιώσουν τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η αρχή έγινε το 2018, έτος κατά το οποίο ο ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 178 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 154% σε σχέση με το 2017 και σε κάθε περίπτωση πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Το άλμα στο ποσό των επενδύσεων -που έγινε εφικτό χάρη στην εντατική και συστηματική προσπάθεια της Διοίκησης και πρωτίστως των εργαζομένων- αποτυπώνει την είσοδο σε φάση κατασκευής σειράς μεγάλων έργων, πολλά εκ των οποίων καθυστερούσαν για χρόνια.
Να αναφέρω ενδεικτικά τη Β’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που ήδη προχωράει ταχύτατα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η κατασκευή του νέου Υποσταθμού στη Νάξο έχει ήδη αρχίσει και σύντομα θα ποντιστούν τα καλώδια που θα τη συνδέσουν με την Πάρο και τη Μύκονο. Πολύ σύντομα θα τελειώσει και ο «Διάδρομος Α»για την επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο που θα επιτρέψει όχι μόνο την ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή –που τόσο πολύ περιμένουν οι παραγωγοί- αλλά και την λειτουργία σε πλήρη ισχύ της μονάδας Μεγαλόπολης 5 της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης μονάδας των Βαλκανίων αυτή τη στιγμή.
Εντός του 2018 συμβολαιοποιήθηκαν δυο ακόμα εμβληματικά έργα, που έχουν ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020:
Ο λόγος για τη Γ΄ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων που θα επιτρέψει την απεξάρτηση των νησιών από τους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής, καθώς και τη διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου η οποία είναι επίσης ήδη σε φάση κατασκευής και όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη σε μήκος διασύνδεσης AC στον κόσμο.
Το έχω πει, αλλά θα το επαναλάβω για να εμπεδωθεί: Μέσα σε ένα χρόνο συμβολαιοποιήσαμε έργα αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ!
Τα αποτελέσματα του 2018 πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο ότι ο ΑΔΜΗΕ, με τον στρατηγικό του εταίρο State Grid Corporation of China έχει μεταμορφωθεί, έχει μετασχηματιστεί από μια ΔΕΚΟ παλαιάς κοπής σε πρότυπο σύγχρονης και αποδοτικής δημόσιας επιχείρησης.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα πεπραγμένα του 2018 αναγκαστικά αποτελούν μόνο την προθέρμανση για τη μεγάλη πρόκληση του 2019. Δηλαδή τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, του μεγάλου αυτού project που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο τα οφέλη που προκύπτουν από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών:
Από τη δραστική μείωση των ΥΚΩ (450 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζει μόνο η μη διασύνδεση της Κρήτης) έως τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών και την διευκόλυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, όπως επιτάσσει ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός και οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ.
Η «Αριάδνη Interconnection», η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και κατασκευή της διασύνδεσης «τρέχει» αυτή τη στιγμή δυο παράλληλες διαδικασίες:
Πρώτον, την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή ενός ή περισσότερων στρατηγικών επενδυτών μειοψηφίας στο μετοχικό της κεφάλαιο, με την απόκτηση ποσοστού έως 39%. Όπως ανακοινώσαμε πρόσφατα, το express of interest κατατέθηκε στο Ρυθμιστή και θα υπάρξουν νεότερα έως τα μέσα Απριλίου, με τον ΑΔΜΗΕ να προσβλέπει σε ανταπόκριση αξιόπιστων εταιρειών –με βάση τις επαφές που έχουν γίνει ως τώρα- εγνωσμένης αξίας και εμβέλειας.
Θα έχει προηγηθεί –το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου- η προκήρυξη των μεγάλων διαγωνισμών για το έργο, η προκήρυξη για τα υποβρύχια καλώδια και τους converters που απαιτούνται για να γίνει αυτή η διασύνδεση. Η «Αριάδνη» έχει οριστικοποιήσει την οργανωτική της δομή, έχει ολοκληρώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο, στελεχώνεται με ταχείς ρυθμούς και είναι πανέτοιμη να ανταποκριθεί στο άκρως απαιτητικό χρονοδιάγραμμα του μεγαλύτερου έργου υποδομής που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, το οποίο όταν φτάσει στη φάση της ηλέκτρισης, εντός του δ’ τριμήνου του 2022 θα μετατρέψει την Κρήτη σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και θα διπλασιάσει την σημερινή περιουσιακή βάση του ΑΔΜΗΕ. 
Και δεν σταματάμε εδώ: Υπάρχουν και άλλα έργα στον ορίζοντα που γίνονται και θα γίνονται.
Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για τη νέα Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολη-Κόρινθος και το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο, δυο υποέργα του «Διαδρόμου Β», του ανατολικού διαδρόμου για την Επέκταση του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο
Θα κλείσω την ομιλία μου με κάτι καινούριο που αφορά στην είσοδο του ΑΔΜΗΕ στην χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών, μέσω της νέας του θυγατρικής GRID TELECOM.
Η GRID TELECOM εκμεταλλευόμενη το χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ θα διαθέσει μισθωμένες γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων σε εγχώριους και διεθνείς παρόχους.
Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη δίκτυο οπτικών ινών μήκους 2.500 χλμ, το οποίο επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι νησιωτικές διασυνδέσεις εμπεριέχουν οπτικές ίνες, ενώ και το οπτικό δίκτυο επίσης επεκτείνεται.
Το δίκτυο αναπτύσσεται στους πυλώνες υψηλής τάσης που διασχίζουν τη χώρα μας από άκρη σε άκρη και παρέχει εναλλακτικές οδεύσεις, εξασφαλίζοντας μεγάλη διαθεσιμότητα υπηρεσιών.
Με όχημα την GRID Telecom, o ΑΔΜΗΕ συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας που αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Πολιτείας. Η χώρα θα μπορέσει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από την διεθνή κίνηση δεδομένων και να καταστεί σημαντικότερος από ότι είναι ήδη σήμερα διεθνής τηλεπικοινωνιακός κόμβος.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης