Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Λάθος Κατρούγκαλου να δίνει πάτημα στην Τουρκία

Π.Μπουσμπουρέλης: Λάθος Κατρούγκαλου να δίνει πάτημα στην Τουρκία
Την ώρα που αποκτούμε πλεονέκτημα το σπαταλάμε βγάζοντας τους Τούρκους από την απομόνωση
Την ώρα που διεξάγεται η τριμερής για τον EAST MED στο Ισραήλ με την ελληνική παρουσία διαμέσου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανοίγει στην Τουρκία διπλωματική δίοδο για την ενεργειακή εκμετάλλευση στη ΝΑ Μεσόγειο.
Το ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να γίνει αυτό;
Σε τι ωφελεί την ελληνική πλευρά να βάζει την Τουρκία στο παιχνίδι πριν περιχαρακώσει τα δικά της συμφέροντα και την ώρα που η παρουσία ισχυρών δυνάμεων καθιστά την Τουρκία έναν προβληματικό παίκτη.
Την ώρα που η Αίγυπτος σε ευθεία αντιπαράθεση με τους Τούρκους και υπό την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ αποτελεί ήδη έναν ισχυρό πόλο που βρίσκεται σε κόντρα με τα τουρκικά συμφέροντα.
Την ώρα που ο Νετανιάχου έχει φροντίσει να στιγματίσει την Τουρκία απομονώνοντάς την από την συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Μια  «soft» δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ δεν αντιλαμβάνεται κανείς που αποσκοπεί και τι δρόμο προσπαθεί να δώσει στην τούρκικη διπλωματία, που εναγωνίως προσπαθεί να  μπει στο μεγάλο αυτό παιχνίδι
Γιατί πρέπει να το κάνει η Ελλάδα πριν κλειδώσει τα δικά της συμφέροντα και όταν η Κύπρος δείχνει  μια σθεναρή και προσεκτική στάση, μετά μάλιστα και τις τελευταίες επιτυχημένες ενέργειες του Κύπριου ΥΠΕΞ που εξασφάλισαν την κάλυψη Μογκερίνι και δήλωση της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Πρόκειται για τις γραπτές θέσεις που κατέθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ  Τσαβούσογλου στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την ΕΕ σε σχέση με τα διακαιώματα των Τούρκων για τα οικόπεδα 6, 7 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Αναφορικά με αυτήν την πρόκληση η κυπριακή πλευρά πέτυχε να υπάρξει δήλωση με την οποία, η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες έκνομες ενέργειες, στις οποίες η Ε.Ε. θα απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο»
Η ενεργειακή διπλωματία θα είναι και το Α και το Ω και για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αλλά κυρίως για τους ενεργειακούς διαδρόμους, στους οποίους φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα.
Το να δίνουμε πάτημα στους Τούρκους όμως, είναι σα να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Και κυρίως η επιβεβαίωση ότι οι δηλώσεις Κατρούγκαλου ακολουθούν το πνεύμα Κοτζιά.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης