Τελευταία Νέα

IRENA: Δραστική μείωση των εκπομπών CO2 μέσω των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την ηλεκτροδότηση

tags :
IRENA: Δραστική μείωση των εκπομπών CO2 μέσω των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την ηλεκτροδότηση
Η νέα έκθεση προβλέπει ότι μέχρι το 2050 η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει ο κεντρικός φορέας ενέργειας
Πάνω από τα ¾ των μειώσεων εκπομπών άνθρακα μπορούν να επιτευχθούν μέσω των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την ηλεκτροδότηση, συμπεραίνει ο Διεθνής Οργανισμός για τις Ανανεώσιμες (IRENA) σε πρόσφατη ανάλυσή του.
Ειδικότερα, ένας χάρτης πορείας για το 2050, που ξεκίνησε στο περιθώριο του Διαλόγου για τη μετάβαση της ενέργειας στο Βερολίνο, η ηλεκτροδότηση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αρχίσει να μειώνει άμεσα και ουσιαστικά τις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια.
Η νέα έκθεση προβλέπει ότι μέχρι το 2050 η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει ο κεντρικός φορέας ενέργειας, αυξάνοντας από 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε σχεδόν 50%, με αποτέλεσμα η ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να υπερδιπλασιαστεί.
«Η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια θα είναι σε θέση να παράσχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ζήτησης ισχύος (86%), ανέφερε η έκθεση προσθέτοντας ότι οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα.
«Το ύψος των πρόσθετων επενδύσεων που απαιτούνται για να τεθεί ο κόσμος σε μια πιο φιλική προς το κλίμα διαδρομή πέρα ​​από τα τρέχοντα σχέδια ή πολιτικές είναι 15 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050».
Κατά τη διάρκεια συνάντησης Τύπου με μια ομάδα διεθνών δημοσιογράφων στο Βερολίνο, ο γενικός διευθυντής της IRENA Francesco La Camera απηύθυνε αυτή την άποψη, αναγνωρίζοντας ότι παρόλο που υπάρχει ενεργειακή μετάβαση, ο ρυθμός της πρέπει να επιταχυνθεί.
"Αν θέλουμε να παραμείνουμε σύμφωνοι με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, η μόνη μας ευκαιρία είναι η ηλεκτροδότηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που μας δίνει την ευκαιρία να μειώσουμε το 75% των εκπομπών CO2 το 2050", δήλωσε.
Ο Simone Peter, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης ενός πολιτικού πλαισίου για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο είπε, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία και όχι ως επιβάρυνση.
«Οι ιδιώτες και οι αγρότες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι 95% των Γερμανών υποστηρίζουν την περαιτέρω επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι ΑΠΕ αποτελούν και ένα οικονομικό μέσο, καθώς «10,3 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως και αναμένουμε σε όλο τον κόσμο περίπου 24 εκατομμύρια μέχρι το 2030».

www.worldenergynews.gr

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης