Τελευταία Νέα

Irena: Φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020 η ανανεώσιμη ενέργεια

tags :
Irena: Φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020 η ανανεώσιμη ενέργεια
Οι τιμές των δημοπρασιών για έργα ηλιακής φωτοβολταϊκής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχουν φθάσει σε ένα ρεκόρ τριών λεπτών ανά kWh σε μέρη όπως το Ντουμπάι, το Μεξικό, τη Χιλή, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γερμανία
Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια εξακολουθούν να μειώνονται δραστικά και ήταν μόνο θέμα χρόνου, να καταστούν φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) πιστεύει ότι θα συμβεί έως το 2020 με βάση τη νέα τους έκθεση.
«Μέχρι το 2020, όλες οι τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε εμπορική χρήση, αναμένεται να εμπίπτουν στο ίδιο εύρος τιμών με τα ορυκτά καύσιμα, με τις περισσότερές να έχουν ίσο ή χαμηλότερο κόστος από τα ορυκτά καύσιμα», αναφέρει η έκθεση.
Οι τιμές θα μπορούσαν να είναι τόσο χαμηλές όσο τα τρία λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα υπεράκτια αιολικά και ηλιακά φωτοβολταϊκά έργα τα επόμενα δύο χρόνια.
Σε όλες τις περιπτώσεις, το μέσο κόστος παραγωγής έργων ανανεώσιμης ενέργειας ήταν πολύ ανταγωνιστικό. Η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν η φθηνότερη σε πέντε λεπτά ανά κιλοβατώρα, η αιολική ενέργεια σε έξι σεντς και οι πηγές βιοενέργειας και γεωθερμίας σε επτά λεπτά. Τα ηλιακά έργα εξακολουθούν να είναι υψηλά σε σύγκριση με 10 σεντ ανά kWh, αλλά το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 73% από το 2010.
Σήμερα, τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και η ηλιακή θερμική ενέργεια έχουν υψηλότερο κόστος, αλλά οι τιμές τους αναμένεται επίσης να μειωθούν μεταξύ 2020 και 2022, σε 0,06-0,10 δολάρια ανά κιλοβατώρα.
Οι τιμές των δημοπρασιών για έργα ηλιακής φωτοβολταϊκής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχουν φθάσει σε ένα ρεκόρ τριών λεπτών ανά kWh σε μέρη όπως το Ντουμπάι, το Μεξικό, τη Χιλή, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γερμανία.

12222


Η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα είναι σύντομα σταθερά φθηνότερη σε σχέση με τα περισσότερα ορυκτά καύσιμα", ανέφερε ο οργανισμός στην περίληψη. "Μέχρι το 2020, όλες οι τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε εμπορική χρήση, αναμένεται να εμπίπτουν στην κατηγορία κόστους καύσης ορυκτών καυσίμων, με τα περισσότερα στην κατώτερη ή χαμηλότερη τιμή των ορυκτών καυσίμων".
Η IRENA πιστεύει ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους θα συμβεί αυτό: βελτίωση της τεχνολογίας, μια ανταγωνιστική αγορά και πιο έμπειροι προγραμματιστές στον κλάδο. Η τεχνολογική πρόοδος θα καταστήσει αυτές τις ανανεώσιμες πηγές πιο αποτελεσματικές. Όπως είδαμε, οι επιστήμονες συνεχίζουν να πιέζουν τα όρια για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας και κάνουν τα πάνελ να μετατρέπουν περισσότερο ηλιακό φως σε ενέργεια.
Τέλος, μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες θα δημιουργήσουν περισσότερη ισχύ αιολικής ενέργειας και η διαλειτουργικότητα και των δύο πηγών μπορεί να βελτιστοποιηθεί με εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας εφεδρείας μπαταριών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης