Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι συμμετοχές για τον πρώτο κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι συμμετοχές για τον πρώτο κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ

Δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα (26/3) η ΡΑΕ να ανακοινώσει τη λίστα με τα έργα που θα λάβουν μέρος στη δημοπρασία  

Με το… δεξί φαίνεται πως θα ξεκινήσουν και οι κοινές δημοπρασίας για έργα ΑΠΕ, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν τόσο φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά πάρκα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφηκε υψηλός αριθμός αιτήσεων για τον πρώτο διαγωνισμό που θα διενεργηθεί στις 15 Απριλίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ικανοποιητική είναι και η διασπορά των υποψήφιων έργων ανά εγκατεστημένη ισχύ, δημιουργώντας έτσι θετικές προϋποθέσεις για υψηλό ανταγωνισμό στη δημοπρασία.
Όπως είναι γνωστό, η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 21 Μαρτίου.
Η ΡΑΕ αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας, τη λίστα των υποψήφιων έργων.
Στη συνέχεια, θα προχωρήσει στον έλεγχο πληρότητας των όρων του διαγωνισμού για κάθε αίτηση, ώστε να πραγματοποιήσει μετά τη δημοσίευση του οριστικού καταλόγου συμμετεχόντων.
Με την ανακοίνωση της λίστας των υποψήφιων έργων, πάντως, θα διαμορφωθεί μία πρώτη εικόνα για τη συνολική ισχύς των σταθμών που αναμένεται να λάβουν μέρος στη διαδικασία και επομένως ποιο ποσοστό από τα 600 MW, της μέγιστης δημοπρατούμενης ισχύος, είναι πιθανό να εκχωρηθεί.
Κι αυτό γιατί με δεδομένο ότι το επίπεδο ανταγωνισμού έχει ορισθεί στο 40%, στην καλύτερη περίπτωση (δηλαδή αν όλα τα υποψήφια έργα πάρουν το «πράσινο φως» συμμετοχής) η εκχωρούμενη ισχύς θα είναι 1,4 φορές μικρότερη από την ισχύ στην προκαταρκτική λίστα.

Υπερτερούν τα φωτοβολταϊκά έργα

Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό έχουν αιολικοί σταθμοί ισχύος άνω των 50 MW (ή συγκροτήματα αιολικών με συνολική ισχύ τουλάχιστον 50 MW), φωτοβολταϊκοί άνω των 20 MW (ή συγκροτήματα φωτοβολταϊκών με συνολική ισχύ τουλάχιστον 20 MW), φωτοβολταϊκά που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track, καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης.
Πάντως, φαίνεται πως η συντριπτική πλειονότητα των έργων που υποβλήθηκαν είναι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, υπερτερώντας αισθητά από τα αιολικά πάρκα.
Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι δεν υπάρχουν πολλά αδειοδοτικώς ώριμα μεγάλα αιολικά έργα.
Η αριθμητική υπεροχή των φωτοβολταϊκών είναι όμως και μία πανευρωπαϊκή τάση, καθώς με τη δραστική μείωση του εξοπλισμού τους, έχουν περισσότερες δυνατότητες να κινηθούν επιθετικά στις δημοπρασίες και να «κλειδώσουν» έτσι τιμή αναφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης