Φυσικό Αέριο

Πρωτοπόρος στις γεωτρήσεις και την παραγωγή αερίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο η Energean

Πρωτοπόρος στις γεωτρήσεις και την παραγωγή αερίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο η Energean

Η εταιρία θα αρχίσει να εφοδιάζει με φυσικό αέριο την ισραηλινή αγορά από το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή στο κοίτασμα Καρίς

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, για τις προοπτικές ανάπτυξης τους και για τη μεταφορά τους στις παγκόσμιες αγορές και κυρίως στην αγορά της Ευρώπης που αναζητεί εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας ώστε να περιορίσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, όπου παγκόσμιοι πετρελαϊκοί γίγαντες όπως η Exxon Mobile, η Total, η ΕΝΙ και η Noble βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο και πραγματοποιούν έρευνες στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δραστηριοποιείται η ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas.
Μάλιστα είναι η μοναδική εταιρία που αυτή την περίοδο πραγματοποιεί γεώτρηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Energean διαθέτει 7 άδειες στην ΑΟΖ του Ισραήλ, δηλαδή τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν (2,2 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου βεβαιωμένα αποθέματα και 0,2 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου δυνητικά αποθέματα), καθώς και τα blocks 12, 21, 22, 23 και 31 (συνολικά 7,5 τρισεκ. κυβικά πόδια δυνητικοί πόροι αερίου και στις 7 άδειες).
Η εταιρεία έχει λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς, το οποίο θα αναπτυχθεί από το Energean Power, μία Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO), η κατασκευή της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη στα ναυπηγεία της COSCO στο Ζουσάν της Κίνας και στα ναυπηγεία Admiralty της Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη. 
Το FPSO θα αρχίσει να εφοδιάζει με αέριο την ισραηλινή αγορά από το πρώτο τρίμηνο του 2021 όταν ξεκινήσει η παραγωγή στο Καρίς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τότε πάνω από το 80% της παραγωγής της Energean, η οποία ως γνωστόν παράγει πετρέλαιο στην περιοχή του Πρίνου, θα προέρχεται από φυσικό αέριο και θα έχει δυναμικότητα 8 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Συμβόλαια για την πώληση του φυσικού αερίου

Ως τώρα, η Energean έχει υπογράψει συμβόλαια πώλησης αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανικούς καταναλωτές του Ισραήλ, κάτι που σημαίνει ότι έχει διαθέσιμη δυναμικότητα 3,4 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως, η οποία μπορεί να προέλθει από τη σύνδεση με το FPSO γειτονικών κοιτασμάτων ή νέων ανακαλύψεων στην περιοχή και την ανάπτυξή τους. 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το FPSO της Energean, μαζί με την εξέδρα ανάπτυξης του κοιτάσματος Λεβιάθαν, είναι η μόνη υπό κατασκευή υποδομή που προορίζεται για την περιοχή.
Σε εξέλιξη βρίσκεται  στο Βόρειο Καρίς η γεώτρηση της Energean, η οποία έχει ως στόχο επιπλέον 1,3 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου με 69% γεωλογικές πιθανότητες επιτυχίας.
Μία ανακάλυψη στο Βόρειο Καρίς θα ενίσχυε την προοπτική της Energean να εξάγει αέριο σε γειτονικές αγορές.
Μάλιστα η εταιρεία έχει υποβάλει πρόταση προς την κυπριακή κυβέρνηση για την προμήθεια της Κύπρου με φυσικό αέριο από το πρώτο τρίμηνο του 2021. 
Το πρόγραμμα της Energean για το 2019 στο Ισραήλ προβλέπει ακόμη τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης στο Καρίς, ενώ η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα για έξι ακόμη γεωτρήσεις στο πλαίσιο του συμβολαίου που έχει συνάψει με την Stena Drilling.
Η Energean που ως γνωστόν είναι εισηγμένη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε χθες (21/3) εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα με αύξηση επενδύσεων από 69 εκατ. δολάρια το 2017 σε 495 εκατ. δολάρια το 2018.
Επίσης κατέγραψε αύξηση εσόδων από 58 εκατ. δολάρια το 2017 σε 90 εκατ. δολάρια το 2018 και αύξηση EBITDA από 8 εκατ. δολάρια σε 17 εκατ. δολάρια το 2018.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι η μείωση του κόστους παραγωγής στον Πρίνο από 24,7 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου το 2017 σε 17,6 δολάρια ανά βαρέλι πέρυσι. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης